Güncelleme Tarihi:
Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde 2009’daki grizu patlamasında hayatını kaybeden 19 madencinin yakınının kurduğu Türkiye Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği, Zonguldak’ta çeşitli tarihlerde meydana gelen iş kazalarında hayatlarını kaybeden işçilerin yakınlarıyla bir araya gelerek madencilerin çocukları için şubeleşme çalışmalarına başladı.
Türkiye Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Nihat Hanay ve yönetim kurulu ile bazı madenci aileleri, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı ocakta 7 Ocak’ta meydana gelen iş kazasında yaşamını yitiren 8 işçinin ailesiyle buluşarak derneklerinin Zonguldak şubesini açmak için çalışmalara başladı.
Dernek Başkanı Hanay, Mustafakemalpaşa’da meydana gelen grizu patlamasında ağabeyini kaybettiğini anımsatarak, yaşamını yitiren maden işçilerinin çocuklarının eğitimlerini düşünerek derneklerini kurduklarını söyledi.
İnternet üzerinden yaptıkları araştırmada maden şehitleriyle ilgili bir derneğin olmadığını gördüklerini ifade eden Hanay, “Yaptığımız araştırmalarda ne acıdır ki 5 bin maden şehidi olan Zonguldak’ta da böyle bir derneğin olmaması bizleri üzdü. Biz de derneğimizi geçen yıl kurduk. Yaklaşık bir yıllık dernek olmamıza rağmen 40 çocuğumuza burs vermeye başladık. Bu bursların verilmesine Kuzey Amerikalı Türk İş adamları ve Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül destek verdi” diye konuştu. TTK Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı ocakta 7 Ocak’ta meydana gelen iş kazasında yaşamını yitiren 8 işçinin ailelerini yaklaşık 3 ay önce ziyarete geldiklerini hatırlatan Nihat Hanay, şöyle konuştu:
“Kentten bir süre sonra ayrılarak Bursa’ya döndük. Tekrar Zonguldak’a gelerek iş kazasında yaşamını yitiren işçilerin çocuklarını tespit ederek eğitim durumlarını araştırdık. Bu çocuklarımıza da burs verdik. Madenci alilerinin sıcak yaklaşımı doğrultusun da Zonguldak’ta bir şube açma kararı aldık. Derneğimizin ilk şubesini Kozlu’da açma çalışmalarına başladık. Derneğimizin geçici yönetim kurulunu atadık. Burada madenlerde yaşamını yitiren işçilerin çocuklarına burs vermeye başlayacağız. Daha sonra Türkiye’de maden bulunan bütün illere şube açmayı hedefliyoruz. Zonguldak bizim ilk şubemiz. En çok maden şehidi olan bir kent olduğu için önceliği buraya verdik. Maden şehitleri çocuklarının yalnız kalmaması için dernek olarak şubeşelerek ana sınıfından üniversiteye giden çocuklarımıza burs vereceğiz.”
”Üye sayısı hedefimiz 100 bin”
Yetim kalan çocuklar için ileriye dönük çalışmalar yaptıklarını belirten Hanay, sözlerini şöyle tamamladı:
“İleriye dönük çok büyük bir yatırım yapmış oluruz. Çocukların sonuçta eksik taraflarını dolduramayız ama dernekleşerek iyi yerlere gelmelerine sağlayabiliriz. Derneğimizin genel merkezi Bursa’da olacak. Ülkemizde sadece kömür yok. Bunun dışında kalan tüm madenlerin olduğu kentlerde şube çalışmalarına başlayacağız. Bursa bölgesinde üye sayımız bine yaklaştı. Genel Maden İşçileri Sendikası’na (GMİS) üye 17 bin işçiyi derneğimize kazandırmak istiyoruz. Bunun haricinde emekliler ve madende çalışmayan bütün herkes derneğimize üye olmak istiyor. Aidatımız 2 liradır. Benim 10 bin üyem olsa derneğimizin kasasına 20 bin lira gelir gelecektir. Böyle olduğu zaman 200 çocuğa burs sağlamış olacağız. Yani ne kadar üyemiz çok olursa o kadar çok çocuğa burs vermiş oluruz. Türkiye genelinde ise üye sayısı hedefimiz 100 bindir. Balıkesir, Kütahya, Soma, Bergama ve Trakya’nın yanı sıra maden ocağı olan her yerde şube açmayı planlıyoruz.”