Müstafi ne demek, ne anlama gelir? Müstafi sayılma kelimesinin TDK sözlük anlamı

Güncelleme Tarihi:

Müstafi ne demek, ne anlama gelir Müstafi sayılma kelimesinin TDK sözlük anlamı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2022 17:51

Dilimize Arapçadan geçen müstafi kelimesi, cümle içerisinde sıfat olarak kullanılır. Örneğin: Müstafi müdür, müstafi personel. İş değişikliği ya da başka bir nedenden ötürü mevcut işinden ayrılan kişilere müstafi denir. İşlediği suçun farkında olan ve karşı taraftan af dileyen kimseler için de aynı kelime kullanılır. Müstafi ve müstafi sayılma kelimelerinin anlamlarını detaylı olarak derledik.

Haberin Devamı

Bir kişinin müstafi olarak nitelendirilmesi için işinden kendi isteğiyle ayrılması gerekir. İşine son verilen ya da azledilen kişilere ise azil denir.

 Müstafi Ne Demek, Ne Anlama Gelir?

 İstifa dilekçesi yazıp ilgili birime teslim eden ve bağlı olduğu kurumdaki işinden ayrılan kişilere müstafi denir. Yaptığı şeylerden pişmanlık duyan ve suçunun affedilmesini dileyen kişiler de müstafi olarak adlandırılır.

 Müstafi Sayılma Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir?

 Memuriyette kullanılan müstafi sayılma kelimesi, bir memurun belli başlı şartları yerine getirmediği takdirde işine son verilmesi demektir. Örneğin 10 gün boyunca, herhangi bir gerekçe göstermeden iş yerine gelmeyen memur, müstafi sayılır. Bunun dışında görev yerine gitmemek ve izinden belirtilen süre zarfında geri dönmemek de müstafi sayılma gerekçeleri arasında yer alır.

Haberin Devamı

 Müstafi sayılan kişilere herhangi bir tazminat ödenmez. Bu kişilerin yeniden memur olabilmeleri için en az 1 yıl beklemeleri gerekir.

 Müstafi Kelimesinin Cümle İçinde Kullanımı

 1- Mustafa Bey, görev yerine gitmediği için müstafi sayılmış.

 2- Müstafi sayıldığım için bana beş kuruş tazminat ödemediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!