Güncelleme Tarihi:
Kongre Başkanı Prof. Dr. Oğuz Borat açılış konuşmasını yaptı. Mesleki ve teknik eğitimin sorunları ve geleceği ile ilgili fikir alışverişinde bulunmak için hazırlanan ikinci eğitim kongresine yaklaşık 1000 eğitimci katıldı. Akademisyenler, sektör temsilcileri, eğitimci ve meslek uzmanlarının katıldığı kongre iki gün sürecek.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 9’uncu sınıfta okutulan mesleki gelişim dersine, ‘Meslek Ahlakı ve Ahilik’ modülünün de eklendiğini bildirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Eğitimden Üretime Sektörle İşbirliği’ temasıyla düzenlenen 2. Eğitim Kongresi dün Antalya’da başladı. Kongrenin açılış konuşmasında Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, özetle şunları söyledi:
ORTAÖĞRETİMDEKİ PAYI YÜZDE 44
”Uygulamalı dersleri meslek standartlarını sağlayacak seviyeye çıkartacağız. Mesleğin itibar algısını da yükselteceğiz. Mesleki eğitimin ortaöğretimdeki payı yüzde 44. 2002-2003 eğitim öğretim yılında mesleki ve teknik ortaöğretimde yaklaşık 800 bin olan öğrenci sayısı 2016-2017 eğitim-öğretim yılında yaklaşık 1 milyon 750 bine çıktı. 60 bin olan öğretmen sayısı ise 120 binin üzerinde. Okul sayısı da 2002-2003 eğitim öğretim yılında bin 993 iken 3 bin 266’ya yükseldi. Türkiye genelinde 2002-2003 eğitim öğretim yılına kadar OSB’lerde 9 okul faaliyet gösterirken özel statüde okul bulunmuyordu. Bugün ise OSB’lerde resmi ve özel 60 meslek lisesinde 39 bin 247 öğrenci eğitim öğretime devam ediyor. Teşvik kapsamında geçen yıl öğrenim gören 16 bin 976 öğrenciye toplam 81,6 milyon lira ödeme yapıldı.
125 MİLYON TL ÖĞRETİM DESTEĞİ
Bu yıl ise OSB içinde ve dışında bulunan 28 mesleki ve teknik Anadolu lisesi’nde 18 alanda 21 bin 487 öğrenci teşvik aldı. 2016-2017 eğitim öğretim yılında 21 bin 487 öğrecimize öğretim yılı sonuna kadar yaklaşık 125 milyon lira öğretim desteği ödeyeceğiz. Bu kapsamda, büyük ölçekli firmaların kendi bünyelerinde okullar açarak kendi nitelikli personelini yetiştirmesine de fırsat tanıyacağız.
MESLEK AHLAKI VE AHİLİK MODÜLÜ
Mesleki ve teknik eğitimde eğitim-sektör işbirliğini artırmak amacıyla özel-kamu kurum ve kuruluşları ile imzalanan 75 işbirliği protokolü var. Mesleki ve teknik Anadolu liselerinde uygulanan öğretim programlarına değerler eğitiminin yansıtılmasını önemli buluyoruz. Bu nedenle 9’uncu sınıfta okutulan mesleki gelişim dersine, ‘Meslek Ahlakı ve Ahilik’ modülü de eklendi.
İŞ KAZASINA VE MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI SİGORTA
Mesleki ve teknik eğitimde önemli bir reform için ilk adımı attık ve hazırlanan kanun tasarısı TBMM Milli Eğitim Komisyonundan geçti. Bu tasarı yasalaşırsa, çıraklık eğitimi, zorunlu ortaöğretim kapsamına alınacak. İşletmelerde beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitime katılan öğrencilere ve çırak öğrencilere işletmelerce ödenen net asgari ücretin yüzde 30’unun üçte ikisi devlet tarafından karşılanacaktır. Okulda atölye eğitimine başlayan öğrenciler iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanacaktır. Staj yapan öğrencilerin işletmelerde edindikleri bilgi ve becerilerin ölçülmesi amacıyla sektör temsilcileri ile birlikte beceri sınavı yapılacaktır. Teknik eğitim fakültesi mezunlarının fark derslerini vererek mühendis unvanı kazanmaları sağlanacaktır.”
BİLGİSAYAR PROGRAMINA ARAPÇA UYGULAMA
TOBB Başkan Vekili Memiş Kütükcü, iş dünyası olarak mesleki ve teknik eğitimi ekonomiyi şekillendirecek en önemli unsur olarak gördüklerini ifade etti. Geçen yüzyılda 21. yüzyılda diploma ve bir yabancı dil bilmenin yetmediğini, üçerine bir de makinelerle konuşabilme yeteneğine sahip olmak gerekeceğini belirten Kütükcü, “Kodlama bilgisinin makinelere dert anlatmayı bilmenin işi kavrama açısından da son derece önemli olduğunu düşünüyorum. İşte dünya çocukları yeni yüzyıla böyle hazırlanıyor. Dünya genelinde 300 milyon Arapça konuşan insan bulunuyor. Neden Suriyeli göçmenlerin bilgisayar programlarını Arapça’ya uygulamalarını sağlamıyoruz” dedi.
15 ayrı panelde mesleki eğitim tartışılacak
Kongre Başkanı Prof. Dr. Oğuz Borat da mesleki ve teknik eğitimde özel sektörle iş birliği eğitimin kalitesi açısından önemli olduğunu belirtti. Mesleki ve teknik eğitimin gelişmesi açısından sanayi ile işbirliğine gidilmesi açısından önemli olduğunu ifade eden Borat, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu. 25 Ekim'de de devam edecek kongrede, üç salonda 15 panel düzenlenecek. Oda başkanları, akademisyenler, gazeteciler, eğitim uzmanları, sanayici ve çok sayıda uzmanın katılacağı kongrede, “Mesleki Eğitim ve İstihdam İişkisi”, “Mesleki Eğitim ve Kariyer”, “Sendikalar Gözüyle Mesleki ve Teknik Eğitim”, “Mesleki Yetelilikler”, “Mesleki Rehberlik ve Kariyer” ve “Ahilik ve Değerler Eğitimi” konularında bildiriler sunulacak.
Kongrede açılış konuşmalarının ardından birinci oturuma geçildi. Hürriyet yazarlarından İsmet Berkan'ın başkanlığında düzenlenen birinci oturumda Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Memur Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yalçın, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, General Elektrik Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Canan Özsoy konuşma yapıyor.
General Elektrik Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Canan Özsoy, endüstrinin geleceğini belirleyen üç temel kavramdan bahsederek şunları söyledi:
Endüstrinin geleceğini belirleyen üç temel kavram var. Biri endüstriyel internet: Tüketici interneti. 3 milyar birbirine bağlı insan. Endüstriyel internet 50 milyar birbirine bağlı makine demek. Sadece makinaların birbiriyle konuşmasını değil, aynı zamanda sanayide verimlilik artışı sağlıyor. Ekonomik büyüme yanında verim artışı ile birlikte geldi. Her yıl büyüme ile iki haneli büyüme olmuş.
İkincisi üretimde devrim: Üretim tüm dünyada şekil değiştiriyor. Üretimin dijitalleştirilmesi ile tedarikçilerimiz ve müşterilerimiz gerçek zamanlı geliştirme ve üretim için biraraya geliyorlar. Üretimin merkezinde dijitalleşmenin gücü yer alıyor.
Üçüncüsü küresel akıl: 197 ülkede üretim mühendislik satış ve servis faaliyeti gösteren küresel bir şirketiz. Ülkemizde eğitim sistemimizin, öğrencilerimizin birbiriyle bağlantılı, dünya ile bağlantılı, anında öğrenme ile donatılması en büyük dileğim.”
Meslek liselerine mecburiyetten gidiyorlar
Memur Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yalçın da öğrencilerin meslek liselerine mecburiyetten gittiğini belirterek, “Öğrenciler mecburiyetten gidiyor. Başarı düzeyi yüksek olanlar akademik eğitim için diğer liseleri tercih ediyor. Gidemeyenler mesleki eğitimde kalıyor. Üniversite hayali bitmiş mesleki teknik eğitime giderse pek bir şey yapamayız. Özel projelere ihtiyaç var. Elimizdeki öğrenciler içinde bile yüksek sayıda öğrenciyi kazandıracak projeler geliştireceğimiz zaman kendi alanında devamında olan marka yerlere geçebiliyorlar diye umut oluşturabilecek noktayı yakalarsak önemli bir eşiği geçmiş oluruz. Sanayiye ara elemanı hep konuşuyoruz. Hayır aranan eleman yetiştirmeliyiz aranan eleman.”
Çıraklık eğitiminde problem var
Birinci oturum konuşmacılarından TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, “Çırak yetiştirmekte önemli problemler var. Bu gençlere askerlik konusunda bir şey yapılamaz mı? Gençlerin önünü açmak için o okulların isimlerini değiştirip, cazip hale getirip istihdamla buluşturamaz mıyız?” dedi.