Güncelleme Tarihi:
Adaylara 80 sorunun yöneltildiği sınavda Türk dili ve edebiyatı ile coğrafya-1 testi yer aldı. 56 sorunun bulunduğu Türk dili ve edebiyatı testi için adaylara 85 dakika, 24 sorunun yer aldığı coğrafya-1 testi için de 35 dakika süre verildi. 649 bin 700 üniversite adayının katıldığı sınav toplam 120 dakika sürdü. Saat 10.00’da başlayan sınav, 12.00’de sona erdi. Testler ayrı ayrı soru kitapçıklarında yer alırken, tek cevap kağıdı kullanıldı.
Adaylar kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabah erken saatlerden itibaren sınav yerlerine geldi. Sınavların yapıldığı binalara girişte adaylar, kimlik ve güvenlik kontrolünden geçti.
Öğrencilerin içeri alınmasının ardından aileleri de sınav merkezleri önündeki heyecanlı bekleyişini sürdürdü.
LYS-3’ün (Edebiyat-Coğrafya) tamamlanmasıyla, 2013-LYS maratonu da sona ermiş oldu.
Adaylar bundan sonra sonuçların açıklanmasının ardından, tercih sürecine girecek. ÖSYM, sonuçların açıklanacağı tarihi duyurmadı ama temmuz ayının ilk 10 günü içinde açıklanması bekleniyor.
İzmir’de 29 bin aday LYS-3’te ter döktü
İzmir’de, üniversiteye giriş için yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) sonuncusu olan LYS-3 Edebiyat ve Coğrafya için öğrenciler ter döktü. Yaklaşık 29 bin öğrenci, sınav salonlarında soruları cevaplarken, aileleri de dışarıda çocuklarının başarılı olması için dua etti.
Üniversiteye girişte ikinci aşama sınavlarının sonuncusu LYS-3 Edebiyat ve Coğrafya için adaylar sabah erken saatlerden itibaren sınav merkezlerine geldi. İzmir’de, yaklaşık 29 bin adayın ter döktüğü sınav saat 10.00’da başladı. Tek oturum olarak yapılan ve 120 dakika süren sınav için öğrenciler saat 09.30’dan itibaren sıkı kontroller altında salonlara alındı. Bazı öğrencilerin uyarılara rağmen yanlarında getirdiği kalem, silgi ve kağıt mendiller, güvenlik görevlileri tarafından, sınav salonuna girmeden önce çöp kutularına bıraktırıldı. Sınava başörtüsüyle gelen öğrenciler, kadın polisler tarafından kulak ve saç diplerine kadar kontrol edildi. Adaylar kimlik kontrolünün ardından sınav salonlarına alındı. Sınavın başlamasının ardından okullara sessizlik hakim oldu.
Karabük’te LYS-3’e 6 bin 820 aday girdi
Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) sonuncusu Edebiyat-Coğrafya (LYS-3) için Karabük’te 6 bin 820 aday sınava girdi.
Sınavın yapılacağı Karabük Üniversitesi Kampüsü’ne gelen adaylar, arama ve kimlik kontrolünün ardından salonlara alındı. Veliler, sınava giren çocukları için dua etti. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, LYS’nin sorunsuz tamamlandığını söyledi. Adayların sınava sorunsuz alınmalarını sağlayan yerel yöneticilere teşekkür eden Uysal, “Değerli Karabük halkına, öğrencilerimiz için çok önemli bu sınavların barış ve huzur ortamında geçmesi için göstermiş oldukları duyarlılıktan dolayı şükranlarımı sunuyorum. Öğrencilerimizden maddi manevi desteklerini esirgemeyen anne, baba ve öğretmenlerine teşekkür ediyorum. Sonuçların öğrencilerimize, ailelerine ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. Sınava il genelinde 6 bin 820 adayın girdiği öğrenildi.
Valinin yardımıyla sınava alındı
Mardin’de nüfus cüzdanını kaybettiği için LYS’ye alınmayan kız öğrenci, Valinin girişimi sonucu sınava girdi. Nüfus cüzdanının kaybettiği için Mardin’de Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS-3) alınmayan kız öğrenci, Vali Ahmet Cengiz’in yardımıyla sınava alındı. Bugün yapılan LYS-3’e girmek üzere Mehmet Edip Fatma Yüksel Anadolu Lisesi’ne giden Tülin Doğru, nüfus cüzdanını kaybettiğini, bu nedenle pasaportuyla sınava girmek istediğini söyledi. Görevlilerin, nüfus cüzdanı olmadan sınava alınmayacağını belirtmesi üzerine, ailesi Mardin Valisi Ahmet Cengiz’den yardım istedi. Durumu öğrenen Vali Cengiz’in talimatı üzerine İl Nüfus Müdürlüğü’ne götürülen öğrenci için kısa sürede nüfus cüzdanı çıkarıldı. Nüfus cüzdanını alarak sınava giren aday Tülin Doğru, dün yapılan LYS-2 sınavına girdiğini ve nüfus cüzdanını sıranın altında unuttuğunu anlattı. Sınıfa gittiğinde cüzdanını bulamadığını söyleyen Doğru, “Bugün pasaportumla sınava girmek istedim. Ancak beni ÖSYM bürosuna yönlendirdiler. Onlar da yardımcı olamayacaklarını belirtince durumu valiliğe illettik. Vali bey yardımcı oldu. Bana araç tahsis edip kısa sürede yeni cüzdan çıkarılmasını sağladı ve bu sayede sınava girebildim. Sınavım iyi geçti, Vali Cengiz’e teşekkür ediyorum” dedi.
Tülin Doğru’nun ağabeyi Emrah Doğru ise, sınava 30 dakika kala durumu öğrenen Vali Cengiz’in sayesinde sorunun giderildiğini belirterek, “Sınava alınamayacağını öğrenince panik yaptık. Babam biraz fenalaşınca hemen hastaneye kaldırdık. Durumu iyi. Sağ olsun Vali bey sorunu çözdü ve kardeşim sınava girebildi” diye konuştu.