Güncelleme Tarihi:
Kentteki özel bir okulun öğrencilerince hazırlanan ve TÜBİTAK 44’üncü Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Samsun Bölge Sergisi’nde tanıtılan proje, örgü ipleriyle bitkilerin insan eli değmeden sulanmasını sağlıyor.
Projeyi hazırlayan öğrencilerden Mehmet Buğra İnan, çevrelerinde yaşanan bir sorunla başa çıkabilmek için projeyi hazırladıklarını belirterek, “Arkadaşımın babası çok sık seyahate çıktığı için evdeki çiçekler soluyordu, bu sorundan yola çıkarak projeyi geliştirdik” dedi.
Sistem basit ama çiçekleri kurtarıyor
Seyahate çıkılınca evdeki çiçeklerin sulanmasının sorun olduğunu, komşuya emanet edilen çiçeklerin ise fazla sudan çürüyüp az sudan kuruyabildiğini belirten İnan, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:
“Suyun iki madde arasında var olan çekim kuvvetine adezyon, aynı cins moleküllerin arasındaki çekim kuvvetine ise kohezyon deniyor. Adezyon ve kohezyon gücünü kullanarak farklı bitkileri farklı miktarlarda suyla besleyecek bir sistem yapmaya karar verdik. Örgü için kullanılan iplerin suyu taşıma özelliğinden faydalandık. Akvaryum hortumlarının içinden geçirdiğimiz ipliklerin ucuna düğüm attık. Su dolu şişeyi bir metre yükseklikteki masanın üstüne koyduk. İçinden ip geçirdiğimiz hortumların bir ucunu su şişesine, diğer ucunu bitkinin köküne yerleştirdik. Su, ipin çekme özelliğinden faydalanarak bitkinin köküne ulaştı.”
Her bitkiye farklı türde ip
Uygulamayı herkesin evinde rahatlıkla yapabileceğini vurgulayan İnan, çok su isteyen bitkilerde suyu iletecek ipin naylon olması gerektiğini, az su isteyen bitkilerde de pamuklu ip kullanılmasının yeterli olabileceğini söyledi. Uzun süren tatil programlarında, evdeki çiçeklerin bu yöntemle rahatlıkla sulanabileceğine dikkati çeken İnan, “Maliyeti düşük olduğu için bahçelerde de kullanılabilir. Herkesin rahatlıkla kullanabileceği bir yöntem. Bitkinin türüne göre naylon, pamuklu, merserize ip kullanılabilir” diye konuştu.