Maarif Müfettişleri Yönetmeliği yayınlandı

Güncelleme Tarihi:

Maarif Müfettişleri Yönetmeliği yayınlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2014 14:00

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Rehberlik ve Denetim Başkanlığı ile Maarif Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

Yönetmeliğe göre, rehberlik ve denetim başkanlığı, başkan, daire başkanları, milli eğitim uzmanları, milli eğitim uzman yardımcıları, başkanlıkta görevlendirilen müfettişler ve müfettiş yardımcıları ile başkanlık bürosu personelinden oluşacak.

Maarif müfettiş yardımcısı kadrolarına atanacakların seçimi için yapılacak yarışma sınavı, yazılı ve sözlü sınavdan oluşacak. Yarışma sınavına, öğretmenlikte sekiz yıl ve daha fazla hizmeti bulunanlar doğrudan katılabilecek.

Yazılı sınava katılma şartları, atama yapılacak kadro sayısı, sınav tarihi ve yeri, başvuruda istenecek belgeler ile diğer hususlar, ilk başvuru tarihinden en az 30 gün önce Resmi Gazete'de, Bakanlık ve Devlet Personel Başkanlığının internet sitesinde ilan edilecek. Yazılı sınav başvuru süresi, 5 iş gününden az olamayacak ve başvurular elektronik ortamda alınacak.

Müfettiş yardımcılığına 35 yaşını doldurmamış olanlar başvurabilecek

Yazılı sınava katılacaklarda, devlet memurluğu için genel şartlara ek olarak; en az dört yıllık lisans eğitimi veren eğitim, fen-edebiyat, hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, işletme, ilahiyat fakülteleri veya bunlara denkliği YÖK tarafından kabul edilen yurt içindeki veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak, yarışma sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak ile öğretmenlikte 8 yıl ve daha fazla hizmeti bulunanlar hariç olmak üzere, son başvuru tarihi itibarıyla geçerlik süresi dolmamış KPSS'den, yarışma sınavı duyurusunda belirtilen puan türlerine göre asgari puanı almış olmak, öğretmenlikte 8 yıl hizmeti bulunanlar bakımından halen Bakanlık kadrolarında görev yapıyor olmak şartları aranacak.

Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yapılacak yazılı sınav 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek. Yazılı sınavda alanları itibarıyla en yüksek puan alan adaylardan başlamak üzere, ilan edilen kadro sayısının dört katı aday sözlü sınava girmeye hak kazanacak.

Yazılı sınav sonucunda sözlü sınava girmeye hak kazanan adaylar sözlü sınava çağrılacak. Sınav komisyon üyelerinin 100 tam puan üzerinden verdikleri puanların aritmetik ortalaması sonucunda 70 ve daha fazla puan alanlar sınavda başarılı sayılacak. Sözlü sınav sonuçları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç 10 gün içinde ilan edilecek.

Yazılı ve sözlü sınav sonuçlarına, sonuçların ilanını takip eden 5 iş günü içinde itiraz edilebilinecek.

Yarışma sınavında başarılı olan adayların atamaları, verilecek eğitim programına katılmalarının sağlanması amacıyla, Başkanlıkta görevlendirilmek üzere Ankara Milli Eğitim Müdürlüğüne yapılacak.

Maarif müfettişi adayları yeterlilik sınavına girecek

Müfettiş yardımcıları, 3 yıl yetiştirilecek. Üç yıllık yetiştirme programının ilk iki yılında yapılacak teorik eğitim süreci Başkanlıkta, son bir yılında yapılacak görev başında yetiştirme eğitimi süreci ise illerde maarif müfettişleri başkanlıklarında verilecek.

Maarif müfettişi kadrolarına atanacaklar için yazılı olarak yapılacak yeterlilik sınavı müfettiş yardımcılarının fiilen 3 yıllık yetiştirme döneminin tamamlandığı tarihten itibaren en geç 6 ay içinde Sınav Komisyonu tarafından belirlenen tarihte yapılacak. Yeterlik sınavında 100 puan üzerinden 70 ve daha fazla puan alanlar başarılı sayılacak.

Yeterlik sınavında başarılı olamayanlar ile sınava girmeye hak kazandıkları halde geçerli mazereti olmaksızın sınav hakkını kullanmayanlara, sonuçlarının duyurulduğu tarihten itibaren en geç bir yıl içinde Bakanlıkça belirlenecek tarihte ikinci kez sınav yapılacak.

İkinci sınavda da başarı gösteremeyen veya sınav hakkını kullanmayanlar maarif müfettiş yardımcısı unvanını kaybedecek ve Bakanlıkta durumlarına uygun kadrolara atanacak. Yeterlik sınavı sonuçlarına, ilan tarihinden itibaren 10 iş günü içinde bir dilekçe ile itiraz edilebilinecek.

Müfettiş yardımcılarının müfettişliğe atamaları, tercihleri de dikkate alınarak yeterlik sınavında aldıkları puan üstünlüğüne göre yapılacak. Tercih ettikleri illerden herhangi birine atanamayanlar, Bakanlıkça uygun görülen illere bilgisayar kurası ile atanacak.

İlgili yılın 1 Eylül tarihi itibarıyla bulundukları ilde kesintisiz sekiz yıl süre ile görev yapan müfettişlerin görev yerleri, bulundukları ilin da olduğu hizmet bölgesindeki duyurusu yapılan diğer illerden birine ya da istemeleri halinde bulundukları hizmet bölgesinin dışındaki duyurusu yapılan diğer hizmet bölgelerindeki illerden birine olacak şekilde değiştirilecek.

Rehberlik ve denetim, araştırma, inceleme, soruşturma ve ön inceleme çalışmalarının yürütülmesinde ilde yeterli sayıda müfettiş olmaması, iddiaların kapsamlı olması veya birden fazla ili kapsaması ve benzeri durumlarda gerek görülmesi halinde illerde görevli müfettişler arasından Başkanın önerisi, Müsteşarın uygun görüşü ve Bakanın Onayıyla görevlendirme yapılabilinecek.

Yolsuzluk ve usulsüzlüklerin önlenmesi

Bakanlık teşkilatı ile Bakanlığın denetimi altındaki her türlü kuruluşun faaliyet ve işlemlerinde yolsuzluk riski olan alanlar tespit edilerek, yolsuzluk ve usulsüzlükleri önleyici bir anlayışla denetim, inceleme ve soruşturma yapılacak. Denetim görevi sırasında yolsuzluk ve usulsüzlük bulgusuna ulaşıldığında, tespitler ve elde edilen deliller düzenlenecek bir raporla görevlendirildikleri makam aracılığıyla yetkililere iletilecek. Yolsuzluk ve usulsüzlüklerle mücadele, risk analizleri de dikkate alınarak rehberlik ve denetim plan ve programının hazırlanmasında göz önünde bulundurulacak.

Müfettişlere, mühür beratı ile birer mühür ve bir kimlik belgesi verilecek. Görev esnasında sorulduğunda kimlik belgesi ilgililere gösterilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!