Güncelleme Tarihi:
Üniversite adayları sınavları geride bıraktı ancak zorlu süreç henüz bitmedi. Şimdi tercih dönemi var. Unutulmaması gereken ise, bu zorlu süreci herkesin yaşadığı. Bugün ulusal ya da uluslararası şirketlerin en üst kademelerine yükselmiş CEO’lar da bu süreçten geçti. İşte o CEO’lardan bazılarının tercih yapacak gençlere önerileri:
SEVEREK YAPACAĞINIZA İNANDIĞINIZI SEÇİN
Oğuzhan Demirhan (Sivantos İşitme Cihazları CEO’su): Ben meslek seçerken güvendiğim kişilerle görüşüp meslekleri ve çalışma alanları konusunda bilgi almaya, okuldaki rehber uzmanlarla yoğun fikir alışverişi yapmaya ve belki de en önemlisi mutlu ve başarılı olabileceğim ve icra ederken zevk alabileceğim bir iş konusunda içgüdülerimi dinlemeye özen gösterdim. Meslek seçecek gençlere en büyük tavsiyem kesinlikle çok severek yapacaklarına inandıkları bir meslek seçmeleri olur. Zira bence başarının en büyük sırrı yapılan işin aşk ve şevkle gerçekleştirilmesi. Ayrıca meslek seçerken sadece güncel duruma değil, gelecekte o mesleğin nerelere geleceğini ve ne gibi kalifikasyonlar gerektireceğini de bilmeliler. Bir yarış otomobili metaforuyla anlatacak olursam; nasıl bir araba yarışa çıkmadan teknolojik tüm donanımlara sahip olup bakım, kontrol ve testleri yapılıyorsa, mesleğe yeni atılan gençler de işin gerektirdiği tüm yurtiçi ve yurtdışı eğitim donanımına, okul sırasında stajlar yoluyla edinilecek tüm teknik bilgi ve beceriye sahip olmalı ki kariyer yarışında başarı gösterebilsin. Başarı için en büyük motivasyon kaynağım işimi çok sevmem ve insanlığa faydalı bir şeyler yaptığıma inanmam. Yaptığınız iş ne olursa olsun işinizi severek, özveri ve azimle çok çalışarak yaparsanız başta kendinize, beraber çalıştığınız kişilere, ürün veya hizmetinizi arz ettiğiniz kişilere ve ülkenize katma değer sağlamış olursunuz.
DÜNYAYI İYİ ANALİZ EDİN
Ömer Yüngül (Zorlu Holding CEO’su): Ben mühendis olacağım bile demedim. Üniversite tercihini ben yaptım, meslek tercihimi babam yaptırdı. Şimdiki gençler çok farklı. Neye fokuslanacaklarını iyi biliyorlar. Dolayısıyla onları yönlendirmeye gerek yok. Sadece dünyada neler olup bittiğini çok iyi analiz etmeleri lazım. Dünya kendi dünyaları değil, etrafta da çok farklı şeyler oluyor. Ben babamı dinledim ama bu 45 yıl önceydi. Şimdi o kadar çok data var ki ne eksik, neye ihtiyaç olacak? Ne tür yeni meslekler doğuyor? Bunlara bakmak gerekiyor. Örneğin Amerika’da 6-7 üniversite yapay zeka avukatlığı hukuku bölümünü açmış. Bunu 30 sene önce deseler kimse inanmazdı. Şimdi bu tür şeyleri değerlendirmeleri lazım. Bir iş kapanıyor ama karşılığında yeni 2.5 iş doğuyor. Bunu iyi kestiren, iyi tahmin edebilen önde başlayacak. Tercih sıralamasını ona göre yapmak, buna uygun seçmek lazım. Tercih yapacak gençlere hem kendi isteklerini, hem dataları iyi değerlendirmelerini tavsiye ederim.