Güncelleme Tarihi:
MÜLAKATLA ÖĞRENCİ ALAN OKULLAR EN ÇOK MERAK EDİLEN KONULAR Final Dershanesi Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz yanıtladı. * En çok önerdiğiniz, gelecek vaat eden Anadolu Meslek Liseleri hangileri? * Genel lise yerine meslek lisesine gitmek ÖSS şansını öldürmez mi? * En doğru meslek lisesi seçimini nasıl yapabilirim?
- Önümüzdeki yıllarda okul öncesi eğitime yatırım yapılacak. Bu nedenle Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümleri ilgi çekecek. Sağlık yatırımları giderek artıyor. Sağlık Meslek Liseleri’nin tüm bölümlerinin mezunlarına talep artacak. Denizcilik Bölümleri için de aynı şey geçerli. Turizme yönelik eğitim veren okullar da avantajlı olacak.
- Genel liseden mezun olup 2007 ÖSS’ye giren 329.662 öğrencinin sadece 8910’u (yüzde 2.70’i) üniversitelerin lisans bölümlerine, 3780’i (yüzde 1.14’ü) sınavlı ön lisans bölümlerine girdi. Yani genel liseye devam eden öğrencilerin ÖSS şansı çok düşük. 2007 ÖSS’ye göre meslek lisesi mezunlarının lisans bölümlerine yerleşme oranı yüzde 2.30, sınavla ya da sınavsız ön lisans okullarına yerleşme oranı ise yüzde 59.36. Bu veriler meslek lisesi mezunu olmanın daha avantajlı olduğunu gösteriyor. Anadolu Meslek Lisesi mezunlarının şansı ise çok daha yüksek.
- Seçeceğiniz meslek lisesi ilgi duyduğunuz, çalışmaktan zevk alacağınız mesleğe yönelik olmalı. MEB internet sitesinde tüm meslek liselerinin amaçları, bölümleri ve ÖSS’de devam edebilecekleri alanlarla ilgili bilgiler var. İnceleyip seçebileceğiniz meslekleri belirleyin. Bu meslek liselerini yerinde görerek ve meslek çalışanlarıyla görüşerek sıralamanızı yapın.
Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullar: Denizcilik meslek liselerini kazanan adaylara mülakat ve kondisyon sınavı yapılıyor. Öğrencilerin sağlık durumlarını "Gemi Adamları Sağlık Raporu" ile belgelendirmeleri gerekiyor. Bu okullara kontenjanı kadar öğrenci yerleştiriliyor.
Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullar: Büro yönetimi ve sekreterliği, eğlence hizmetleri, gıda teknolojisi, güzellik ve saç bakım hizmetleri, halkla ilişkiler ve organizasyon hizmetleri, konaklama ve seyahat hizmetleri ve yiyecek içecek hizmetleri bölümleri mülakatla öğrenci alıyor. Bu okullara okul kontenjanının iki katı kadar öğrenci yerleştiriliyor.
Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullar: Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri ile Anadolu İletişim Meslek Liseleri’ne mülakatla öğrenci alınıyor. Bu okullara kontenjanın iki katı kadar öğrenci yerleştiriliyor.
YETENEK SINAVIYLA ÖĞRENCİ ALAN OKULLAR
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri: Müzik ve resim alanlarında öğrenci yetiştirmek için kurulan okullar.
Devlet Konservatuvarları: Müzik ve sahne sanatları alanlarında öğrenci yetiştiren okullar. Bu okullardan mezun olan öğrenciler, okudukları bölüme göre üniversitelerin Resim Öğretmenliği veya Müzik Öğretmenliği bölümlerine, Güzel Sanatlar Fakülteleri’nin çeşitli bölümlerine (iç mimarlık, resim, heykel, seramik, grafik, tekstil, sahne dekorları, kostüm, fotoğraf, nefesli ve vurmalı çalgılar, sinema ve televizyon vb.) başvurabiliyor.
Spor Liseleri: Buradan mezun olan öğrenciler üniversitelerin Beden Eğitimi ve sporla ilgili yükseköğrenim programlarına hazırlanıyorlar.
Konservatuarlar: Müzik alanında özel yeteneği olan öğrencileri, sanatçı, eğitici-öğretici, uygulayıcı, yapımcı, yorumcu ve araştırmacı olarak yetiştirmeyi amaç edinen okullar.
ÖĞRENCİLER BU OKULLAR İÇİN YARIŞIYOR
Öğrenciler bu okullara girebilmek için yarışıyor
FEN LİSELERİ
Toplam okul sayısı: 84
2008 toplam kontenjanı: 6.384
2007 ÖSS'ye göre, 63 Fen Lisesi'nden mezun olan 4603 öğrenciden 2784’ü (yüzde 60.48’i) üniversitelerin lisans programlarına girdi. Bu liseler en başarılı öğrencilerin tercih ettiği okullar. Burayı tercih etmek için ilköğretim 6 ve 7. sınıf Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin yıl sonu notunun en az orta, tümünün ağırlıklı ortalamasının en az 4 olması gerekiyor. OKS-MF puanıyla öğrenci alıyorlar. OKS’de ilk 90.000’de yer alanlar bu okullara girebiliyor. Eğitim süreleri 4 yıl. Karma eğitim yapılıyor, okullar pansiyonlu. Öğrencileri gelecekte bilim, tıp, teknoloji ve iş dünyasında lider adayları.
Öğretmenliği seçenler ek puan kazanıyor.
ANADOLU ÖĞRETMEN LİSELERİ
Toplam okul sayısı: 192
2008 toplam kontenjanı: 17.640
2007 ÖSS’ye göre 115 Anadolu Öğretmen Lisesi’nden mezun olan 9453 öğrenciden 6240’ı (yüzde 66.01’i) üniversitelerin lisans bölümlerine yerleşti. Bu okullar, sınavla öğrenci alan okullar içinde mezunlarına en çok avantaj sağlayan okul grubu. Mezunları ÖSS’de öğretmenlikle ilgili bölüm seçtiklerinde ek puan alıyor, girme şansı yükseliyor. Diğer alanları seçtiklerinde puan kaybına uğramıyorlar. Anadolu Lisesi mezunu gibi istedikleri üniversiteye devam ediyorlar. Hatta ÖSS’de Anadolu Lisesi mezunlarından daha şanslılar. Türkçe-Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Dil yüksek eğitim programlarından birini seçebiliyorlar. Anadolu Öğretmen Liseleri, OKS-TM puanıyla öğrenci alıyor. Ayrıca, okullarının öğretmen kurulunca aday gösterilmeleri gerekiyor.