Mülkiyet hakkı nedir? Nasıl kazanılır? Mülkiyet hakkı nispi bir hak mıdır?

Güncelleme Tarihi:

Mülkiyet hakkı nedir Nasıl kazanılır Mülkiyet hakkı nispi bir hak mıdır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 22:46

Mülkiyet hakkı oldukça fazla karşılaşılmakta olan haklar arasında yer almaktadır. Özellikle mülkiyet hakkının ne anlama geldiği öğrenilmek istenmektedir. Bu yüzden mülkiyet hakkının ne olduğunu ve nasıl kazanıldığını öğrenmek isteyebilirsiniz. Mülkiyet Hakkı nedir? Nasıl kazanılır? Mülkiyet hakkı nispi bir hak mıdır detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Mülkiyet hakkı, taşınmaz bir eşya üzerinde hak sahibine kullanma, yararlanma ve tasarruf yetkisi veren bir hak olarak ifade edilebilir. Mülkiyet hakkı, hukuk düzeninin sınırları içerisinde kullanılabilen bir hak olarak bilinmektedir. Aynı zamanda hukuk düzeni içerisinde kullanılan mutlak ve ayni bir hak olduğunu söylemek de mümkündür.

 Mülkiyet Hakkı Nedir?

 Mülkiyet hakkı, kapitalist ekonomik kurallarının hakim olduğu devletlerde veya sistemlerde sahip olunabilen bir hak olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda mülkiyet hakkı, taşınır veya taşınmaz bir eşya üzerinde hak sahibi olan kişiye tasarruf ve yararlanma yetkisi veren bir hak olduğunu söylemek mümkündür. Mülkiyet hakkı, mutlak ve ayni bir hak olarak ifade edilebilir. Mülkiyet hakkına sahip olan bir kişinin sahip olduğu bir takım avantajlar olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

 Mülkiyet hakkına sahip olan bir kişinin;

Mülkiyetinde olan eşyayı kullanma hakkına sahip olduğunu söylemek mümkündür.

Kişi mülkiyetinde bulunan taşınır veya taşınmaz bir eşyayı başkasına devretme hakkına da sahiptir.

Kişinin mülkiyetinde bulunan eşyayı tahrip etme hakkının olduğunu söylemek de mümkündür.

Nesnenin ürünlerinden yararlanma yetkisine sahip olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır.

Mülkiyet hakkının aslen kazanılması söz konusu olabileceği gibi istisnaları da bulunmaktadır. Mülkiyet hakkı taşınır eşyalar üzerinde bulunabileceği gibi taşınmaz eşyalar üzerinde bulunabilmekte olan bir hak olarak ifade edilebilir. Mülkiyet hakkının kazanılması için ise iki farklı durum söz konusu olabilmektedir.

 Nasıl Kazanılır?

 Mülkiyet hakkı, sonradan kazanılan haklar arasında yer almaktadır. Mülkiyet hakkının kazanılması iki farklı kategoride incelenebilir. Birincisi tescille kazanma olurken ikincisi ise tescilden önce kazanma olarak ifade edilebilir. Bir kişinin taşınmaz bir mülkiyet hakkını kazanması kural olarak tapuyla tescil olmaktadır. Ancak bir takım olaylarda mülkiyet hakkının tescilden önce de kazanılması söz konusu olabilmektedir. Mülkiyet hakkının tescilden önce kazanılması; miras, mahkeme kararı, cebri icra, işgal ve kamulaştırma hallerinde meydana gelmektedir.

Haberin Devamı

 Mülkiyet hakkı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 35. maddesinde düzenlemiş bir hak olarak ifade edilebilir. Mülkiyet hakkının asıl kazanılma şeklinin tescile dayanan kazanma olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır. Mülkiyet hakkı, Türk Medeni Kanunu içerisinde incelenmektedir. Aynı zamanda mülkiyet hakkı, bir kişiden başka bir kişiye devredilebilmektedir. Bu durumda ise devren kazanma yolu ile bir taşınmazın mülkiyetinin kazanılması söz konusu olabilmektedir.

 Mülkiyet Hakkı Nispi Bir Hak mıdır?

 Mülkiyet hakkı mutlak ve ayni bir hak olarak ifade edilebilir. Sahibine en geniş yetkileri veren hak, mülkiyet hakkı olarak bilinmektedir. Hak sahibi, mülkiyeti üzerinde istediği şekilde tasarruf etme hakkına sahip olmaktadır.

Haberin Devamı

 Ayni haklar kendi içerisinde mutlak ve nispi haklar olarak ikiye ayrılmaktadır. Mutlak haklar, sahibine en geniş yetkileri veren ve herkese karşı ileri sürülebilen haklar olarak ifade edilebilir. Nispi haklar ise herkese karşı ileri sürülemez. Sadece belirli kişilere karşı ileri sürülebilen haklar olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda nispi haklar karşısındaki bir kişiden belirli bir davranışta bulunmasını istemek olarak da bilinmektedir.

 Bu durumda mülkiyet hakkı nispi bir hak değildir. Mülkiyet hakkı kişinin sahip olduğu en geniş yetkilere sahip olduğu bir hak türü olarak ifade edilebilir. Bu yüzden ise mülkiyet hakkının mutlak hak olduğunu söylemek de mümkündür. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!