Güncelleme Tarihi:
Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, otomobilin tanıtımı için yerleşkede düzenlenen etkinlikte, aracın, geçen yıl 51 üniversite arasındaki yarışmada 17. olduğunu söyledi. Asıl amaçlarının, öğrencilerin teorik bilgilerini pratiğe yansıtmak olduğunu anlatan Kar, şunları söyledi:
“Sanayinin ihtiyaç duyduğu öğrenciler için elimizden gelen desteği vereceğiz. Öğrencilerimizin daha iyi bir mühendis olarak yetişmesini arzuluyoruz. Elektrikli otomobili yeni bir ekip geliştirmeye çalışıyor. Türkiye’de yerli otomobil üretme gayreti ve çabası var. Bu konuda Cumhurbaşkanımızın da çok büyük desteği var, baştan beri teşvik ediyor. Türkiye’nin katma değeri yüksek mal üretimine geçebilmesi için bu çok önemli. En azından buradaki öğrencilerimiz, elektrikli otomobilin nasıl işlediği, mekanizmasının nasıl olduğu gibi konularda sektöre katkıda bulunacak.”
Proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Remzi İnan da elektrikli otomobilin yazılımı, donanımı ve fiziksel yapısının fakültelerince yapıldığını söyledi. Aracı daha iyi hale getirmek için 24 öğrenci ile araç üzerinde çalıştıklarını dile getiren İnan, şöyle devam etti:
“Bu sene amacımız aracımızı hafifletip, batarya ve sürücü sistemine müdahale etmek olacak. Özelikle batarya yönetim sistemini yerlileştirerek kendimizin tasarladığı donanım ve yazılımla beraber motorun ne kadar elektrik tüketeceğini, hangi grupların aktivasyonunun sağlanacağını ya da hangi grupların kapanacağını motor sürücülerinden gelen bilgilere göre okuyup tekrar değerlendiren, geriye enerji basan sistem üzerine çalışacağız. Aracımız, 1 litre benzin fiyatına Niğde’den Ankara’ya gidecek kapasiteye sahip. Aracın şarjı 65 kilometreye kadar dayanabiliyor. Saatte 110 kilometre hıza ulaşabiliyor.”