Matematik ve fende birer soru iptal

Güncelleme Tarihi:

Matematik ve fende birer soru iptal
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2013 10:10

8’inci sınıf öğrencileri dün, fen ve teknoloji, inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavlarına girerek ilk dönemki merkezi sınavlarını tamamladı. Milli Eğitim Bakanlığı 28 Kasım’da yapılan matematik ile 29 Kasım’da yapılan fen ve teknoloji sınavından birer soruyu iptal etti. Uzmanlar fen ve teknolojide 3 sorunun daha tartışmalı olduğunu savunuyor.

Haberin Devamı

Merkezi Sistem Ortak Sınavı’nın ikinci oturumları ülke genelindeki tüm 8’inci sınıf öğrencilerine dün uygulandı. Fen ve teknoloji, inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden öğrencilere 20’şer soru soruldu, 40 dakika süre verildi. Milli Eğitim Bakanlığı, soruları saat 14.00’te yayınladı. Aynı zamanda Matematik testi A kitapçığında 12’nci, fen ve teknoloji testi A kitapçığında ise 3’üncü olmak üzere iki sorunun iptal edildiğini açıkladı.

‘Sehven iki küçük üçgen’

Matematik sorusunun iptal gerekçesi, “12’nci sorunun D seçeneğindeki 3’üncü şekil üzerinde, sol alt köşede iki küçük üçgen sehven fazladan yer almış. Bu nedenle 3’üncü adımdaki şekilde fraktal oluşumu bozulmuş. Bu seçenek de doğru cevap olacağı için soru iptal edildi” olarak açıklandı. Fen ve teknoloji sorusu için ise, “Doğru cevaba ulaşmayı engellemese de madde kökündeki bilgi hatası nedeniyle 3’üncü soru iptal edildi” açıklaması yapıldı.

Haberin Devamı

İnkılap kolaydı

Uzmanlar ayrıca, genel olarak müfredat dışı soru çıkmadığını fen ve teknolojide iptal edilen soru dışında 3 sorunun tartışmalı olduğunu, inkılap tarihi ve Atatürkçülük testinin kolay olduğunu söyledi. İngilizce’de ise, öğrencilerin gramer yerine anlama bilgisinin ölçüldüğünü belirterek, “Zor değil ancak kolay denilecek bir sınav da değil” yorumunu yaptılar.

Uğur Dershanesi ve Bahçeşehir Koleji uzmanları soruları değerlendirdi.

3 soru tartışmalı

Fen ve Teknoloji: Müfredat dışı soru yok. Bazı sorularda öğrenciler zorlandı. Özellikle A kitapçığı 6, 8 ve 9’uncu sorular tartışmaya açık. A kitapçığı 20’nci soru ayırt edici nitelikte. Bazı soruların seçenekleri iyi kurgulanmadığı için akademik başarısı yüksek öğrencileri zorladı. Bu yüzden sınavın seçiçiliğini azaltıyor.

Genelde kolaydı

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: Konu kapsamlarına uygun bir sınav. Milli Uyanış; Yurdumuzun İşgaline Tepkiler ünitesinden ağırlıklı konular yer alıyor. Seviye Belirleme Sınavları’nda kullanılan test tekneği uygulanmış. Paragraf yorumlama, kavram- madde eşleştirme ve bilgiyi kullanmaya dayanan sorular ağırlıklı. Genel olarak kolaydı. Ancak 2-3 soru öğrencileri zorladı. Ayırt edici sorular olarak 17 ve özellikle 19’uncu soru ön plana çıkıyor. Sorular bilgiyi ölçmek yerine, yorumlamaya yönelik.

Haberin Devamı

Anlama becerisi ölçüldü

İngilizce: Müfredat dışı soru yok. Ders kitaplarındaki konular, konuların kelimeleri, kalıplar aynen sınav sorularında çıktı. Daha çok öğrencinin okuduğunu anlama becerisi test ediliyor, gramer bilgisi ölçülmedi. Paragraf soruları sınavın yüzde 30’unu oluşturdu. Diyalog tamamlama soruları ağırlıkta. İngilizce testi ders kitabındaki konulara hakim olan öğrenci için zor değil ancak, çok kolay denilebilecek bir sınav da değil. Öğrencilerin kelime bilgisine, kalıplara hakim olması gerekiyor.

Telafiler 14-15 Aralık’ta

Sınavlara katılamayan ve geçerli bir mazereti olan öğrenciler için mazeret sınavları, 14-15 Aralık’ta yapılacak. Telafi sınavlarının tamamlanması ile birlikte birinci dönem sona erecek. Parasız yatılılık ve bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8’inci sınıf öğrencileri ayrıca PYBS’ye girmeyecek, ortaöğretime yerleştirmeye esas puanıyla değerlendirilecek.

Haberin Devamı

Sınav sonuçları ocakta

İkinci dönem Merkezi Sistem Ortak Sınavı 28-29 Nisan’da aynı derslerden yapılacak. İlk dönem sınav sonuçları ocak, ikinci dönem sonuçları ise haziranda e-okul üzerinden yayımlanacak. Öğrencilere sonuç belgesi gönderilmeyecek. Sınav itirazları, sonuçların açıklanmasından en geç 5 iş günü içinde yazılı olarak Milli Eğitim Bakanlığı YEĞİTEK’e yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!