Nabi Avcı'dan Osmanlıca açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Nabi Avcıdan Osmanlıca açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2014 11:23

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Anadolu imam hatip liselerinde zorunlu olarak "Osmanlı Türkçesi" okutulması konusunda "Özellikle muhalefetimizin ve bazı köşe yazarlarının, bu tartışmayı sağlıklı bir biçimde sürdürebilmeleri için bir ortak referans çerçevesi oluşturmamız gerekiyor.Milli Eğitim Bakanı olarak benim önerim bir okuma listesi yapalım" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Avcı, JW Marriott Hotel'de düzenlenen, "Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi (METEK) Kapanış Konferansı" sonrasında soruları yanıtladı.

Osmanlı Türkçesi'nin bazı okullarda zorunlu ders olarak okutulması teklifine yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine Bakan Avcı şöyle konuştu:

"Özellikle muhalefetimizin ve bazı köşe yazarlarının, bu tartışmayı sağlıklı bir biçimde sürdürebilmeleri için bir ortak referans çerçevesi oluşturmamız gerekiyor. Birbirimizin ne dediğini doğru anlayabilmek için. Milli Eğitim Bakanı olarak benim önerim bir okuma listesi yapalım. Bu konuda tartışmak isteyen siyasetçilerimiz, gazetecilerimiz, köşe yazarlarımız, bir çoğu zaten yapmıştı ama yapmayanlar için söylüyorum, bir ön okuma çalışması yapalım, Peyami Safa'nın 'Doğu ve Batı Sentezi'ni, Atilla İlhan'ın 'Hangi Batısı'nı, Mümtaz Turhan'ın 'Maarif Davaları'nı, Cemil Meriç'in 'Bu Ülkesi'ni, Şevket Süreyya Aydemir'in 'Suyu Arayan Adam'ını okuyalım, okusunlar. Çünkü, o şurada alınan kararlardan bir tanesi de okullarımızda okuma kültürünün geliştirilmesi önerisiydi. Şimdi onu buradan başlatalım. Okuma kültürünü geliştirme önerisine önce biz, kendimiz uyalım siyasetçiler olarak da."

Bu konu tartışılırken, Cemil Meriç, Atilla İlhan, Mümtaz Turhan, Talat Sait Halman, Şevket Süreyya ve Peyami Safa'nın ne dediğinin hatırlanması gerektiğini söyleyen Avcı, "Böylece her defasında, sanki bu konu ilk defa tartışılıyormuş, konuşuluyormuş gibi bir takım klişelerden 'eller aya biz yaya' klişelerinden 'ortaçağ karanlığı' gibi klişelerden uzakta, daha berrak bir zeminde, daha bilgiye dayalı olarak, bunları daha sakin bir üslupla tartışalım" diye konuştu.

Geçen hafta hayatını kaybeden ilk Kültür Bakanı Talat Sait Halman'a değinen Avcı, Halman'ın Kültür Bakanlığı görevinden önyargılarla ilgili bir konu nedeniyle istifa ettiğini söyledi.

Topkapı Sarayı'nda, Itri konseri düzenlediği için yaylım ateşine ve medya tarafından adeta eleştiri bombardımanına tutulan Halman'ın bu nedenle istifa etmek zorunda bırakıldığını anlatan Avcı, UNESCO'nun geçen yılı "Itri Yılı" ilan ettiğini anımsattı. Avcı sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Türkiye o günlerden buraya geldi. Artık bizim bu konuları o günün önyargılarıyla, o günlerin klişeleriyle tartışmamamız gerekiyor. Daha düzeyli bir yerde, eğer işin teknik tarafını, uygulamada neler olacağını, nasıl olduğunu ve bunun öğrencilere ne kazandıracağını çok merak edenler olursa, bakın biraz önce kitaplarından söz ettim, Cemil Meriç'ten, Mümtaz Turhan'dan söz ettim. Şimdi eğer bu kitapları okumaya vakitleri yoksa, Ankara'da Mehmet Kaplan Sosyal Bilimler Lisesi, İstanbul'da Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi, Sakarya'da Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi var. Biraz vakit ayırsınlar, o okullarımızı ziyaret etsinler. Oralarda yıllardan beri Osmanlı Türkçesi, eski alfabemiz zorunlu ders olarak okutuluyor. O öğrencilerimizle, o öğrencilerimizin yaptıklarıyla, öğretmenlerimizle görüşsünler, o okullardaki etkinlikleri faaliyetleri görsünler, ondan sonra bu konuyu daha rahat konuşuruz, daha rahat tartışırız."

Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi'nin önemine değinen Bakan Avcı, medyanın ve siyasetçilerin Osmanlı Türkçesi'ne gösterdiği ilgi kadar bu konulara da ilgi göstermesini istediğini söyledi.

Kendilerine, "Her işimiz bitti de iş Osmanlıca eğitimine mi kaldı" şeklinde eleştiriler yöneltildiğini aktaran Avcı, şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Hayır bunlar birbirinin alternatifi değil. Önümüzdeki günlerde de Brüksel'de, 'Eğitimde Dijital Uygulamalar' diye uluslararası bir toplantı var. Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz o toplantıya davetliyiz. 15 gün önce hiçbiriniz haber yapmadınız ama Fatih Projemiz, İtalya'da uluslararası bir ödül aldı, bilişim teknolojilerinin eğitime uygulanmasının uluslararası örnek projelerinden biri olmak nedeniyle. Ama medyada şu Osmanlıca tartışmalarının yüzde biri kadar, binde biri kadar bile yer almadı."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!