Güncelleme Tarihi:
Açıkgöz, mesleki eğitimde Avrupa Birliği ülkelerinde kalite süreçleri ne ise onu Türkiye'de oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, bu kapsamda Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi (METEK) geliştirdiklerini söyledi.
Proje kapsamında, ölçülebilir ve sürdürülebilir bir kalite sistemi oluşturulmasının hedeflendiğini aktaran Açıkgöz, projenin gelecek yıl sona ereceğinin altını çizdi.
AB tarafından desteklenen projenin kapsamında Bakanlık bünyesinde Kalite Geliştirme Merkezleri oluşturduklarını anlatan Açıkgöz, "Aynı zamanda pilot okullarda da Öz Değerlendirme Birimleri kuruldu. Birimler, ikinci bir göz olarak, düzenlemelerini ve kalitelerini ne kadar yükselttiklerini izleyecek. Bunun çıktılarını da elde ettikten sonra tüm okullarda yaygınlaştıracağız. Mesleki ve teknik eğitim AB standartları ve kriterleri çerçevesinde yeniden yapılandırılıyor. Bu konuda şu anda AB ülkelerinde en gelişmiş ülkelerinin tasarımı hangi düzeyde ise biz de gerek müfredatımızla gerek oluşturulan standart ve kriterlerimizle o seviyede olduğumuzu söyleyebiliriz" diye konuştu.
Mesleki ve teknik eğitimde okullar düzeyinde kalite uygulamalarını izlemek, değerlendirmek ve desteklemek için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Açıkgöz, müfredatları geliştirdiklerini, öğretmen ve yönetici eğitimleri düzenlediklerini ve kamuoyunda mesleki ve teknik eğitimde kalite kültürünün oluşması için farkındalık yaratmaya yönelik etkinlikler yürüttüklerini belirtti.
Çalışmalar kapsamında 12-13 Aralık'ta İstanbul'da "İş Dünyası ile Mesleki Eğitim Arasında Karşılıklı Güvenin İnşası" konulu uluslararası bir konferans düzenleyeceklerini bildiren Açıkgöz, mesleki teknik eğitimde kalite sisteminin önemine dikkati çekerek iş dünyası ve mesleki eğitim arasında karşılıklı güvenin ve işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.
İşverenin istedikleri dikkate alınıyor
Konferansta, AB ve dünya ülkelerinden uygulama örneklerinin yerli ve yabancı uzmanlar tarafından tartışılacağını dile getiren Açıkgöz, şöyle devam etti:
"Konferansta iş piyasasının mesleki ve teknik eğitime bakışı, kalite odaklı mesleki ve teknik eğitim, mesleki ve teknik eğitimde kilit aktör olarak öğretmenler ve kalifiye mezun gereksiniminin karşılanmasına yönelik öğrenci kalitesinin iyileştirilmesi gibi oturumlar gerçekleştirilecek. Çok sayıda akademisyen, meslek odaları, işçi ve işveren konfederasyonları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve mesleki ve teknik eğitim veren lise ve yüksekokulların yöneticileriyle öğretmenler katılacak. Proje, eğitim camiasıyla işverenler arasında güveni tesis etmek amacıyla geliştirilmişti. İşveren ne istiyor, eğitim camiası arz ediyor. Bu arz ve talep uyuşmasını sağlamak amacıyla bu kalite standartlarını geliştiriyoruz. Eskiden Milli Eğitim Bakanlığı kendi planlamasını yapıyordu. İş dünyasında bunun karşılığı var mı yok mu buna bakmıyordu. Şimdi talep odaklı gitmek istiyoruz. İşveren ne istiyor, onu dikkate alıp ona göre proje yapacağız."