Güncelleme Tarihi:
Her yıl, 33 ülkede Avrupa’nın yaklaşık 300 kentinde eş zamanlı olarak kutlanan ’Avrupa Bilim ve Eğlence Günü’ etkinliklerinin Türkiye ayağında 5 bin öğrenci, bilimi deneyerek öğrendi. Öğrencilerin kimi yaptığı deneyi tatmak istedi, bazıları saçların dikilmesine neden olan bir enerji düzeneğiyle eğlenceli anlar geçirdi. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen ve bu yıl ikincisi düzenlenen şenlik, İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Florya Yerleşkesi’nde yapıldı. Bilimin her alanıyla çocukları tanıştırmaya çalıştıklarını belirten projenin Genel Koordinatörü Yard. Doç. Dr. Ayşegül Kınık Topaslan, etkinlikle ilgili şunları söyledi: “Bu, bir Avrupa Birliği projesi. 2 yıldır üniversitemizde yürütülüyor. Sabah saat 11’de başlayıp gece 2’ye kadar sürüyor. Fizik, kimya, biyoloji deneyleri; sanat etkinlikleri yapılıyor. 400’e yakın farklı etkinlik var. Bilim merkezleri de bizi yalnız bırakmıyor. Bu yıl anaokulundan liseye kadar 5 binden fazla öğrenci ağırladık.”
Topaslan, projenin amacının çocukları erken yaşlarda bilimle tanıştırmak ve bilimi sevdirmek olduğunu belirterek, “En önemlisi de, kadın ve erkek mesleklerinin eşitsizliğini bozabilmek. Ayrıca, kadınların da başarılı bilim insanları olmalarını teşvik etmek. Çığlıkları duyuyorsunuz; eğleniyorlar, şaşırıyorlar. Geçen yıl, uzaydan gelen madde ile ilgili etkinliğimize katılan bir öğrenci, bize farklı hipotezler sunduğu 60 sayfalık bir rapor teslim etti. Hayali, bilim insanı olmaktı. Böyle şeyler duyunca seviniyoruz” dedi. Projenin gelecek yıl da devam ettirilmesi planlanıyor.
Gazoz tadında deney
Etkinlikte katı buz ve sıcak suyla yapılan deneyin tadını merak eden minikler, birbirleriyle yarıştı. Mareşal Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu 3’üncü sınıf öğrencisi Mizgin Çakır, gazoz tadı aldığını söyleyerek, “Katı buz vardı. Sıcak suyun içine döktük. Bir sürü hava geldi. Gazoz gibi tadı vardı, güzeldi. Bir deterjanı, sıvı sabunu, katı buzla birleştirdik. Baloncuk oldu. Burada çok eğlendim. Hamurları elledik” dedi.
‘Yumurtayı yiyebilir miyim?’
Güneş enerjisiyle pişirilen yumurta da miniklerin dikkatini çeken deneyler arasındaydı. Bazı minikler güneş enerjisiyle pişen yumurtayı yemek istedi. Türkan Sedefoğlu İlkokulu 3’üncü sınıf öğrencisi Selin Çavuşoğlu, yapılan deneyi şöyle anlattı: “Güneş buraya geliyor. Yumurta da güneş ışığıyla pişiyor. Bu yumurta donmuş ama. Bir de iksir yaptık. Suyun içine ilaç ve yağ döktüler. Biz de çalkaladık, iksir oldu.”
‘5 santim yukarda uçtum’
Bağlar Ortaokulu 2’nci sınıf öğrencisi Gamze Yalçın ise bilim gününü, çok eğlenceli bulduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Eski zamanlarda kaleleri yıkmak için top ya da ateşli bir şey koyup içine sapanla atıyorlarmış. Ben de mancınık yaptım. Disk gibi bir şey vardı. Onun üzerinde uçtum. 5 santim yukarıya çıktım. Çok güzel bir histi.”
‘Kan gruplarını buluyorum’
Esenler Bilim Parkı üyesi olarak etkinliğe katılan Kazım Karabekir İmam Hatip Ortaokulu 2’nci sınıf öğrencisi Furkan Taha Topçuoğlu, yaşıtlarına ve büyüklerine deneyler yaptığını, onların da hayretle izlediğini söyledi. Bilim parkında çalışmalar yaptığını anlatan 12 yaşındaki küçük bilim insanı, 15 yaşından büyüklerden ve kan hastalığı olmayanlardan kan alarak, kan gruplarını tespit ettiğini de belirtti.