Güncelleme Tarihi:
Tasarlanan sistemde, baretin üzerine monte edilen elektronik devre ve antenler çalışma yapılan ortamdaki elektriği algılayınca sesli uyarı veriyor. Ayrıca kaska yerleştirilen bluetooth cihazı sayesinde de ortamda elektrik olduğuna dair işçinin cep telefonuna mesaj da gönderiliyor.
Türk Telekom Endüstri Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi Gülyüz Son, projeyi sınıf arkadaşı Ceyda Geze ile hazırladıklarını söyledi. İş kazalarının önüne geçmek için böyle bir projeyi hayata geçirdikleri için mutlu olduklarını belirten Son, "Projemizde ölüm ya da yaralanmalarla sonuçlanabilen iş kazalarını en aza indirmeyi hedefliyoruz. İşçi çalışacağı ortama girdiğinde hatta enerji varsa cihazımız uyarı veriyor. Bu şekilde çalışan kişi kendine önlem almış oluyor. Ayrıca kaskın üzerindeki bluetooth cihazı yoluyla hatta enerji olduğuna dair kişinin cep telefonuna uyarı da geliyor. İnşallah ürettiğimiz bu kask işçilerimiz için faydalı olur. Bunu daha da geliştirmek için çalışacağız" dedi.
"Tasarımı yaklaşık 6 ayda geliştirdik"
Danışman öğretmen İlyas Yağcıoğlu ise kaskın özellikle bakım ve onarım yapan kişilere yönelik tasarlandığını, ancak iş dünyasında tüm sektörlerde kullanılabileceğini belirtti.
Öğrencilerinin yaptığı projenin TÜBİTAK 47’nci Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Eskişehir Bölge Finali'ne katıldığını anlatan Yağcıoğlu, şunları söyledi:
"Özellikle bakım onarım firmaları, çalışma yapacakları yerde elektriğin kesilmesi için talepte bulunuyor. Ancak, insan hatasından dolayı elektrik bazen kesilmeyebiliyor. Kişi çalışma ortamına geldiğinde enerji hattında elektrik bulunabiliyor. Bizim kaskımız dokunma olmaksızın elektriği algılayıp, kişiye sesli uyarı veriyor. Ayrıca kaska yerleştirdiğimiz bluetooth cihazı hatta elektrik olduğuna dair cep telefonuna da mesaj gönderiyor."
İlyas Yağcıoğlu, öğrencileriyle gurur duyduğunu da dile getirerek, "Amacımız, elektrik kaynaklı iş kazalarını en aza indirmek. Basit bir elektronik devre ve antenler sayesinde kask tasarlandı. Öğrencilerimizin tasarladığı ürünü yaklaşık 6 ayda geliştirdik" diye konuştu.