Güncelleme Tarihi:
MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, her yıl olduğu gibi bu yıl da liselerde tüm sınıf kademelerindeki kazanımların ve ders kitaplarının Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca ÖSYM'ye gönderildiğini bildirdi. Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in, ‘ÖSYM soru bankasına soru yazım çalışmalarının ÖSYM uzmanları, akademisyenler ve Bakanlığa bağlı okullarda görev yapan öğretmenlerce yapılacağı’ yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Bülbül, şunları söyledi:
DERS KİTAPLARI ANA KAYNAK OLARAK KULLANILMALI
“ÖSYM ile sınavlara yönelik yapılan görüşmelerde, özellikle YKS için hazırlanacak sorularda MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile ÖSYM'de görevli alan uzmanlarının birlikte hareket edilebileceği kararlaştırıldı. Bu doğrultuda birlikte çalışma programı yapıldı ve hayata geçirildi. YKS'de sorulacak soruların da Bakanlığımız tarafından müfredata uygun olarak hazırlanan ders kitaplarındaki konu, kazanım, etkinlik ve örnekleri kapsayacağı unutulmamalı. Başta öğrencilerimiz olmak üzere onların sınavlara hazırlıklarını destekleyen öğretmen ve ailelerine vereceğimiz en önemli tavsiye, ders kitaplarının ana kaynak olarak kullanılmasının sağlanması olacak."
HAZIRLIK SÜREÇLERİNİ OLUMLU ETKİLER
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın 2 Haziran’da yapılacağını hatırlatan Bülbül, sınava hazırlanan öğrencilere kılavuzluk etmesi amacıyla Bakanlıkça örnek sorular hazırlandığını belirtti. Soruları hazırlarken kullanılan en önemli kaynağın ders kitapları olduğunu vurgulayan Bülbül, şöyle devam etti:
“LGS ve YKS gibi sınavlarda öğrencinin öğrenme çıktıları belirlenirken eğitim öğretim faaliyetlerinin ana kaynağı olan ders kitapları kullanılıyor. Bununla birlikte ders kitapları, bütün öğrencilere ücretsiz olarak dağıtıldığı için başka bir kaynağa ihtiyaç duymadan sınavlara hazırlık yapabilirler. Öğrenciler, ders kitaplarındaki kazanımların edinilmesini sağlayacak örnek etkinlik ve soruları anlayarak yaparlarsa günlük hayatlarında karşılaşacakları problemleri de daha kolay çözerler. Ayrıca bu durum onların sınavlara hazırlık süreçlerini de olumlu yönde etkiler.”