Mağdur nasıl yazılır? TDK'ya göre madur mu mağdur mu? Madur yazımı

Güncelleme Tarihi:

Mağdur nasıl yazılır TDKya göre madur mu mağdur mu Madur yazımı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2021 03:13

Gadr kelimesinden türetilmiş olan mağdur sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Gadr, haksızlığa uğramak anlamına gelir. Zorla ya da hileyle hakları gasp edilmiş ve zulüm görmüş olan kişi ya da topluluklar ise mağdur olarak nitelendirilir. Cümle içerisinde sıfat olarak kullanılan bu kelimenin nasıl yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre mağdur nasıl yazılır? Madur mu mağdur mu? İşte, tüm detaylar.

Haberin Devamı

Mağdur kelimesiyle eş ve yakın anlamı bazı sözcükler şu şekilde sıralanabilir.

 1- Mazlum 2- Garip 3- Kıygın

 TDK'ya Göre Madur mu Mağdur mu Yazılır?

 Herhangi bir nedenden dolayı, baskı ya da tehdit yoluyla temel haklarından mahrum bırakılmış kişilere mağdur denir. Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız bu kelimenin nasıl yazıldığı, merak edilen konular arasında yer alıyor.

 TDK'ya göre bu kelimenin doğru yazımı şu şekildedir:

 MAĞDUR

 Kelimenin ''madur'' şeklinde yazılması ve telaffuz edilmesi ise hatalıdır. İki heceden oluşan bu sözcük MAĞ - DUR şeklinde okunmalıdır.

 Arapçada kelime ve isimlerin müzekker ve müennes halleri vardır. Örneğin Müdür kelimesi müzekker yani eril, müdire ise müennes yani dişildir. Mağdur kelimesinin müennes hali ise ''MAĞDURE'' şeklinde yazılır. Tıpkı ''MADUR'' gibi kelimenin ''MADURE'' şeklinde yazılması hatalıdır.

 Örnek Cümleler:

Haberin Devamı

 1- 2 aydır çalışanlarının maaşlarını ödeyen firmanın yetkilileri mağdur ettiği tüm kişilerden süre istedi. - Doğru Kullanım

 2- Biz ona güvenmiştik ama o bizi madur etti. - Yanlış Kullanım

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!