Güncelleme Tarihi:
Metretül’ün kulanım alanları genelde inşaat işleri ve diğer yapı malzemeleridir. Bunlardan bazıları ise; pimapenler, mobilyalar, (pencere, kapı vb.) ahşap mobilyalar, dolaplar, tezgahlar, halı ve yolluklar gibi daha pek çok kullanım alanı bulunur.
Metretül Nasıl Hesaplanır?
Metrekül, hesaplaması yapılırken malzemenin miktarı ve uzunluğu arasında bir çarpma işlemi yapılır. Bu işlem gerçekleştirildikten sonra malzemelerin toplam metretülleri toplanarak istenen miktar elde edilir. İnşaat alanlarında, pencere ve kapılarda ya da hassas projelerde (Pimapen, kapaklı dolaplar ve mutfak tezgahı gibi) yanlış ölçüm hesaplamalarından kaynaklanan ürün arızalarına, maliyetlerin artmasına ve teknik kesintilere neden olur. Pek çok alanda bu hesaplamalara yer verilir ve kullanılır. Bu nedenle doğru hesaplama yapmak her zaman çok önemlidir.
Usta ve iç mimarın birlikte yapacağı malzeme ve ölçü hesapları özenli bir şekilde yapılmalı ve en ince ayrıntısına kadar hesaplanarak doğru bir şekilde ele alınmalıdır. Bu ölçü birimi ise, genel olarak fiyatlar üzerinde çok daha etkili olduğu için ölçüm yaparken daha dikkatli olmak gerekir.
Aksi takdirde uğraşılan sektör maliyetleri de oldukça yüksek bir sektördür ve doğru fiyatlar çıkarmak da oldukça önemlidir. Metretül de aslında bu sektörün içinde olabildiğince kolay bir şekilde hesap çıkarılabilmesi için tercih edilen bir ölçüdür. Mrtreküp hesaplamaları ile pek çok ürünün hesaplaması kolaylıkla yapılabilir.
Metretül Hesaplama Formülü ve Programları
Pvc pencere üzerinden metretül hesaplaması yapılabilir. Pvc işlerinde kullanılan maliyet ise, kullanılan profil ile orantılı olarak bilinir. Farklı çeşitlerde, kalınlıklarda ve özelliklerdeki pvc profillerin bulunması nedeni ile pvc metrajının birimi aslında kilogram olarak bilinir. Pvc pencere ve profilleri de görülür. Kanat (sarı bölüm) profillerini de şu şekilde hesaplayabiliriz;
4 adet 1,35 m dikey ve 4 adet de 0,7 m yatay profil bulunur. Toplamda ise, 4 × 1,35 + 4 × 0,7= 8,2 metre profil olarak hesaplanır.
Diğer ana profiller ise (pembe bölüm); 4 adet 1,35 m düşey,
2 adet 2,3 metre yatay profil bulunur. Tüm bunların toplamında ise, 2 × 2,3 + 4 × 1,35 = 10 metre profil bulunur. Bu profillerin farklı kesitlerde olmasını da göz ardı edildiği zaman toplamda 18,2 metre pvc profil bulunur. Bu hesap ise, 18,2 metretül olarak bilinir. Camlarda ise böyle bir durum kesinlikle söz konusu değildir.
PVC metreküp hesabı yapılırken, kullanılan bütün profiller sayılır.
Fiyat çıkartırken mtül hesabı da sıkça kullanılır.
Pencerede ise, yükseklik olarak da 1.50 mt 3 adet dikey profil bulunur. 2 adet kanatta bulunan 1.5 mt dikey profil vardır.
Toplamda ise, 5 adet dikey profil bulunur. Bu; 5×1.50 = 7.50 mtül şeklinde hesaplanır. Yatay profil olarak da 2 profil bulunur. Hesaplarsak; 2×1.5 = 3 mtül şeklinde hesaplama yapılır.
65 cm uzunluğundaki (0,65 mt) olarak 2 adet yatay kanat profili bulunur. Bu da 2 × 0.65 = 1.3 mtül şeklinde ifade edilir.
Merdivenlerde ise, mtül hesabı da, basamak ve uzun olan ölçülerinin toplanması şeklinde de bilinir. Yapılan hesaplamalarla merdivenlerin metreküp hesaplaması kolaylıkla bulunabilir. Her malzemenin de kendine göre farklı hesaplamaları vardır.