Merkez Bankası gibi korunuyor

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası gibi korunuyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2008 10:45

KONYA’da paha biçilemeyen tarihi yazma eserler, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'nde oluşturulan şifreli çelik kapılı, 4 kat yalıtımlı özel bölümde korunuyor.

Haberin Devamı

Özel bölmenin taban, tavan ve yan duvarları kromnikel saçla kaplı. Yazma eserlerin yıpranmaması ve kitapların kurtlanmaması için nem ayarlama cihazları bulunuyor. Özel bölüme galoş ya da terliklerle giriliyor. Çelik kasalardan yaklaşık 10 kat daha kalın çelikten yaptırılan kapısı 3 anahtar ve şifre belirleyici ile açılıyor. Şifreyi bilen ve anahtarlar üzerine bulunan görevliler bir araya gelmeden kapı açılamıyor. Ayrıca kütüphane içerden ve dışardan güvenlik kameralarının gözetiminde tutuluyor.

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, modern teknikler kullanılarak yapılan özel bölmelerin üniversitedeki profosörlerin yardımı ile oluşturduklarını söyledi. Yazma Eserler Kütüphanesini tanıtan Şahin, paha biçilemeyen yazma eserlerin korunduğu kütüphanenin içerden ve dışardan güvenlik kameralarının gözetiminde olduğunu vurguladı. Kütüphanenin içerisinde 4 ayrı özel oda oluşturduklarını belirten Şahin, “Yazma eserlerin korunduğu bu bölüm şifreli çelik kapı ve özel yalıtımla kaplı. Özel bölmenin taban, tavan ve yan duvarları kromnikel saç var. Yazma eserlerin zarar görmemesi için ısı ve nem dengesini sürekli ayarlayan özel sistemlerle donattık. Ana binada yer alan bu kütüphanenin kapısını, çelik kasalardan yaklaşık 10 kat daha kalın çelikten yaptırdık. 3 anahtarı 3 farklı kişide muhafaza ediliyor. Bu 3 kişi bir araya gelmedimi kapıyı açmam mümkün değil. Ayrıca çelik kapının döndürülerek ayarlanan şifreli kilidi de buluyor” dedi.

Haberin Devamı

YAZMA ESERLER DİJİTAL ORTAMDA
Yazma eserlerin tamamının dijital ortama aktarıldığını belirten Bekir Şahin, “Kütüphanemizde 77 bin 163 adet tarihi kitap bulunmaktadır. Araştırmacılar bilgisayarlardan her türlü arama tarama yaparak istediği kitaba ulaşmaktadır. Böylece insan eli değmeden korunması ve yıpranması önlenmiştir. Kütüphanemizde 100 yıllık ve 1000 yıllık kitaplar bulunuyor. Ayrıca kütüphane bünyesinde bulunan atölyemizde Japonya’dan getirtilen düşük asitli kağıtlar kullanılarak yıpranmış yazma eserlerin restorasyonu yapılıyor. Bu olay Türkiye’de sadece Süleymaniye Kütüphanesi ve Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’nde yapılıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Şahin, ayrıca kütüphane bünyesinde tarihi kitapların ciltlendiğini ve her yıl düzenli olarak hüsni hat ve ebru kursları düzenlediklerini de sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!