Güncelleme Tarihi:
MAO FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN
YETÄ°ÅžME: GELENEK VE DEVRÄ°M
BaÅŸlangıçta, başında Mao Zedong’un yer aldığı komünizm hareketi, gerek özel yaÅŸamdaÂgerekse siyasal alanda, filozof Konfüçyüs’ün muhafazakár ahlakına dayalı Çin toplumunun bin yıllık yapısını on beÅŸ yirmi yıl içinde alt üst etti. Fakat, Mao’ya tapınırcasına baÄŸlılık ve kurulan sosyalist düzen, her ÅŸeye raÄŸmen, o köklü gelenekten birtakım özellikleri miras aldığı yolunda ağır eleÅŸtirilere uÄŸradı.
Mao’nun gençlik döneminde, Çin bir yandan imparatorluk iktidarının dramatik çöküşünü yaşıyor, öte yandan buna ilaveten Avrupalı emperyalist devletlerin dayattığı aşağılamalarla karşılaşıyordu. Köylüler sık sık ayaklanıyordu. 1851’de başlayıp 1864’de şekilde çok kanlı bir şekilde bastırılan Taiping köylü ayaklanması, Mao’ nun 1893’te doğduğu Hunan Eyaleti’nin Shaoshan köyünün de bulunduğu Güney Çin’de meydana gelmişti.
Zahire ticaretiyle zenginleşmiş bir köylünün oğlu olan Mao çocukken on üç yaşına kadar sabahları tarlada çalışmış, öğleden sonraları okula devam etmiş; babasının sertliğine ve öğretmeninin kötü muamelelerine başkaldırarak on yaşındayken bir kez evden kaçmıştı.
Mao, 1911’de, Guomindang’ın (Ulusal Halk Partisi) cumhuriyet ordusuna katıldı; bu ordu, 1912’de Mançu Hanedanı’nı devirerek cumhuriyet ilan etti. Mao, Hunan Öğretmen Okulunda okurken (1913/18), emekçilere akÅŸamları okuma yazma kursları düzenledi. Mao’nun Marksist fikirleri, Pekin ve Åžanghay’a yaptığı bir gezi sırasında pekiÅŸti; bu gezi sırasında, 1921’de Çin Komünist Partisi’ni (ÇKP) bir Kongreyle kuracak olan belli baÅŸlı aydınlarla tanıştı.  Bu kongrede Mao sekreter olarak görev aldı. OkuduÄŸu üç eser, Mao’ nun Marksizmi benimsemesinde belirleyici oldu: Marx’ın Komünist Manifesto’su, Kautsky’nin "Sınıf Mücadelesi", Kirkupp’un "Sosyalizm Tarihi". Mao’dan kütüphaneci olarak yararlananÂLi Dazhao da onun üzerinde kalıcı bir etki bıraktı. Çin’de Marksizmin öncüleri arasında yer alan Li, ülkesindeki devrimin ancak köylü sınıfı tarafından baÅŸarılabileceÄŸine inanıyor ve öğrencilerini köylerde çalışmaya gönderiyordu. Marksizmin siyasi ve kültürel alanlardaki ekonomik determinizm anlayışı, onu ileride Mao’nun da açığa vuracağı kuÅŸkuculuÄŸa sevk ediyordu.
Geleceğin "Büyük Önder"i ilk siyasal faaliyetlerini Hunan’da özerklik yanlısı bir hareket içinde yürütmeye ve bu hareketin sosyalist gençlik bölümünü örgütlemeye koyuldu. Ardından ÇKP’nin eylemlerine katılacak ve onun desteklediği işçi sendikalarıyla bağlantılı bir madenciler grevi örgütleyecekti.