Güncelleme Tarihi:
Fındık toplamak için Karadeniz'e gelen mevsimlik işçiler, Ordu Valiliği'nce Uzun İsa ve Efirli Mahalleleri'nde oluşturulan çadır kentlere yerleşti. Geçici işçi aileleri kendilerine tahsis edilen alanlara konuşlanırken, beraberlerindeki çocukların eğitimlerine çadır kentlerde inşa edilen okullarda başlandı. Anne ve babası bahçeye giden çocuklar, saat 09.00'dan 21.00'a kadar öğretmenler tarafından eğitime tabi tutuluyor.
Perşembe İlçesine bağlı Efirli Mahallesi'ndeki çadırkenti ziyaret eden Kaymakam Ahmet Arık ve Perşembe Belediye Başkanı Kemal Bahtiyar çocuklara çanta, kitap, defter, kalem, silgi ve beslenme çantasından oluşan kırtasiye malzemeleri ile oyuncuklar dağıttı.
Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Kaymakam Ahmet Arık, "tarımda çocuk işçiliğine hayır" demeleri üzerine böyle bir çalışma başlattıklarını söyledi.
Bu konuda devletin her türlü desteği sağlayacağını vurgulayan Arık, şöyle devam etti:
"Anayasamızın sosyal devlet ilkesi gereği vatandaşlarımızın her türlü ihtiyaçlarına devletimiz cevap vermek ve bu talepleri gidermekle mükelleftir. Bu çerçevede biz de görevlerimizi yaparken büyük bir aşk ve memnuniyetle yapıyoruz. İlimize gelen geçici işleri asla bir yük ve problem olarak görmüyoruz. Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen vatandaşlarımız fındık toplamak için buradalar. Bu vatandaşlarımızın çocukları da var. Biz tarımda çocuk işçiliğine hayır diyoruz. Bu nedenle kanunen yasak ve vicdanen de doğru bulmadığımız için bu çocuklarımızı burada eğime tabi tutuyoruz. Onlara yaşlarının gerektirdiği şekilde muamele ediyoruz ve sahip çıkıyoruz. Bu konuda devletimiz her türlü desteği vermektedir. Bizler de bu doğrultuda gerekeni yapıyoruz."
"Onlar için 4 derslikli okul yaptık"
İşçi çocuklarının eğitim görebilmesi için çadırkente 4 derslikli okul inşa edildiğini belirten Arık, şunları söyledi:
"Burada işçilerimizin çocuklarının eğitim alabilmesi için çok modern bir okul yaptık. Bu okulda çocuklarımız uzman öğretmenler tarafından eğitim alıyor. Çocuklarımız burada bir buçuk ay boyunca eğitimlerine devam edecek. Devletimiz burada bir buçuk aylık eğitim alacak tarım işçilerinin çocukları için bina yapabiliyor. Buralara öğretmenler de atayabiliyor. Onların başımızın üzerinde yeri var. Biz onları velinimetimiz olarak görüyoruz. Onlar buraya çalışmaya geliyor ve milli ekonomizme katkı sağlıyor. Bu nedenle onlarla ve çocuklarıyla ilgilenmekten çok mutluyuz."
Arık, çadırkentlerde ayrıca işçilere ve çocuklara sağlık taraması yaptıklarını, gebe olan anneleri gözetim altına aldıklarını sözlerine ekledi.
Çocuklar hallerinden memnun
Diğer tarafından okulda eğitim gören çocukların, eğitim ve öğretim bakımından kendilerine gösterilen ilgiden memnun kaldıkları gözlendi.
Ailesiyle Adıyaman'dan gelen Berivan Yağız, Ordu'da bulunmaktan memnun olduğunu belirterek, "Biz halimizden çok memnunuz. Bahçede değil, okulda eğitim görerek yaz tatilimizi geçiriyoruz. Derslere başladık. Bize bu konuda destek veren herkese teşekkür ederiz" dedi.
Öğrencilerden Şavval Isık, derslerin çok güzel geçtiğini ifade ederek, "Eksiklerimizi burada tamamlıyoruz. Çok şükür halimizden memnunuz. Yetkililere teşekkür ederiz" diye konuştu.