Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), mesleki ve teknik eğitimin geleceğine yön vermek amacıyla kamu ve özel sektör temsilcilerinin önerilerini almak için düzenlediği ‘Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı’ dün Antalya’da başladı. Çalıştaya katılan MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Gülay, yeni liselere geçiş sisteminde meslek liselerinin hedefinin yüksek olduğunu söyledi. “Meslek liseliye ek puan gelir mi?” sorusuyla ilgili konuyu YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’a sunduklarını, onun gündeminde olduğunu belirten Gülay, şunları anlattı:
Üreten bir ülke olmak için nitelikli iş gücü önemli. Meslek liselerini sektörle yönetmek, onların arzuladığı iş gücünü birlikte yetiştirmek istiyoruz. Her meslek lisesini bir sektörle ilişkilendiriyoruz. ‘Okul Hamiliği’ projesiyle 780’den fazla okulumuzun hamisi oldu. Donatımı, öğrencinin yetiştirilmesi, stajı, öğretmenin hizmet içi eğitimi gibi her konuda o sektör temsilcisi destek veriyor.
BAŞKANIN GÜNDEMİNDE
Meslek lisesi mezunlarının üniversiteye yerleştirmesini zorlaştırdık. Bir mesleki ve teknik Anadolu lisesinde okuyan elektrik bölümü öğrencisi 9’uncu sınıfta Anadolu ve fen lisesiyle birlikte ortak dersleri görüyor. 10, 11, 12’de hem akademik hem meslek, atölye, işletme eğitimi alıyor. Üniversite sınavında eşit soru soruyoruz. Mesleki eğitimle ilgili hiç soru yok. Sadece akademik ders sorularıyla çocuğu mühendisliğe yerleştiriyoruz. Veli ve öğrencilerimizin bizden istediği şu; “Kendi alanımızda mühendisliği seçtiğimizde ek puan verilsin.” Bu, meslek liselerini cazip hale getirecek. Ek puan verildiğinde ortaöğretimden itibaren bizzat uygulamanın içinden gelerek üniversiteye yerleşeceği için daha nitelikli bir mühendis kadrosuna Türkiye kavuşur, diye düşünüyoruz. YÖK Başkanımızla, müsteşarımızla birlikte yaptığımız toplantıda bunları kendisine ilettik. YÖK Başkanı’nın gündeminde.
YENİ ALAN: YAZILIM
Programcılık, yazılım alanında bir dalımız yoktu. Şu an arkadaşlarımız yazılımla ilgili bir dal oluşturuyor, sonuçlandırmak üzereler. Bilim ve Sanayi Bakanlığı’yla çalışıyoruz. Yazılımda, endüstri 4.0’ın temelini oluşturacak program yazan çocukları yetiştireceğiz. Sektörden yeni bölüm talebi geldiğinde mutlaka değerlendiriyoruz.
ÇIRAKLIK MERKEZLERİ
Kayseri, Denizli ve İstanbul’da sanayi odaları birer meslek lisesi yapıp devlete bağışladı. Sonra “İş gücümüzü kendimiz yetiştirmek istiyoruz. Destek verin” dediler. Bu üç okul onlara devredildi. Kayseri’deki başladı. Diğer ikisi 2018 Eylül’de öğrenci alacak. Bakanımızın talimatıyla ülke geneline yaygınlaştıracağız. Esnaf sanatkarlar odası ya da işletmeler de çıraklık merkezi açarak kendi iş güçünü yetiştirsin istiyoruz. Bunu Bakanımıza bir öneri olarak sunduk. Ayrıca 11 ilde 12 okulda madencilik alanı açtık. İlk kez Ankara’da kendi enerjisini üreten meslek lisesi yaptık. Okul, atık suyu enerjiye dönüştürerek elektriğini üretiyor. Bu okulları yaygınlaştıracağız.
SINAV ÖNCEsi tanıtım
Gülay, yeni liseye giriş sisteminde meslek lisesinin yerinin nasıl olacağını ise şöyle anlattı: “Nisana kadar bu çalışmaları tamamlayıp Bakanımızın başkanlığında mesleki eğitimi tanıtmak istiyoruz. Çünkü haziranda sınav olacak, sonra da öğrenciler tercih yapacak. Ondan önce bir tanıtım kampanyası başlatacağız. Yeni liselere yerleştirme sistemiyle kendi bölgesindeki okula gidecek yüzde 90’lık bir kitle var. O yüzde 90’ı ne kadar çok ikna edip öğrenci kazanabiliriz, bunu da soracağız.”