Nemalandırma nedir? Ne işe yarar? Nemalandırma nasıl hesaplanır?

Güncelleme Tarihi:

Nemalandırma nedir Ne işe yarar Nemalandırma nasıl hesaplanır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 00:32

Özellikle söz konusu borsa ve yatırım olduğu zaman nemalandırma pek çok için duyduğu konular içerisinde gelir. Özellikle yatırım üzerinden önemli bir yere sahiptir. Peki, nemalandırma nedir? Ne işe yarar? Nemalandırma nasıl hesaplanır detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Nemalandırma aslına bakılırsa birçok kişinin değerlendirdiği ancak anlamını tam olarak bilmediğim konular arasında gelir. Faiz geliri ile ilgili bir anlamı olmasının yanı sıra, para yatırmak veya hisse senedi üzerinden ön plana çıkar. Bununla birlikte mevcut bazı unsurlara bağlı olarak ele alınır ve hesaplaması gerçekleşir. Bu hesaplama ise genel çatıda faiz üzerinden ele alınmak suretiyle öne çıkar. 

 Nemalandırma Nedir? 

 Yatırılan para ya da hisse senedi üzerinden elde edilmiş faiz gelirlerinin yatırılması nemalandırma olarak bilinir. Tabii bu durumun klasik faizden birtakım farkları olduğunu ifade etmek mümkündür. Çünkü bu doğrultuda yatırılan miktar ne kadar değişkenlik gösterse dahi, faiz miktarı bu oranda değişkenlik göstermez. Tabi vadeli mevduat hesapları üzerinden yatırılan para değişkenlik yaratırsa, buna bağlı olarak faiz miktarının da değişkenlik gösterebileceğini ifade etmek gerekir. Günümüzde birçok farklı alanda ve pek çok kişi ya da ulus nemalandırma sistemini kullanmaktadır. Aynı zamanda sisteme bağlı olarak ele alınan belli bir hesaplama üzerinden faiz oranı öne çıkar. 

Haberin Devamı

 Nemalandırma Ne İşe Yarar? 

 Nemalandırma yatırılan paranın yanı sıra aynı zamanda hisse senedi üzerinden belli bir faiz oranı almak konusunda öne çıkar. Özellikle sabit olarak verilmiş olan yüksek faiz oranı ile beraber, yıllık bazında iyi bir kazanç getirisi olarak ön plana çıkar. Tabii bu durumda daha çok vadeli hesap üzerinden ele alınması ile beraber gerçekleşir. Çünkü bu doğrultuda vadeli hesap eşliğinde yatırılan miktar ne kadar artarsa, faiz oranı da bir o kadar artış gösterir. Zaten bu yönü nemalandırmanın klasik faiz işleminden ayırmaktadır. Günümüzde hem bireysel hem de uluslararası çapta ülkeler açısından ele alınan ve kullanılan bir yöntem olarak ön plana çıkar. Genel çerçevede hem hisse senedi hem de para üzerinden yatırılan miktar ile alınan faize yarar. 

 Nemalandırma Nasıl Hesaplanır? 

 Nemalandırma üzerinden ele alınan hesaplama hisse senedi ile beraber yatırılan para kapsamında ön plana çıkar. Bu doğrultuda belli bir faiz uygulanır. Bu faiz sabittir ve yapılan işlemin yerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Aynı zamanda nemalandırma vadeli ya da vadesiz unsura göre değişkenlik yaratır. Örneğin belli ay ve yıl çerçevesinde vadeli hesap üzerinden, yatırılan miktara bağlı şekilde faiz oranı artış ya da azalış gösterir. Ancak vadesiz hesap ile beraber, yatırılan miktar ya da istediğinde ne kadar çok olursa olsun, faiz aynı şekilde sabit kalır. Tabii bununla beraber banka ile devlet ve benzeri kurumlar üzerinden ele alınan sözleşme ve yapıya bağlı olarak da hesaplama farklılık yaratabilir. Bu durum kurulum yapısına ve unsura bağlı olarak değişkenlik gösterir. 

 Nema Hesabı 

Haberin Devamı

 Nema hesabı aynı zamanda nemalandırma olarak ön plana çıkar. Yani belirli bir hisse senedi ya da yatırılan para üzerinden alınmış olan faizdir. Türkçe kelime üzerinden büyüme, artışı da faiz gibi sözcükler üzerinden ele alınır. Bu doğrultuda örneğin Türkiye üzerinden farklı hisse senetleri ile beraber TL cinsinde faiz oranı öne çıkar. Böylece yatırılan paranın vadeli ya da vadesiz olmasına göre değişik faiz işlemi yapılır. Günümüzde birçok kişi ya da kurum ile birlikte devletler düzeyinde nemalandırma sistemi aktif bir şekilde kullanılır. Önemli bir yere sahip olduğunu ifade etmek mümkün.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!