Mandarin Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Mandarin Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı

Güncelleme Tarihi:

Mandarin Ne Demek, Ne Anlama Gelir Mandarin Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2022 18:23

Mandarin kelimesi Portekizce kökenli bir kelimedir. Mandarin kelimesi Avrupalıların Çin devlet memurlarına verilen bir isim olarak bilinmektedir. Günümüzde de sıklıkla kullanılmaktadır. Mandarin ne demek, ne anlama gelir? Mandarin kelimesinin TDK sözlük anlamı ve hakkındaki tüm detaylar.

Haberin Devamı

Mandarin kelimesini ilk kez duyanlar anlamı hakkında araştırma yapmaktadır. Eski yıllarda sıklıkla kullanılan bir kelime olup dilimize Portekizce dilinden geçmiştir. 

 Mandarin Ne Demek? 

 Mandarin kelimesi Türkçede eski Çin'de bürokrat sınıfına mensup kişi veya genel olarak seçkin yönetici manasına gelmektedir. Bu sözcük Sanskritçede öğüt kelimesinden türetilmiştir. Tarihte ise ilk kez Ahmet Vefik Pasa Lugat-ı Osmani eserinde kullanmıştır. Bu kelime eserde 1876 yılında kullanılmıştır. 

 Mandarin Ne Anlama Gelir?

  Mandarin ya da Beifanghua Çincenin en çok konuşulan lehçesi olmaktadır. Kuzey Çin'de konuşulan tüm lehçeler Mandarin olarak sınıflandırılmaktadır. Fakat mandarin dar anlamı ile Çin ve Tayvan'da resmi dil olarak kullanılan Standart Çinceye işaret etmektedir. Bu anlamı dışında mandarin Çin ülkesinde yüksek memur anlamına da gelmektedir. 

Haberin Devamı

 Mandarin Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir? 

 Dilimizde kullanılan kelimelerin anlamları Türk Dil Kurumunda yer almaktadır. Bu kelimelerden birisi de mandarin kelimesidir. Günlük hayatta da sıklıkla konuşulan bu kelimenin iki farklı anlamı Türk Dil Kurumu sözlüklerinde açıklanmaktadır. Buna göre mandarin kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlük anlamı şu şekildedir: 

 - Avrupalıların Çin devlet memurlarına verilen bir isim.

 - Çin'de yüksek memur

 - Kuzey Çin lehçesi 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!