Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: Türkiye Maarif Vakfı Bakanlığın yurtdışındaki eli

Güncelleme Tarihi:

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: Türkiye Maarif Vakfı Bakanlığın yurtdışındaki eli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2016 14:44

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye Maarif Vakfı'nın Bakanlığın yurtdışındaki eli olduğunu belirterek, "Kamu vakfıdır, kanunla kurulmuştur. Yurtdışında Milli Eğitim Bakanlığı’nda olan okullarımız da var. Hazır olduklarında, talep ettiklerinde bizdeki olanları da ona devredeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz "Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı Teşkilatı Uluslararası Eğitim Yöneticileri Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, Avrupa genelinde 5 milyondan fazla Türk vatandaşının yaşadığını, birçoğunun geçici süreyle gidip kalıcı olarak orada yaşamaya başladığını belirtti. Bakan Yılmaz, programa katılan yurtdışında görevli eğitim yöneticilerine, şöyle seslendi:

"Hepiniz Anadolu'muzun birçok yerinde görev yaptınız. Şimdi ise ülkemizin dışında hizmet vermektesiniz. Kuşkusuz ki insanımıza ve medeniyetimize olan sorumluluğunuzun bilincinde olarak yerine getirmeye çalışıyorsunuz. Dünyanın dört bir yanına dağılmış vatandaşların dillerini, dinlerini ve kültürlerini öğretmek, yaşatmak gayretleriyle ve büyük bir özveriyle vatandaşlarımıza yardımcı oluyorsunuz. Ancak hizmette sınır yoktur. Biz çalışıyoruz ama başkaları da çalışıyor."     

Haberin Devamı

Bakan Yılmaz, nerede bir vatandaş varsa oraya gidilip dilin, kültürün öğretilmesi gerektiğini belirterek, "Gidemediğimiz yer sizin değildir. Onların size gelmesini beklemeden mutlaka öğretmelisiniz. Ama sizin göreviniz dili öğretmek" dedi. Yılmaz, yurtdışında bulunan eğitimcilerin orada yaşayan öğrencilerin, bursiyerlerin, idarecilerin bakanlıkla iletişimini sağladığını, bu yüzden eğitimcilere gelen talepleri önemsediklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Bu çalıştayın çıktıları önem taşıyor. Eğitim camiasının yurtdışındaki temsilcileri olarak gurbette yaşayan vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin görüş, talep ve önerilerini bize iletmeniz, verdiğimiz eğitim hizmetinin kalitesini arttırılması bakımından önemli. Aynı düzeyde önemsediğimiz bir başka konu ise orada bulunan öğrencilerimizin ister kendi gayretleriyle gitmiş olsun, ister bizim gönderdiğimiz öğrencilerimiz olsun, ister orada doğmuş olsun, hiçbiri sahipsiz olmadığını bilsin. Yani kendisini sahipsiz hissetmesin. İşte bu atmosferi, bu iklimi, bu sahiplenmeyi gösterecek olan da öncelikli olarak sizlersiniz. Onların Türkiye için, bizim için bir değer olduğunu onlara hissettirmemiz lazım. Biz de Milli Eğitim Bakanlığı olarak, yurtdışındaki öğretmenlerin, öğrencilerin ve idarecilerin ilgi ve gayretlerini arttırmak için çalışacağız."     

Haberin Devamı

"Türkiye Maarif Vakfı iyi çalışıyor"     

Bakan Yılmaz, "Her biriniz bulunduğunuz bölgedeki Türkiye kökenli, dernek, vakıf, sivil toplum kuruluşu, cami, cemevi dolayısıyla Türk vatandaşları nerede bir araya geliyorsa orası bizim irtibat noktamız, sizin hizmet yerinizdir" diye konuştu.

İlgili ülkelerde muhatap kurum ve kuruluşlarla diyalogun da canlı tutulması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Kendinizi asla müşavirlik ve ataşelik binalarının içine mesai saatleri içine hapsetmemelisiniz. Sürekli olarak sahada halkla iç içe olmalısınız" ifadesini kullandı.     

Vatandaşların bulunduğu her türlü yeri, anavatandan taşınan kültür ve değerlerin paylaşıldığı, yaşatıldığı birtakım kurs ve eğitim hizmetlerinin sunulduğu, karşılaşılan sorunların da çözüme kavuşturulduğu mekanlar olduğunun göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, öncelikle vatandaşların Türkçe'yi iyi öğrenmeleri gerektiğini belirtti. Bakan Yılmaz, Türkçe'nin yanı sıra tarih öğrenmenin de önemine vurgu yaptı.     

Haberin Devamı

Türkiye Maarif Vakfı'nın iyi çalıştığına dikkati çeken Yılmaz, vakfın şu ana kadar Somali, Gine, Çad, Senegal, Moritanya ve Sudan başta olmak üzere pek çok ülkede aktif şekilde faaliyetlerine başladığını anlattı. Bakan Yılmaz, yurtdışındaki Türk vatandaşlarının bulundukları ülke ile Türkiye arasında ekonomik anlamda politik, sanatsal, kültürel köprüler inşa etmelerine de katkı sunmak gerektiğini ve yurtdışında bir araya geldikleri vatandaşların hepsinin çocuklarına Türkçe öğretilmesini istediklerini aktardı.     

"Ona her türlü desteği vermek bizim asli vazifemiz”     

Yılmaz, yurtdışında faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü, Diyanet Vakfı ve Türkiye Maarif Vakfı'nın koordinasyon içinde çalışmasını, çalışmalardan da büyükelçiliklerin bilgisinin olmasını istedi. Yılmaz, "Maarif Vakfı, adeta bakanlığımızın yurtdışındaki elidir. Kamu vakfıdır, kanunla kurulmuştur. Dolayısıyla da ona her türlü desteği vermek bizim asli vazifemizdir. Milli Eğitim Bakanlığı’nda olan okullarımız da var. Hazır olduklarında, talep ettiklerinde bizdeki olanları da ona devredeceğiz" dedi.     

Haberin Devamı

Bakan Yılmaz, çalıştaya katılan Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün'e ve ekibine yaptığı çalışmalar için teşekkür etti.     

Somali, Senegal gibi ülkelerde sadece Türk vatandaşlarına hizmet verilmediğini, Türk eğitim sisteminin tecrübesinden yararlanmak isteyen ülkelere de bu hizmetin verilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, şunları söyledi:     

"Eğer biz bunu yapmazsak o zaman başkaları boşluğu dolduruyor. Başkaları, o boşluğu doldurduktan sonra biz farkına varsak, dolan boşluğu onların zararına olan unsurlardan ayırt etsek fikrini, vicdanını, irfanını adeta başka yerlere kiralamış, satmış insanlar bu boşluğu doldurduğu zaman da tekrar bizim bu boşluğu kazanabilmemiz, doldurabilmemiz, eskisinden çok daha zor oluyor. Bir yanlışı düzeltmek için 18, 24 doğru mudur farklı rakamlar verilir ama, bir yanlışı kusuru giderebilmek için 24 tane doğru yapmamız gerekir ki o yanlışın etkisini giderelim. Dolayısıyla sorumluluğumuz çok büyük."     

Haberin Devamı

Çalıştay uluslararası istişare forumu niteliğinde     

MEB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Funda Kocabıyık da toplantının birçok konunun tartışılacağı bir platform ve uluslararası bir istişare forumu niteliğinde olduğunu belirtti. Kocabıyık, yurtdışında yaşayan vatandaşların, soydaşların bulunduğu coğrafyaların bakanlığın görev alanlarına girdiğini belirterek, şunları söyledi:      

"Bakanlık olarak onlara yurtdışında hizmet vermek, özellikle eğitim alanında karşılaştıkları sıkıntıları çözmek ve taleplerine dönük hizmet modelleri geliştirmek görevlerimizin başında geliyor. Bizler Bakanlığımız yurtdışı teşkilatını; yurtdışındaki gözümüz, kulağımız, sesimiz olarak görüyoruz. Bundan dolayı siz değerli temsilcilerimize büyük görevler düşüyor. Bu görevleri layıkıyla yerine getireceğinize sonsuz güven duyuyoruz."     

Kocabıyık, çalıştay süresince; görev yerlerinde karşılaşılan sorunların tartışılması ve çözüm önerileri geliştirilmesi, bakanlığın temsilciliklerinin bulunduğu ülkelerde yurttaşların ve soydaşların eğitimde karşılaşılan sorunların ve taleplerinin belirlenmesi ve konuyla ilgili olarak gelecek dönemde izlenecek yol haritasının oluşturulması gibi konuların tartışılacağını belirtti.     

Programa Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ve bakanlık bürokratları da katıldı.     

               

 

 

BAKMADAN GEÇME!