Güncelleme Tarihi:
Katılımcılardan birinin öğretmen atamalarıyla ilgili sorusu üzerine Avcı, Türkiye'de 900 binin üzerinde öğretmenin görev yaptığını hatırlatarak, "Türkiye genelinde sınıflardaki öğrenci sayıları ortalamamızı 30'un altına düşürdüğümüz takdirde, bütün okullarımızda tekli eğitime geçtiğimiz takdirde 116 bin öğretmen ihtiyacımız var. Bunu da inşallah önümüzdeki 2 yıl içerisinde tamamlamış olacağız. Öğretmen atamalarındaki planlamalar bu şekildedir. Bu yıl ve her yıl öğretmen atamaları Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ile yapılır" diye konuştu.
Avcı, eğitimle ilgili şu açıklamalarda bulundu:
Öğretmen adaylarımız KPSS'ye giriyor. Bu sınav her yıl temmuz ayında yapılıyor. Geçen yıl temmuz ayında da KPSS yapıldı. Bu sınav sonuçlarına göre, önce 35 bin, sonra da şubatta 15 bin olmak üzere 50 bin öğretmen ataması yaptık. Öğretmen ataması branşlara göre yapılıyor. Yani matematik öğretmeni adayları kendi aralarında, Türkçe öğretmeni adayları kendi aralarında sıraya diziliyorlar. Diğer bütün branşlardaki öğretmen adayları, aldıkları puana göre kendi aralarında sıraya diziliyorlar. Bin 500 matematik öğretmeni alacaksak, puanları şeffaf bir şekilde ilan ediliyor. İnternetten adaylar görüyor. En yüksek puana göre bin 500'e kadar sıralıyoruz.
Bin 501'inci aday belki yarım puanla o çizginin altında kalabilecek. O da diyor ki ailesine, sevenlerine, 'Yarım puanla kaybettim. Aslında yarım puan olsaydı ben de atanırdım.' Doğru, benim de yüreğim parçalanıyor onları görünce. Ama o bin 501'i de alsak onun da altında birisi var. O da bu sefer diyecek ki 'Ben de 1 puanla kaybettim. Bin 502 kişi alsaydı ben de girecektim.' Hadi onu da al, altında bin 503'üncü var. Adaylarımızı üzen öyle bir durum ortaya çıkıyor.
Ağustos’a MEB’e tahsis edilen 47 bin kadro var
Adayların 80 puan aldım, atanamadım ama komşunun kızı Zehra 70 puanla atandı, diyebiliyor. Her puanın kendi branşı içinde değerlendirilmesi gerekiyor. Branşlar arasında da çok fark var. Hangi branşta Türkiye genelinde ne kadar öğretmene ihtiyaç var, onların listesini çıkarıyoruz. İllere göre de kontenjanlarını hesaplıyoruz. Ondan sonra da KPSS sonuçlarına göre, puanlarına göre kazananları alıyoruz. ‘Ben kaç puan alırsam alayım, beni de atayın’ düşüncesi doğru değil. Türkiye genelinde 'atanamayan öğretmen' denildiği zaman sanki sınavın bütün şartlarını yerine getirmiş, listeye de girmiş, bin 500 kişi alacağımız matematik listesine girmiş ve biz buna rağmen atamıyoruz. Öyle bir şey yok. İlan ettiğimiz kontenjanlara puanı yeten bütün öğretmen adaylarımızı atadık.
Daha önce duyurulduğu gibi ağustos ayında Milli Eğitim Bakanlığına tahsis edilen 47 bin kadro için ilan çıkacak.