Güncelleme Tarihi:
Şunu hatırlatmakta yarar var. Bir okulun ek kontenjan alabilmesi öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayı ile olur. Bunun için de binanın uygun olması gerekiyor. Kontenjan artışı talebinde bulunan okula, Bakanlığın talimatıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün görevlendirdiği bir müfettiş gelir, bina kontenjanlarının uygun olup olmadığını tespit eder. Müfettiş eğer yeterli kontenjanı uygun görürse kontenjan artışı mümkün olabilir. Ancak bu sadece hazırlık sınıfı için değil, daha sonra devam edecek üst sınıflara göre değerlendirme yapılır. Yeni sınıf değerlendirilmesi yapılırken sınıfın metrekaresi, kapıların yüksek ve alçaklığı dışında genişliği, camların durumu birçok fiziki imkan değerlendirilir. Sınıfın gün ışığı alıp almadığı, pencere alanın taban alanının yüzde 10’undan az olmaması gibi kriterlere bakılır. Ayrıca bahçe alanının da öğrenci sayısını kaldırıp kaldırmayacağı kontrol edilir. Bütün bu değerlendirme sonucunda ek sınıf açılması kararı alınır.
Bu durumu sorduğumuz Fransız müdürü Pierre Gentric velilerin kayıtlarını aldıkları halde yeni sınıf açılması için bekleyeceklerinin altını çiziyor. Müdür, yeni kayıt almayacaklarını, var olan kayıtlarda da boşluk olacağından emin. Önümüzdeki hafta özel okullarda serbest kayıt dönemi ile kayıtlar sona eriyor. Ancak, Anadolu Liseleri’nin kayıtları başlıyor. Bu durumda da devlete geçiş yapan öğrencilerle yine okulda kontenjan açıklarının olacağı konusunda ümidini koruyan Fransız müdür, bütün bu işlemler sona erdikten sonra Bakanlığa başvurabileceklerinin altını çiziyor.
Önümüzdeki hafta buraya kayıt yaptığını düşünen 70 veli için kritik bir dönem. Bu konuda resmi belgelerini alıp beklesinler.
TEOG ile ilgili önemli süreçlerden biri de Anadolu Liseleri’ne kayıtların başlayacağı 14 Temmuz sonrası olacak. 24 Temmuz’da en geç saat 17.00’ye kadar e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğünden tercihler yapılacak. Bundan sonraki nakil sürecinde özel okullardan Anadolu liselerine geçiş olabileceği için yine kolejlerde kontenjan boşluğu olması ihtimali var.
Kayıtlı bulundukları okuldan başka bir okula geçmek isteyenler yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilecek. Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih başvuruları, 14-18 Ağustos, 21-25 Ağustos, 28 Ağustos-6 Eylül tarihlerinde olmak üzere 3 kez yapılacak. Yerleştirmeye esas nakil işlemlerinin sonuçları, 21 Ağustos, 28 Ağustos ve 8 Eylül’de ilan edilecek.
Bütün bu süreçte bir koleje yerleşen ancak hala bir üst okulu bekleyenler için umut var.