Güncelleme Tarihi:
Türkiye'de özellikle son 10 yılda artan popülarite ve 900 bine yaklaşan lisanslı sporcu sayısıyla dikkati çeken satranç, oyuncuların eğitim hayatına ders başarısı olduğu kadar maddi açıdan da olumlu katkı sağlıyor. 2018 Türkiye gençler satranç şampiyonu, usta adayından üstün anlamına gelen Fide Master (FM) unvanlı 17 yaşındaki Deniz Özen, elde ettiği başarılar sayesinde, henüz lise son sınıfın ilk döneminde olmasına rağmen iki özel üniversiteden yüzde 100 burslu okuma teklifi aldı.
Çocuk yaşlarda satranca yetenekli olduğu fark edilen oyuncular, ilkokuldan itibaren çeşitli özel okullardan tam burs alarak, eğitim hayatlarını ücretsiz bir şekilde sürdürme imkânı buluyor. Elde ettikleri başarılarla Büyük Usta (GM) seviyesine kadar yükselen Türk oyuncular, liseyi bitirmeden dahi özel üniversiteler tarafından tam burs teklifleri alabiliyor. FM Deniz Özen de satrançtaki başarısı sayesinde henüz liseyi bitirmemiş olmasına karşın iki ayrı özel üniversiteden burs teklifi almayı başardı.
‘TEKLİFLERİN SAYISI DAHA DA ARTACAKTIR’
Milli sporcu Deniz Özen, satranca ana sınıfında başladığını belirtti. Özen, yeteneğini fark eden ailesinin kendisini evlerinin yakınındaki satranç kulübüne kaydettirdiğini söyledi. Yaşadığı İzmir'de her hafta sonu turnuvalara katıldığını, annesinin de kendisinin peşinden her yere geldiğini anlatan Deniz, "Annem için her yere gelmek zor olmaya başladı. Turnuvalarda da derece yapmaya başlayınca özel antrenör tuttular. Ondan sonra ilk defa 2012’de Türkiye şampiyonu oldum" dedi.
Deniz Özen, bu yıl 2-7 Temmuz tarihlerinde Çanakkale'de yapılan Türkiye Gençler Şampiyonası'nda altın madalya kazandığını hatırlatarak, şampiyona öncesinde hedefinin birincilik olduğunu bu nedenle sonucun kendisi için sürpriz olmadığını söyledi.
Türkiye şampiyonluğunun özel üniversitelerin kendisine ilgi göstermesini sağladığını anlatan Deniz Özen, "Şu ana kadar iki üniversiteden burs teklifi geldi. Eğitim öğretim yılı sonuna kadar bu tekliflerin sayısı daha artacaktır" diye konuştu.
Genç sporcu, satrançta üniversiteler arası Türkiye şampiyonalarının düzenlendiğini, bütün üniversitelerin de bu yarışmaya büyük önem verdiğinin altını çizerek, bu nedenle üniversitelerin başarılı satranç sporcularını okullarına kazandırmak istediğini belirtti.
‘5’İNCİ SINIFTAN BERİ BURSLU OKUYORUM’
Satranç sayesinde okul başarısının artmasının yanında maddi anlamda da kazanç elde ettiğinin altını çizen Deniz Özen, şöyle konuştu:
"Yeteneğim sayesinde 5’inci sınıftan beri özel okullarda burslu okuyorum. Hatta servis parası da vermiyorum. O yüzden çok büyük bir gelir kaynağı. Turnuvalarda da her zaman güzel otellerde katılıyorum. Rahat bir ortam, arkadaşlarım da var. İki tane hayatım var, okul ve satranç. Satranç oynamak bana ekstra bir öz güven katıyor."
‘SATRANÇ ÇOCUKLARIN BAŞARISINA ETKİ EDİYOR’
Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay ise satranç sporunun çocukların eğitim hayatlarına katkıda bulunduğunu belirtti. Çocuklarını satrançla beraber, sabretmeyi, yenilgiden ders çıkarmayı, pes etmemeyi, uzun sınav maratonlarında zamanlarını iyi kullanıp, planlı bir şekilde ilerlemeyi öğrendiğini belirten Tulay, şunları söyledi:
"Satrançla tanışan çocuk, hayatında daha bilinçli ve daha dikkatli hareket ediyor. Bu da çocuklarımızın başarısına etki ediyor. Binlerce çocuğumuz Türkiye'nin en iyi okullarında burslu okuyor. Artık özel okullarda başarılı satranç sporcusu olmak bir indirim sebebi. Çocuklar milli takım havuzunda ya da uluslararası başarı sahibiyse okullar önemli derecede indirim yapıyor. Bunun yanında yüzlerce sporcumuz yurtdışında satranç sayesinde burslu olarak okuyor. Çocuklarımız bizden dünyanın önemli okullarına başvuru yaparken referans istiyorlar. Verdiğimiz referansla dünyanın birçok okuluna burslu olarak çocuklarımızın kabul edildiğine tanıklık ediyoruz."