Güncelleme Tarihi:
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 81 il ve Lefkoşa’da düzenlenen, rekor başvurunun yapıldığı YKS’nin ilk oturumu TYT 10 bin 537 binada, 180 bin 601 salonda uygulandı. TYT oturumunda 521 bin 191 kişi görev aldı. Sınav saat 10.15’te başladı ancak adaylar saat 10.00’dan itibaren sınav salonlarına alınmadı.
MASKESİZ VE BARAJSIZ
Sınava girecek adayları aileleri de yalnız bırakmadı. Adaylar sınav salonlarında ter dökerken, yakınları da okul yakınlarında heyecanla sınavın bitmesini bekledi.
TYT’de adaylara Türkçe testinde 40, sosyal bilimler testinde; tarihten 5, coğrafyadan 5, felsefeden 5, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5’er olmak üzere toplam 20, temel matematik testinde 40, fizikten 7, kimyadan 7 ve biyolojiden 6 sorunun yer aldığı fen bilimleri testinde de 20 soru yöneltildi. 135 dakika olan sınav süresi, bu yıl 30 dakika artırılarak 165 dakikaya çıktı. Sınav 13.00’da sona erdi. Bu yıl sınav pandemiyle geçen iki yılın ardından maskesiz ve ilk kez baraj puan uygulaması olmadan yapıldı.
BUGÜN DE AYT VE YDT VAR
Şimdi gözler bugün sabahki oturumda yapılacak Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve öğle oturumu Yabancı Dil Testi’ne (YDT) çevrildi. Adaylar hayallerini kurdukları üniversiteye ulaşabilmek için bugün de ter dökecek.
TÜRKÇE SORULARI DAHA KISAYDI
ELİF YILMAZ: Çok güzeldi sınav. Aynı anda üniversite okuyorum ben, kendimi denemek istedim. Sayısalcı değilim ama matematik bile kolay geldi. 15 soru cevapladım. İlk sınavımda bu kadar matematik yapamamıştım. Sınav çok hoşuma gitti. Türkçe soruları önceki dönemlere göre kısaydı. Tarih de iyi geçti ama coğrafyada zorlandım.
SOSYAL BİLGİ ODAKLIYDI
ECEM KARAMUKOĞLU: Türkçe zorladı ama matematik kolay geldi. Fakat onda da üslü sayılarda zorlandım. Sosyal de zordu, bilgi odaklı sorular sormuşlardı. Sınav beklediğimden biraz daha zordu genel olarak ama fena geçmedi.
İLK 5 SORUDA HEYECANIM GİTTİ
GÖKDENİZ ÖKSÜZ: En çok zorlayan matematik oldu geometride boş bıraktım. Hedefimi gelen puana göre belirleyeceğim. Dakikayı güzel ayarlamışlar. Son beş dakika bitirdim, zamanım bile kaldı. Sınava girdiğimde çok heyecanlıydım. İlk beş soruyu çözdükten sonra heyecanım gitti, deneme havasında çözdüm.
Mustafa Cebeci isimli bir girişimci, sınava yalnız gelen öğrencilerin eşyalarını bırakması için emanetçi olarak tezgah açtı. Cebeci, “50 öğrenci kişisel eşyalarını bana bıraktı. Çoğunlukla cep telefonu bıraktılar. Güven konusunda endişe duyan olmuyor. Allah korkusu olmayan biri olsa toplayıp eşyaları gidebilir ama ben öyle bir insan değilim. İşin en zor yanı durmadan çalan telefonlar” dedi.
BU SORULAR ÇOK KONUŞULDU
Sınavda her yıl olduğu gibi yine adayların aklında kalan ilginç sorular vardı. İşte sosyal medyada en çok konuşulan sorulardan birkaçı:
BROOKLYN DE GENİŞLERDİ: Felsefe testinde Brooklyn sorusu akıllarda kaldı. Annesine “Evren genişliyor” diyen kıza, annesinin; “Biz Brooklyn’de yaşıyoruz öyle olsa Brooklyn de genişlerdi” demesi sınavdan sonra en çok tartışılanlar arasındaydı.
500 TL’LİK BİSİKLET: Matematik testinde ise; “Ayşe bisiklet istiyor, babası da ‘Harçlıklarını biriktir 500 TL olunca sana bisiklet alırım’ diyor. Hafta içi 20 TL, hafta sonu 25 TL biriktiriyor. 500 TL biriktirdiği gün cumartesi ise babasının ‘harçlıklarını biriktir’ dediği gün hangi gündür” sorusu ise öğrencilerin kafasını karıştırdı.
FİLMİ 1.25’LE İZLEMEK: Yine matematik testinde; “Filmi 1.25 hızla izleyen yemek molası verdikten sonra 1.50 hızla devam eden Cansu” diye başlayan soru da yanıtlayamayan öğrencilerin, “Ben de sorudaki Cansu gibi hızlıca soruyu geçtim” esprilerine yol açtı.
Erken saatlerde başlayan sınav heyecanı yurdun dört bir yanında farklı görüntülere neden oldu. Kimi sınava son dakikada girebildi, kimini polis yetiştirdi. Bazıları sınavı kaçırınca okul önlerindeki heyecana gözyaşları karıştı.