Güncelleme Tarihi:
Osmaniye'de düzenlenen ‘Bir İcat Çıkar Çocuk’ etkinliği kapsamında proje çalışması planlayan Dervişpaşa Anadolu Lisesi öğretmenleri, bilgisayar ve bilgisayar oyunlarına meraklı öğrenciler İsmail Hüseyin Yıldız ile Musa Atabey'den yazılım projesi hazırlamasını istedi.
Çalışmalara başlayan iki öğrenci, ellerini kullanamayan engelli çocukları düşünerek tamamen sesli komutlarla oynanabilen bir oyun geliştirdi.
Zamanlarının büyük kısmının bilgisayar başında geçtiğini belirten 9’uncu sınıf öğrencisi 15 yaşındaki İsmail Hüseyin Yıldız, öğretmenlerinin bir proje hazırlanmasını istemesi üzerine böyle bir oyun tasarlamayı düşündüklerini söyledi.
Kodlama sistemiyle hazırladıkları oyunun tamamen sesi komutlarla çalıştığını belirten Yıldız, "Örneğin oyuna başlamak için 'Start' dememiz gerek. Oyun 3 bölümden oluşuyor. Mikrofon sayesinde 'Yukarı, aşağı, sağa, sola' gibi komutlar vererek ikonu hareket ettiriyoruz. Duvarlara ya da toplara çarptığımız anda yeniden başlıyoruz. İleriki zamanlarda oyunun 3 boyutlu, sese daha duyarlı ve grafikleri daha güzel olanını tasarlamayı planlıyoruz. Gelecekte meslek olarak yapmak istediğimiz de bilgisayar üzerine çalışmak" diye konuştu.
Oyunu tasarlarken engelli çocukların da bilgisayar oyunları oynayabilmelerini amaçladıklarını belirten Yıldız, "Onlar, bizim oynadığımız gibi oynayamıyorlardı. Kendilerini dışlanmış hissettiklerini düşündük. Biz de onları topluma ve hayata tekrar kazandırmak için böyle bir oyun tasarladık. Artık onların da bizim yaptığımız şeyleri yapabilmelerini ve bu olanakların onlara sağlanmasını istiyoruz" dedi.
Bu oyun sadece başlangıç
Oyunu hazırlayanlardan 12’nci sınıf öğrencisi 18 yaşındaki Musa Atabey ise hazırladıkları oyunun sadece bir başlangıç olduğunu ve ileriki zamanlarda bu projeyi üst seviyelere taşımak istediklerini belirterek şunları söyledi:
"Oyunumuz oldukça basit bir taslak üzerine hazırlandı. Asıl amacımız ise bu oyunu bütün engelli arkadaşlarımızın kullanabileceği ve oynayabileceği bir hale getirmek ve ücretsiz bir şekilde onlara sunmak. 3 boyutlu, üst düzey grafiklere sahip ve daha hassas ve komplike ses komutlarını algılayabilecek oyunlar tasarlamak istiyoruz."
Projeyi başka platformlarda da tanıtmak istediklerini söyleyen Atabey, şöyle konuştu:
"Eğer bu oyunu başka platform ya da fuarlarda sergileme şansı bulursak insanların destek vereceğine inanıyorum. Bu sadece ticari bir amaç değil, bir sosyal sorumluluk aslında. Engelli arkadaşlarımızın önündeki engelleri kaldırmak için küçükte olsa bir adım."