Mastektomi nedir? Neden yapılır? Mastektomi ne anlma gelir?

Güncelleme Tarihi:

Mastektomi nedir Neden yapılır Mastektomi ne anlma gelir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 00:25

Mastektomi, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Mastektomi nedir öğrenebilir ve neden yapıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Mastektomi nedir? Neden yapılır? Mastektomi ne anlma gelir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Mastektomi, meme kanserinin tedavisinde kullanılan cerrahi bir operasyondur. Meme dokusunun çıkarılarak meme kanserinin tedavi edildiği cerrahi operasyon Mastektomi olarak bilinir. 

 Mastektomi Nedir? 

 Mastektomi, meme kanserinin tedavi esnasında meme dokusunun çıkarıldığı bir cerrahi operasyon olarak tanımlanmaktadır. Geçen yıllarda meme kanseri tedavisinde uygulanan standart operasyon meme dokusu, koltuk altındaki lenf düğümleri ya da tümörlerin tamamen çıkarılması ile mümkündü. Fakat teknoloji ile beraber bilimin ve tedavi yöntemlerinin de ilerlemesiyle beraber cerrahi teknikler ve operasyonlar da gelişim gösterdi. Bu gelişmeler ile beraber mastektomi teknikleri de ortaya çıktı ve bu sayede göğüs derisi korunarak işlemlerin sonunda da doğal görüntünün bozulmaması sağlandı. 

Haberin Devamı

 Yalnızca uygun profilde hastalara uygulanan teknik ile daha az hasar bırakan operasyon geliştirilmiş oldu. Mastektomi ile tek meme üzerinde operasyon olabildiği gibi iki meme üzerinde de işlem yapılması mümkündür. Operasyon sonrasında hastaların isteklerine göre tekrardan deri üzerinde iyileştirmeler yapılması ve istendiği gibi şekil verilmesi de mümkün hale geldi. Bu düzeltme işlemlerinin mastektomi işleminden hemen sonra ya da daha sonra yapılması da yine hastanın isteğine göre belirlenmektedir. 

 Neden Yapılır? 

 Mastektomi, meme kanseri için geliştirilmiş olan cerrahi bir operasyondur ve günümüzde uygun hastalarda en çok tercih edilen operasyonlar arasındadır. Geçmişte yaygın olarak deriye hasar veren ve göğüs görünümünde bozukluklar ile operasyonlar gerçekleşse de günümüzde bilimin ve teknolojinin gelişmesi ile daha uygun teknikler gelişmiştir. Günümüzde derinin görüntüsü bozulmadan meme kanseri için operasyonlar yapılması ve hastaların en az hasar ile kurtulması mümkün olmuştur.

 Ailesinde meme kanseri olan ya da akrabalarında meme kanseri görülmüş kişiler kalıtsal olarak risk taşır ve belirli zaman aralıklar ile mutlaka kontrole gitmeleri gerekir. Riskleri azaltmak için ya da hiç meme kanseri riski taşımayan kişilere de tedbir amaçlı mastektomi yapılması mümkündür. Mastektomi gibi operasyonlar ile erken evrede olan tümörlerde deri koruyuculuğu sağlanarak işlem yapılması mümkün olur. Bu ameliyatlar plastik cerrahi ile aynı anda işbirliği ile yapıldığından mümkün olduğunda görünümün bozulmamasına ve derinin hasar görmemesine dikkat edilir. Meme koruyucu cerrahinin uygun olmadığı hastalarda mastektomi yapılır. 

Haberin Devamı

 Paget hastalığında ya da memenin farklı birkaç yerine tümör bulunması halinde de uygulamanın yapılması mümkündür. Daha önceden radyoterapi almış hastalara ya da hamile olduğu için radyasyon alması yasak olan hastalara da en çok mastektomi operasyonu tercih edilir. 

 Mastektomi Ne Anlama Gelir? 

 Günümüzde meme kanseri yaygın bir şekilde görülür hale gelmiştir ve bu nedenle tedavi yöntemlerinde de çeşitli gelişmeler yaşanmaktadır. Özellikle kalıtsal olarak geçen bir durum olsa da hiçbir meme kanseri riski taşımayan kadınlarda da meme kanserine rastlanması mümkündür. Mastektomi, meme kanseri için yeni bir cerrahi operasyon olarak kabul edilir. Meme kanserinin tedavisi için meme dokusunun çıkarılması ile yapılan tedaviye mastektomi denir. Mastektominin de birçok çeşidi mevcuttur. Basit mastektomi, çift mastektomi, radikal mastektomi, madifiye radikal mastektomi, meme ucu koruyucu mastektomi, deri koruyucu mastektomi gibi birçok operasyon çeşidi vardır. Operasyonda uygulanan işlemdeki tekniğe göre ya da hangi dokunun çıkarıldığına göre işlemin birçok çeşidi vardır. Hangi operasyonun uygulanması gerektiğine uzman doktorlar ile beraber hastalar karar verir ve buna göre bir operasyon seçilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!