Güncelleme Tarihi:
Ürünler, cezaevlerindeki mahkumlar ve lise öğrencileri tarafından yapıldı. MEB Özel Eğitim Genel Müdürü Ahmet Emre Bilgili, projeyle ilgili sorularımızı yanıtladı:
‘İTHAL ÜRÜNLER SAĞLIKSIZ’
Eğitim materyali, özel eğitim alanının olmazsa olmaz bir parçası. Ancak, ihtiyaç duyulan materyallerin ülkemizde üretimi yok denecek kadar az. İthal edilenler ise sağlıksız, niteliksiz veya maliyeti yüksek. Bu kapsamda ‘Özel Çocuklara Özel Materyaller’ düşüncesiyle yola çıkarak 2018’de bir çalışma başlatıldı.
Öncelikle, en çok ihtiyaç duyulan materyaller belirlendi. Bunlar Ar-Ge ekibi tarafından raporlaştırıldı. Daha sonra ürünlerin prototipi yaptırıldı. Ardından, hem atölye-insan kaynağı hem de maliyet açısından en uygun olan üç üretim yeriyle anlaşmaya gidildi. Bunlar; Bolu Açık Ceza İnfaz Kurumu, İskitler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Bakanlığımız Ders Aletleri Yapım Merkezi. Görüldüğü üzere hem materyaller özel hem hedef kitle hem de üretenler özel. Dolayısıyla ülkemizin her yanına gönderdiğimiz 50 TIR materyal tasarımından üretimine kadar her açıdan özgün durumda. 100 çeşit materyalin tasarımları Genel Müdürlüğümüze ait. Fiziki ve kimyasal açıdan sağlık riski yok, sağlam, ergonomik ve sınıf içi kullanıma uygun.
‘DEVAMLILIĞINI SAĞLAYACAĞIZ’
MEB Özel Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullarda amaç, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin temel yaşam becerilerini geliştirmek, akademik ve mesleki beceriler kazandırarak onları iş yaşamına veya bir üst eğitim kurumuna hazırlamak. Bu çerçevede, 1649 okulda 92 bin 812 öğrenci eğitim görüyor. 271 bin 578 öğrenci kaynaştırma eğitimi alırken, 50 bin 243 öğrenci özel eğitim sınıflarına devam ediyor. 21 bin 118 öğrenci ise destek eğitim odalarından yararlanıyor.