Motivasyonunuz etkilenmesin

Güncelleme Tarihi:

Motivasyonunuz etkilenmesin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2007 11:47

Sıcakların artması ve günlerin uzaması ile öğrencilerin birçoğu motivasyon kaybı, çalışma isteği oluşmaması gibi problemler yaşıyor.

Haberin Devamı

Öğrencilerin yaşadığı en temel problemlerden birisi çalışma arzusunun oluşmaması ya da ders çalışma ilhamının gelmemesi olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan bir anket çalışmasında yüzde 50 oranında çalışmayı engelleyen temel faktörün motivasyon eksikliği olduğunu görüyoruruz.

Peki, çalışmadan başarılı olma gibi bir şansımız ya da lüksümüz var mı? Tabii ki yok! Çalışmadan başarıyı yakalayan tek varlık (yatarak da diyebiliriz) tavuklar!

İşte size motivasyonunuzu artıracak ipuçları

Tören beklemeyin, eyleme geçin: İnsanoğlu istek oluşmadan harekete geçince belli bir süre sonra istek ortaya kendiliğinden çıkabiliyor. O nedenle çalışmak için tören beklemeyin, kendinizi zorlayın ve harekete geçin.

Hedefinize sıkı sıkıya bağlanın: Hedefiniz yoksa çalışmak için bir nedeniniz de yoktur. En uzun yolculuk, nereye gidildiğini bilmeden yapılan yolculuktur. Nereye gideceğinize karar vermediyseniz harekete geçmek için bir istek oluşmaz. O nedenle hedefinizi güçlendirmeye, yazılarla ve resimlerle canlı tutmaya gayret edin.

Arkadaş çevrenizi çalışan öğrencilerden oluşturun: Çevrenizdeki arkadaşlar çalışan, çalışması gerektiğini bilen, yarış edebileceğiniz nitelikte olsun. Bu tip arkadaşlarınıza kaç puan alacağınızı, kaç saat çalışacağınızı, kaç soru çözeceğinizi söylerseniz bunları yapmak için kendinizi zorlama ihtiyacı hissedersiniz.

Zihninizi düzenleyin: Aklınızda daima, geriye kalan sürede yapacağınız güzel bir çalışmayla bütün bir geleceğinizi belirleme şansına sahip olabileceğiniz düşüncesi bulunsun.

Başarıda kendinizi ödüllendirin, başarısızlıkta ceza uygulayın: Önünüze koyduğunuz günlük ya da haftalık hedeflere, almak istediğiniz puan hedeflerine ulaştığınızda kendinize ödüller verin. Hedeflerinizi gerçekleştiremediğinizde ufak cezalar uygulayın. Örneğin o gün seyredeceğiniz TV programını seyretmeyin ya da arkadaşlarınızla buluşmayı düşünüyorsanız buluşmayın.

İyi bir teknik direktör edinin: Sizi yakından tanıyan, zaman zaman çalışma performansınızı denetleyen, hedeflerinizi ne derece gerçekleştirdiğinizi ölçen-biçen ve gerekli taktik ve tekniklerle sizi yönlendiren bir eğitimci de çalışma iradenizi güçlendirecektir.

Çevrenizde sizi konuşma ve davranışlarıyla tetikleyecek kişiler olsun: Sizler birer robot değilsiniz. Tabii ki arada sırada çalışma azminiz kırılacak, performansınız düşecektir. Özellikle sınav yaklaştıkça kaygı düzeyiniz artabilir; ümitsizliğe düşebilirsiniz. Böyle durumlarda konuşmasıyla sizi etkileyen, çalışma azminizi artıran, iradenize güç veren bir insanla konuşmanızda fayda vardır.

Kendinize dert ortağı bulun: Sınavda sadece kuru bir çalışmayla başarılı olmak çok zor. Özellikle sona yaklaştığımız bu dönem zarfında dertleriniz, sıkıntılarınız, bunaldığınız anlar olacaktır. Böyle anlarda dertlerinizi paylaşacağınız, konuştukça rahatlayacağınız kişiler olmalı çevrenizde.

Ümitsizliğe düşmeyin: Zaman zaman bunalabilir, ümitsizliğe düşebilir, karamsarlığa kapılabilirsiniz. Bu doğaldır. İşte bu noktada ayakta kalmasını bilenler diğer adaylara karşı önemli bir avantaj elde edeceklerdir.

Sonuç olarak; yata yata başarıya ulaşmak mümkün değil. 20. yüzyılın büyük düşünürlerinden Cemil Meriç’in dediği gibi ‘Ulu çınarlar fırtınalı zeminlerde büyür.’ Ulu bir çınar olmak istiyorsanız bu sıkıntıları göğüslemek zorundasınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!