Mülteci çocuklar için BM’ye gittiler

Güncelleme Tarihi:

Mülteci çocuklar için BM’ye gittiler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2016 09:20

Bahçeşehir liselerinden 28 öğrenci, mülteci çocukların hayatını kolaylaştırmak için proje hazırladı. Bu kapsamda drama ile Türkçe öğretecek liseliler, mülteci projelerini Birleşmiş Milletler merkezine giderek yetkililere aktardı.

Haberin Devamı

8-12 YAŞ ARALIĞI

Türkiye, mülteci sorununu en fazla yaşayan ülkelerin başında geliyor. Sığındıkları ülkede yeni bir hayata başlayan mülteci çocukların eğitimi ise başlı başına bir sorun. Bahçeşehir liseleri, buna dikkat çekmek için ‘Suriyeli Mülteci Çocuklar Projesi’ hazırladı. 28 Bahçeşehir lisesindeki 420 öğrenci bu hafta uygulamaya konulacak projeyle 840 mülteci çocuğa eğitim verecek. Bahçeşehir Üniversitesi’nin de desteklediği proje, kurum kampusunun bulunduğu ildeki valilik, milli eğitim müdürlükleri ve Göç İdare Başkanlıkları ile yürütülecek. 14-16 yaş grubu liselilerin, danışman öğretmenleri gözetiminde mültecilere 10 haftada 50 kelime öğretmesi hedefleniyor. Eğitime 8-12 yaş aralığındaki mülteci çocuklar katılacak. Suriyelileri. Göç İdaresi Başkanlığı ve milli eğitim müdürlükleri belirleyecek.

Haberin Devamı

İLK DERS TÜRKÇE

Mülteciler kampuslara götürülerek 4 saatlik eğitim alacak. İlk 2 saat drama ile Türkçe öğretilecek. Her hafta, günlük hayatta en fazla kullanılan beş kelimenin öğretilmesi planlanıyor. 2 saatte de mülteci çocukların yeteneklerine göre spor, sanat dersi uygulanacak. Çocuklar kamplara bırakılacak. 28 liseli, ABD’ye giderek projeyi Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerine aktarıp destek istediler. İlk gün öğrenciler BM New York Daimi Temsilci Yardımcısı Güven Begeç’le ve farklı görevlerdeki yetkililerle görüştüler, UNICEF Temsilcisi Victoria Curbelo ile UNOCHA masasından Martijn Dalhuijsen’a projelerini aktardılar.

Gündelik dil öğretilecek

Öğrencilere bu görüşmelerde eşlik eden Liseler Direktörü Salih Zeki Akbay, UNICEF’in desteğini aldıktan sonra 10 haftada öğrenci sayısını iki katına çıkarmayı planladıklarını açıklayarak şunları söyledi: “Mülteci çocukların dışlanmışlık duygusunu azaltmayı, Türk ve Suriyeli bireyler arasındaki iletişimi artırmayı hedefliyoruz. Ön yargıları yıkmak ve bizimle yaşayacak bu çocuklara gündelik dil öğretmeyi arzuluyoruz. Öğrencilerimizin toplumsal sorumluluk duygusunu güçlendirmek de isteklerimiz arasında. BM ve UNICEF desteğiyle bu projeyi daha büyüteceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!