Mühendislik fakülteleri dekanları YÖK’te

Güncelleme Tarihi:

Mühendislik fakülteleri dekanları YÖK’te
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2017 13:56

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, "Mühendislik fakültesi ve mühendislik programlarının açılma aşamasında asgari standartlar, değerlendirme ve izleme süreci, mühendislik programlarında çekirdek müfredat oluşturulması, mühendislikte yetkinlik sınavı konularında, YÖK olarak önümüzdeki kısa vadede bazı uygulamaları başlatacağız" dedi.

Haberin Devamı

YÖK'te, 33. Mühendislik Dekanları Konseyi Toplantısı öncesinde, ülkedeki mühendislik eğitiminin niteliğinin bütün yönleriyle görüşülmesi amacıyla "Türkiye'de Mühendislik Eğitiminin Niteliğinin Artırılmasına Yönelik Yeni Açılımlar" toplantısı gerçekleştirildi.     

Mühendislik fakültesi dekanlarıyla yapılan toplantıda konuşan Saraç, yükseköğretim sisteminin yaşayan, hızla gelişen, dinamik iklimine uyum gösteren dinamik bir yaklaşımla hareket ettiklerini belirtti.     

Saraç, "Hepinizin yakından izlediği gibi hiçbir zaman yükseköğretimde reform paketi gibi yasal düzenlemelere muhtaç ve bu nedenle sürüncemede kalacak devasa planlamalar yapmadık. Mevcut yasaların hareket yeteneğimizi sınırlamasına da müsaade etmedik. Bunun yerine mevzuatımız ve hareket alanımız içinde ihtiyaç ve çözüm odaklı, hızlı ancak bir o kadar da geleceğe etki değeri yüksek yaklaşımları hızla hayata geçirmeyi ilke edindik" diye konuştu.     

Haberin Devamı

Yükseköğretim kurumlarının akredite program bilgilerinin geçen yıl ilk kez ÖSYS kılavuzunda yer aldığını anımsatan Saraç, geçen yıl itibarıyla 434 lisans programının akredite olduğunu kaydetti. Saraç, bunlardan 293'ünün mühendislik programı olduğunu, 2017 itibarıyla bu sayının daha da yükselmesini beklediklerini söyledi.     

Türkiye'de 165 üniversitedeki 180 mühendislik fakültesinde yaklaşık bin 300 programda 78 farklı türde eğitim sunulduğunu bildiren Saraç, bu fakültelerden her yıl yaklaşık 30-35 bin mezun verildiğine dikkati çekti.     

Dünya ölçeğindeki sayılara bakıldığında yaklaşık 6 bin 500 mühendislik fakültesinin bulunduğunu, yıllık mezun sayısının ise 2-2,5 milyon düzeyinde olduğunu anlatan Saraç, "Bunun anlamı küreselleşen dünyada kıyasıya bir rekabetin olduğudur. Ülkemizdeki mühendislik programlarından verdiğimiz mezunların yalnızca bölgede ve ülkede değil tüm dünyada rekabet edebilir ve istihdam edilebilir nitelikte olmasını arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.     

Saraç, YÖK'te iki yıl önce 28 Nisan'da, 171 dekanın katılımıyla, mühendislik eğitimiyle ilgili kontenjan, kalite ve akreditasyon, üniversite-sanayi iş birliği, taban puan uygulaması, öğretim elemanı sayısının yetersizliği, ortaöğretimden yükseköğretime gelen öğrencilerin özellikle temel bilimlerdeki yetersizliği, fiziki altyapı sorunları ve bunların çözümlerine dair önerilerin tartışıldığı bir toplantı düzenlendiğini belirtti.

Haberin Devamı

Toplantının ardından Mühendislik Dekanları Konseyinden gelen görüş ve önerileri de değerlendirerek hem kontenjan planlaması hem taban puan uygulamasına yönelik girdi süreçlerini iyileştirme yönünde YÖK olarak üzerlerine düşenleri yerine getirmeye çalıştıklarını vurgulayan Saraç, şunları söyledi:

"Bundan sonra da sizlerle yakın bir iletişim içinde mühendislik eğitiminin kalitesini iyileştirmeye yönelik adımlar atmaya devam edeceğiz. Son dönemde ise Mühendislik Dekanları Konseyi olarak üzerinde çalıştığınız ve rapor olarak kurulumuza sunduğunuz, mühendislik fakültesi ve mühendislik programlarının açılma aşamasında asgari standartlar, değerlendirme ve izleme süreci, mühendislik programlarında çekirdek müfredat oluşturulması, mühendislikte yetkinlik sınavı konularında da YÖK olarak üzerimize düşenleri yerine getireceğimizi ve bu konularda önümüzdeki kısa vadede bazı uygulamaları başlatacağımızı sizlere memnuniyetle ifade etmek isterim."

Haberin Devamı

Toplantıya, Saraç'ın yanı sıra YÖK Başkan Vekili Hasan Mandal, Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Orhan Uzun ve Mühendislik Dekanları Konseyi Genel Sekreteri Süheyda Atalay başkanlığındaki konsey üyesi mühendislik fakültelerinin dekanları katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçildi.     

  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!