Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB) ortaokul 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen ikinci dönem ortak sınavlarının ilk oturumları sona erdi.
Yurtiçi ve yurtdışında toplam 986 sınav merkezinde, 15 bin 814 okulda, 91 bin 8 salonda gerçekleştirilen sınavlara, 1 milyon 271 bin 273 öğrenci katıldı. 8’inci sınıf öğrencileri dün başlayan TEOG maratonu kapsamında Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, fen ve teknoloji, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil olmak üzere toplam 6 dersten sınava girdi.
Sınavların tamamlanması ile soru kitapçıkları da öğrencilere dağıtıldı. Alınmayan soru kitapçıkları milli eğitim müdürlükleri tarafından değerlendirilecek.
Giremeyenler için mazeret sınavı var
İkinci dönemin mazeret sınavları ise 10-11 Mayıs’ta yapılacak. Geçerli bir mazeretini belgeleyerek asıl sınavlara katılamayan öğrenciler, mazeret sınavlarına alınacak. Telafi sınavları öğrencilerin kendi okullarında değil, il milli eğitim müdürlükleri tarafından belirlenen okullarda yapılacak. Sınav süresi, soru sayısı gibi diğer şartlar ise asıl sınavdaki gibi olacak.
***
Saat 11.20: Yabancı dil sınavı başladı
8’inci sınıf öğrencileri TEOG kapsamında uygulanan merkezi sınavların bugünkü son oturumu olan yabancı dil sınavına girdi.
Saat 11.20’de başlayan sınav 12.00’de tamamlanacak. Yabancı dil sınavının sona ermesiyle birlikte, TEOG kapsamında 8’inci sınıflar için sınav maratonu sona erecek.
***
Saat 10.50: İnkılap tarihi ve Atatürkçülük sınavı sona erdi
Başta Anadolu ve fen olmak üzere iyi bir liseye girmek için yarışan 8’inci sınıfların saat 10.10’da başlayan T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük sınavı saat 10.50’de sona erdi.
Öğrenciler 11.20’ye kadar dinlenecek. Ardından bugünün son oturumu olan yabancı dil sınavına girecekler. Saat 12.00’de sınav sona erecek. Böylece 8’inci sınıfların bu yılki sınav maratonu da tamamlanacak.
***
Saat 10.10: İnkılap tarihi ve Atatürkçülük sınavı başladı
TEOG kapsamında 8’inci sınıflar için yapılan merkezi yazılıların ikinci günkü ikinci oturumu olan T.C İnkılap tarihi ve Atatürkçülük sınavı başladı. Saat 10.10’da başlayan sınav 10.50’de tamamlanacak.
Öğrenciler 40 dakikada 20 soru yanıtlayacak. Ardından yarım saat ara vererek, 11.20’de ilk günün son oturumu olan yabancı dil sınavına girecekler.
***
Saat 09.40: Fen ve teknoloji sınavı tamamlandı
TEOG kapsamında saat 09.00’da başlayan fen ve teknoloji sınavı 09.40’da sona erdi.
8’inci sınıf öğrencileri yarım saat dinlenme arasından sonra 10.10’da T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük sınavına girecekler. Ardından arım saat ara vererek, 10.50’de din kültürü ve ahlak bilgisi sınavına girecekler.
***
Ortak sınavların ikinci gün ilk oturumları başladı
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB) ortaokul 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen ikinci dönem ortak sınavlarının ikinci oturumları başladı.
Ortak sınavların dün yapılan birinci oturumunda, Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi ders yazılılarına katılan öğrenciler, bugün fen ve teknoloji, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil ders yazılılarına giriyor. Her yazılıda 20 soru sorulacak. 40’ar dakika süre verilecek.
Öğrenciler saat 09.00’da ilk oturum olan fen ve teknoloji sınavına alındı. Adaylar, 40 dakika sürecek sınavda 20 soru yanıtlayacak. 09.40’da sona erecek sınavın ardından yarım saat dinlenme arası verilecek. Ardından TC İnkılap tarihi ve Atatürkçülük ve yabancı dil sınavına girecekler.
Saat 12:00’da ikinci oturum tamamlandıktan sonra soru kitapçıkları isteyen öğrencilere verilecek. Alınmayan soru kitapçıkları milli eğitim müdürlükleri tarafından değerlendirilecek.
Merkezi sınavların ikinci oturumunda saat 08.00’den itibaren Kadıköy Mehmet Sait Aydoslu Ortaokulu’na gelen öğrenciler heyecanlıydı.
Öğrencilerden Doğa Belakay sınavının dün iyi geçtiğini ama bugün son sınav olduğu için heyecanlı olduğunu söyledi.
Şerife Akkurt ise "Mola uygulamasından çok memnunum. Stresimizi arkadaşlarımızı görerek atıyoruz. Son sınav olduğu için biraz endişe var. Dün sorular zor değildi" dedi.
Can Bayrak da " Stres ve heyecan var. Sınav korkusu da. Dün çok zor değil ama matematik biraz vakit aldı. İyi bir okul hedefim" diyerek duygularını paylaştı.
Velilerde aynı heyecanı yaşıyor
İçeride iyi bir liseye yerleşmek için öğrenciler ter dökerken, veliler de dışarıda onlarla benzer duyguları paylaştı. Öğrenci velisi Yağmur Bayraktar, "Çocuğum kadar heyecanlıyım. Ben de sınava giriyorum onunla. Stresimiz var. İyi bir gelecek ve okul için buradayız" diye konuştu.
Siren Atabey de heyecanlı olduğunu söyledi. Erken saatte okula geldiğini ve sınav sonuna kadar onu her anlamda destekleyeceğini anlattı.
***
Merkezi sınavlardan öğrenciler "memnun"
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bu yıl ilk kez yapılan merkezi ortak sınavlara giren öğrenciler, yeni ortaöğretime geçiş sisteminden memnun olduklarını söyledi.
Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) kaldırılmasının ardından bu yıl ilk kez uygulamaya konulan yeni ortaöğretime geçiş sistemi kapsamında yapılan merkezi ortak sınavlar tamamlandı.
28-29 Kasım'da ilk dönem yazılılarının yapıldığı merkezi ortak sınavların, ikinci dönemki yazılılarında, 8’inci sınıf öğrencileri dün Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, bugün ise fen ve teknoloji, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavlarında ter döktü.
Sınavları değerlendiren 8’inci sınıf öğrencisi Selen Ayda, sınavının iyi geçtiğini belirtti ve en çok matematik yazılısın zorlandığını söyledi.
İnkılap tarihi ve din kültürü yazılılarının da geçen dönem yapılan ortak sınavlara göre daha kolay olduğunu dile getiren Ayda, bu sene uygulamaya konulan ortaöğretime geçiş sisteminin geçen yıl yapılan SBS'den daha kolay olduğunu ifade etti.
Ayda, günde 3 sınava girmenin kendisini zorlamadığını söyleyen, "SBS'de bütün sınavlar aynı gün giriyorduk. O daha zordu, bu sistem daha kolay. Aralarda molaların olması stresimizi daha da azaltıyor. Sınavların 2 güne yayılması da daha iyi oldu" dedi.
8’inci sınıf öğrencilerinden Gülin Ölmez ise sınavlarda en çok İngilizce'de zorlandığını belirterek, yeni sistemle liselere girişler için sadece bir sınav yapılmamasının daha iyi olduğunu, stresini azalttığını söyledi.
Sınava giren öğrencilerden Mert Işık da bugünkü sınavda İngilizce testinin kendisini biraz zorladığını belirterek, birinci döneme kıyasla bu dönemki sınavlar için daha çok çalıştığını belirtti.
SBS'ye göre merkezi ortak sınavların daha iyi olduğunu dile getiren Işık, "3 yanlışın bir doğruyu götürdüğü sistem kötüydü. Burada yanlışlar doğruyu götürmediği için güzel oldu" diye konuştu.
Mert Işık'ın annesi Asuman Işık ise bu sistemin eski sisteme göre daha iyi olduğunu dile getirerek, çocukların daha az heyecanlandığını söyledi.
Asuman Işık, "Önceden bir sınava giriyorlardı. Çocuklarla beraber hepimiz daha çok heyecanlıydık. Sınav ikiye bölündü. Bundan daha çok memnunum. Aileleri daha çok rahatlattı" ifadelerini kullandı.
Öğrenci Doğa Şahin de kendisini en çok zorlayan testin matematik olduğunu kaydederek, merkezi ortak sınavların eski sisteme göre daha kolay olmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Öğrenci Serena Aydın ise sınavının iyi geçtiğini dile getirerek, "Geçen seneki çıkmış sorulara baktım, onların sınavları bizimkine göre birazcık daha zordu. Bizde daha basit sormuşlar. Sınavım iyi geçti. Eski sitemde tek bir sınava girip her şey belirleniyordu ama bunda ilk sınav kötü geçse bile daha çok çalışıp ikincisinde düzeltme şansımız var. Bu sistem daha iyi, memnunum" dedi.
8’inci sınıf öğrencilerden Elif Sıla Şahin de en çok İngilizce testinde zorlandığını ifade ederek, SBS'de tek bir şanslarının olduğunu, bu sınavda ise kendilerine ikinci bir şans verildiğini belirtti.
Melisa Aydın da yeni sistemde bir yanlış yaptıklarında düzeltmek için şansları olduğunu belirterek, stres yapmadığını ama korktuğu derslerde heyecanlandığını söyledi.
Onat Tufan ise ilk gün sınavının daha iyi geçtiğini, bugünkü sınavlarda en fazla Fen ve Teknoloji ile İngilizce yazılısında zorlandığını belirtti.
Merkezi ortak sınavların SBS'den daha iyi olduğunu belirten Tufan, kendi sınıflarında sınavlara girdikleri için daha rahat olduklarını, strese girmediklerini dile getirdi.
Öğrenci Velisi Tufan: Bu sene sistem iyiydi
Onat Tufan'ın velisi Zeynel Tufan da dönem başından beri kendilerinin de çocuklarıyla sınava hazırlandıklarını ifade ederek, hem kasımdaki hem bu dönemdeki sınavlarda çocuklarından emin olduklarını söyledi.
Veli Tufan, "Stres bence azaldı. Bu dönemdeki sisteminde, sınavların hem kasımda hem nisanda olması daha avantajlı oldu. Bu sene sistem iyiydi. Bunun sonuçları da herhalde kendini gösterecek. 3. sınavları var, ondan sonra kendilerini rahatça yaza hazırlayabilirler" şeklinde konuştu. (AA)
Mazeret sınavları 10-11 Mayıs'ta
Sınavlara katılamayanlar için mazeret sınavları, 10-11 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Sınav sonuçlarının haziran ayında açıklanması planlanıyor.
Puanlar nasıl hesaplanacak?
Öğrencilerin, 6, 7 ve 8'inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8'inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak. Elde edilen toplam, ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan belirlenecek. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak.