Marie Curie

Güncelleme Tarihi:

Marie Curie
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 26, 2007 23:12

Marie Curie kocası Pierre ile birlekta iki açıdan sembol olmuştur: birlikte radyum elementini bularak radyoaktivite çağını başlatmışlar ve iki kez Nobel Ödülü’ne layık görülen Marie Curie’yse, modern toplumun bilimsel ve feminist ideallerini, olağanüstü kişiliğinde yansıtmıştır.

MARIE CURE FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Bilim adamları ve toplum için onun Radyumu, madde ve enerjiyi anlamanın anahtarı olmuştur. Çalışmaları yalnız temel bilimin gelişmelerini etkilemekle kalmamış, tıbbi araştırma ve tedavi alanında da birçok yeniliğin öncüsü olmuştur.

 

Radyumun bulunuşu nükleer fiziğin ve kanser tedavisinin yolunu açmıştır. Polonyalı bir aileden olan Marie bilim ve cesaretin öncüsü sayılır.

 

Araştırmaları radyoaktif parçacıklarla sürekli temasları nedeniyle hayatına mal olmuştur.

 

AÄ°LESÄ° VE MÄ°LLÄ°YETÄ°

 

Maria Sklodowska Manya, yurtseverliÄŸi anne ve babası olan Bronislawa ve Vladislav Sklodowski’denÂöğrendi. Maria 7 Kasım 1867 tarihinde VarÅŸova’da doÄŸduÄŸunda, Polonya yüzyılın büyük bir bölümünde bağımsız bir ülke konumunda deÄŸildi. Ãœlke Avusturya, Prusya ve Çarlık Rusya’sı tarafından bölünmüştü.

 

Varşova Çarın hakimiyeti altındaydı. Çar Polonya halkının kendi kültür ve dilini öğrenmesini engelleyerek Polonya milliyetçiliğini baskı altında tutacağını sanıyordu. Ancak Polonya’lı yurtseverler ülkelerinin kontrolünü ele geçirmeyi başardılar. Marie’nın anne ve babası birer eğitmen olarak Rus öğretmenlerinin yaptıkları engellemeleri ellerinden geldiği kadar önlemeye çalıştılar.

 

Manya’nın ailenin beşinci çocuğu olarak dünyaya gelmesi annesinin okul müdürlüğü işinden çekilmesine yol açtı. Aile, başka bir okula transfer oldu. Vladislav burada Fizik ve Matematik öğretmenliği yaparak iyi para kazanıyordu. Ancak okulun Rus denetçisi onu milliyetçi fikirlerinden dolayı işinden kovdu.

 

"Sürekli şüpheli muamelesi görmek ve gözetlenmek; çocuklar Polonya dilinde konuştukları veya bu dilde dikkatsizce bir söz sarf ettikleri zaman yalnız kendileri değil aileleri de cezalandırılıyordu."

 

Babanın ilerleme imkánı düşük bir dizi akademik işlerde görev alması üzerine, ailenin ekonomik durumu bozuldu. Bu nedenle öğrenci yatakhanelerinde kalmaya başladılar. Ablası tifüs hastalığına yakalanıp, öldüğünde Maria yalnızca sekiz yaşındaydı. Bu ölümün üç yıl kadar ardından anne Madam Sklodowska da beş yıldır mustarip olduğu tüberküloz hastalığından 42 yaşındayken öldü. Geriye kalan aile efradı Profesör Sklodowski; oğlu Joseph; ve kızları Bronya, Hela, ve Maria birbirlerine daha sıkı bağlandılar.

 

Baba Sklodowski, ailesinin tasarruflarını kötü yatırımlarda harcamış olduğu için kendini hiç affetmedi. Ancak çocukları ona duygusal ve fikirsel yönden büyük destek verdiler. Cumartesi akşamları Maria ve kardeşlerine klasik eserler okurdu. Ayrıca bir zamanlar fizik dersi verirken kullanmış olduğu ve evinde muhafaza ettiği bilimsel cihazlar hakkında bilgi verirdi. Ruslar Polonya okullarındaki ders müfredatından laboratuar çalışmalarını kaldırmışlardı.

 

"Matematik ve fiziği, okullarda bu dersler verilmeye başlandıktan sonra, kolayca öğrendim. Bunu babamdan almış olduğum bilgiler ve onun bilime karşı duyduğu sevgiyle izah edebilirim... Ne yazık ki, babamın laboratuarı yoktu ve deneylerini yapamıyordu."

 

Manya sınıfın gözde öğrencisi idi. KiÅŸisel kayıpları onun akademik baÅŸarısını engellemiyordu. Ancak 1883 yılındaki mezuniyet töreninde aldığı altın madalya ödülü sevincine gölge düşürmüştü, zira ödülünü alırken Rus Polonya’sı eÄŸitim genel müdürünün elini sıkmak mecburiyetinde kalmıştı. Mezuniyetinden sonra 15 yaşında iken Maria asabi bir çöküntü yaÅŸadı. Hekimler bunun aşırı yorgunluk ve asabi sorunlardan ileri geldiÄŸini düşündüler. Bunu bugün depresyon diye tanımlayabiliriz. Babasının zorlaması ile Maria ülkedeki kuzenlerinin yanında bir yıl geçirdi. NeÅŸeliÂdans çevresi ve diÄŸer ÅŸenlikler onun hayatında tasasız geçirdiÄŸi tek yıl olacaktır.

 

GEZÄ°CÄ° SERBEST ÃœNÄ°VERSÄ°TELER

 

Maria, kardeşleri gibi yükseköğrenim yapmayı ümit ediyordu. Kardeşi Joseph’in Varşova Üniversitesinin Tıp fakültesine girmesine rağmen, kızlar bu okulda hoş karşılanmıyordu. Maria ve Bronya diğer arkadaşları ile birlikte Gezici Üniversiteye müracaat ettiler. Bu kanunsuz gece okulu adını, sınıflarının değişik yerlerde olmasından ve Çarlık yetkililerinin gözlerinden uzak kalmasından alıyordu. Öğrencilerinin yüksek idealleri, kendilerini eğitim görerek ispatlamanın ötesindeydi. Alacakları köklü eğitim ile Polonya’nın özgürlüğüne hizmet edeceklerini umuyorlardı.

 

Bu gece üniversitesinin eğitim müfredatı önemli Avrupa üniversitelerinde uygulanan müfredat programlarına pek uymamakla beraber, kız öğrencilerin okumasına izin veriyordu. Maria bunu bilmekle beraber, bu gezici üniversitede yenilikçi fikirle ve ilimdeki yeni gelişmelere bir adım atmış oldu.

 

"Polonya gençliÄŸinden bir gruptuk ve ÅŸunu umuyor ve ÅŸuna inanıyorduk: Ãœlkenin içinde bulunduÄŸu durumdan kurtarılması için fikirsel ve manevi geliÅŸme açısından büyük gayret göstermek gerekir...ÂAramızda akÅŸamüstü kursları düzenleyerek, herkesin bildiÄŸi en iyi konuyu anlatması için karar aldık."Â

 

OKUL YILLARI İÇİN TIKLAYIN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!