LYS daha mı zor olacak?

Güncelleme Tarihi:

LYS daha mı zor olacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2016 09:00

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklandı. Sonuçlara bakınca aslında yaklaşık 500 bin adayın dışında 180 barajını geçen herkes mutlu. Uzmanlara göre başarı ortalamaları yükseldi. Fakat, farkına varamadıkları bir şey var. Başarı sıraları düştü.

Haberin Devamı

Bu ne demek? Geçen yıl aynı puanı alan biri ile bu yıl aynı puanı alan bir adayı karşılaştırınca aslında bu kadar sevinmemek gerekiyor. Bu durumda Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) belirleyeci olacağı kesin. Yani adayların işi LYS’de daha zor. Çünkü, rakip sayısı arttı. Bu konuda çalışma yapan Kültür Eğitim Kurumları Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, Okan Üniversitesi Eğitim Uzmanı Servet Gülsün Şirin ile Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Burak Kılanç’ın söyledikleri dikkate değer:
Adayların elde ettiği sıralamalarda ise 2015’e göre çok önemli gerilemeler var. Bunun nedeni Türkiye ortalamalarının beklenenden daha yüksek oranda artması. Geçen yıl toplam 160 sorudan 36.30 netlik bir başarı elde eden adaylar bu yıl aynı sayıda soru barındıran sınavdan 43.45 netlik bir ortalama ile çıktı. Son yılların en yüksek ortalaması denebilir. Bu sıralama sapmaları adayların tercih performansını etkileyecek. Adaylar morallerini bozmadan süreci devam ettirirlerse YGS’de kaybettiklerini düşündükleri sıralama değerlerini LYS’de ufak dokunuşlarla kapatabilirler. LYS’nin zorluk kolaylık derecesi de bunda etkili olacak. 

Haberin Devamı

LYS’YE DAHA ÇOK ÇALIŞMALI

YGS’de başarı sıralamaları düşük olan öğrenciler iyi bir hazırlık yaparak LYS’de öne çıkabilirler. LYS’nin zorluk derecesini şu anda bilmiyoruz. O zorluk derecesine göre sıralamalar oynar. Mutlaka bir test grubunun zor olması gerekiyor ki bir eleme yapılabilsin. Sınav geçen yılla karşılaştırıldığında öğrencinin daha çok net yaptığını gösteriyor ancak farklı sınavlardaki farklı netler birbiri ile karşılaştırılamaz. Geçen yıl 1 milyon 369 bin 147 aday 180 barajını geçti, bu yıl bu sayı 1 milyon 600 bin 49 aday oldu. Böylece LYS’ye katılacak aday sayısı fazlalaştı, üniversiteye girişte rakip sayısı artmış oldu.

Soruların zorluğu ve Türkiye ortalamaları her sene değişebilir ama esas olan başarı sırası. Adayların başarı sırasını dikkate almaları gerekiyor. Mesela, bu sene aynı başarı sırasını elde etmek için 2015’e kıyasla daha fazla net yapmak gerekir. Çünkü ortalama yükseldi.

Haberin Devamı

Adayların ara vermeden LYS hazırlıklarını sürdürmeleri gerekiyor. YGS’de beklediği performansa ulaşamayan adaylar, haziran ayında uygulanacak LYS bir telafi imkânıdır. Nisan-mayıs ayı konuları pekiştirmek için iyi bir zaman. Haziran ise sınav hızını arttırma ve deneme sınavlarıyla bu hızı geliştirme dönemi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!