Güncelleme Tarihi:
Pek çok edebi araştırmacının ana merak odağı olmakta olan nesnel anlatımın temelinde akıl ve mantık yatmaktadır ve bu ana odak etrafında şekillenen anlatıma ise nesnel anlatım denmektedir. Nesnel anlatım, anlatım biçimlerinden biridir. Bu ifade biçiminde her zaman kanıtlanabilir durumlar vardır. Bu bir eleştiri biçimi değildir.
Nesnel İfade Nedir?
Makalelerde her zaman farklı ifade biçimleri vardır. Bu anlatım biçimlerinden biri de nesnel anlatımdır. Nesnel ifade, birçok kişi tarafından bilinen bir ifade şeklidir. Bu ifade biçimi genellikle bazı makalelerde bulunur. Bu, doğruluğu kanıtlanabilecek bir ifade türüdür.
Göreceli olmayan ve farklı yorumlanabilecek bir anlatım biçimi değildir. Buna hedef denir. Açıklanan konu hala doğrulanabilir ve kanıtlanabilir. Bu nedenle verilen anlam her zaman aynıdır ve farklı yorumlanamaz. Herkes için aynı anlamı taşıyan bir ifade türüdür. Nesnel ifadenin birçok farklı örneği vardır. Bir durum varsa hep aynı şekilde yorumlanır. Başka türlü yorumlanamayacağı için nesnel anlatım türündendir.
Nesnel Anlatımın Genel Özellikleri
Nesnel anlatım genel anlamda kimse tarafından sorgulanamaz bilgilere dayanan anlatım türü olması ile dikkatleri çekmekte ve edebi metinlerin birçoğunda kullanılmaktadır. Genel anlamda nesnel anlatım en yaygın olarak kullanılan anlatım türlerinin başında kendine yer bulmaktadır. Bazı konular ışığında nesnel anlatım vazgeçilemez bir anlatım türü olmaktadır.
Genel anlamda nesnel anlatım yorum ve değerlendirtme içermemektedir. Bu ana özellik nesnel anlatımın temel dinamiğini oluşturmaktadır. Buna ek olarak nesnel anlatım herkes için aynı olma özelliğini bünyesinde barındıran bir edebi anlatım türü olmaktadır.
Bu ana özelliklere ek olarak nesnel anlatımın diğer bir ana özelliği ise akla ve mantığa dayalı olan bir anlatım türü olmasıdır. Akla ve mantığa dayalı olmayan herhangi bir cümle, paragraf veya edebi herhangi bir metin nesnel anlatım ile anlatılamaz olmaktadır. Bu durum genel olarak nesnel anlatımın bilimsel makale gibi edebi yazıların vazgeçilmez anlatım türü olmasını sağlamaktadır.
Kısaca Nesnel Anlatım Örnekleri
Nesnel hikâye anlatımını merak edenler bu konu hakkında bilgi ararlar. Bu tür ifadelerin her zaman aynı anlamı yansıtması çok önemlidir. Bir cümle farklı şekillerde yorumlanabilse de nesnel bir anlatım değildir.
İstanbul'un Türkiye'nin en büyük şehri olması nesnel bir ifadedir. İstanbul'un hala Türkiye'nin en büyük şehri olduğu göz önüne alındığında, bu kesinlikle tartışılamaz bir konu. Bu nedenle, bu nesnel bir ifade olarak kabul edilir. Aynı zamanda Atatürk'ün 1938'deki ölümü de nesnel bir ifadedir. Bu tarih kimse tarafından değiştirilemez.
Bazı Nesnel İfade Örnekleri
Romanın sonunda, kahramanlardan hiçbiri umduğunu bulamıyor.
Sanatçının son şiir kitabıdır.
Hikâyedeki karakterlerden dördü kadın, üçü erkektir.
Anne, baba ve çocuklar bir aile oluşturur.
En küçük ayrıntısına kadar bir komşu diğerine yardım edebilir.
Bayramın amaçlarından biri akrabaları ziyaret etmektir.
Romanda anlatılan hikayeler, Kurtuluş Savaşı yıllarında geçmektedir.
Oyundaki olaylar, üç bin nüfuslu bir kasabadaki bir çiftlikte geçmektedir.
Kuş konağı çok göç alan köylerimizden biridir.
Okulumuz Ankara'dadır.
Bu kitap 350 sayfa uzunluğundadır ve her sayfası farklı süslemelerle süslenmiştir.
Yahya Kemal, 20. yüzyılda yaşamış bir yazardır.
İstanbul, Türkiye'nin en büyük şehridir.
Kitabın ilk öyküsünün konusu köy yaşamıdır.
Oyundaki olaylar bir çiftlikte geçmektedir.
Yazar bu romandan sonra arka arkaya altı oyun yazmıştır.
İstanbul en kalabalık şehirdir.
İstanbul en kalabalık şehirdir (fan.net bilgileri).
Ormanlar şehrimizin nefes almasını sağlayan akciğerleridir.
Şiir yazmak bir tutkudur.