Güncelleme Tarihi:
Bilfen Üsküdar Fen Lisesi Robot Kulübü öğrencilerinin üç yıl önce Kuzey Kutbu’nda kurduğu ‘İlk Türk Araştırma İstasyonu’ çevresindeki aşırı soğuklar, veri miktarında sapmalara neden oldu. Ekipmanları yenilemek için istasyonun bulunduğu ‘Svalbard Adası’na giden öğrenciler, küresel iklim değişimini ve kuzey ışıklarını takip edebilen istasyonunu yeniledi.
‘DAHA BÜYÜK BİR İSTASYON KURACAĞIZ’
Bilfen Liseleri Fizik Bölümü Başkanı Hakan Özdemir, çalışmaları hakkında şunları söyledi: “Bilfen Üsküdar Fen Lisesi öğrencileri ile üç yıl önce Kuzey Kutbunda bir araştırma istasyonu kurmaya karar verdik. Araştırmalarımız sonucunda en uygun yerin Kuzey Kutup Dairesi içinde yer alan ‘Svalbard Adası’ olduğunu keşfettik. Adada bulunan Svalbard Üniversitesi’nden (UNIS) yardım isteyerek yönlendirmeler doğrultusunda bir bina çatısına istasyon kurmak için gerekli izinleri aldık. Bu istasyonun altyapısını Robot Kulübü’nde kendi imkânlarımız ile oluşturabileceğimizi düşündük. Robot Kulübü’nde kullandığımız açık kaynaklı arduino mikro denetleyici kartlar ve onlarla uyumlu çalışan sensörleri kullanarak istasyonu yaptık. Çalışmalarımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda kurulan İTÜ Kutup Araştırmaları Merkezi’nin de (PolReC) dikkatini çekti. PolReC ile onur verici bir anlaşmaya imza attık. Kuzey Kutbu’nda ortaklaşa daha büyük ve kapsamlı bir istasyon kurma hedefindeyiz. PolReC ile birlikte üç yıldır istasyonun gönderdiği verileri de kullanarak bilimsel bir dergide yayınlanacak makale yazacağız.”
‘EKSİ 30 DERECEDE ÇALIŞTIK’
Bilfen Liseleri Fizik Öğretmeni Serhan Kal ise istasyon sayesinde üzerinde çalışılan bazı hipotezleri araştırma şansı yakaladıklarını belirterek çalışma ile ilgili; “Aşırı soğukların da etkisiyle istasyonumuzun aldığı hatalı veri miktarı artınca beş öğrenci ve iki öğretmen ile Svalbard Adası’na giderek çalışmalarımızı yeniledik. Eksi 30 derece sıcaklıkta, yenileme işlemleri oldukça zor geçti. İstasyonda sıcaklık, basınç, nem gibi meteorolojik verilerin yanı sıra ultraviyole, infrared, toplam aydınlatma şiddeti ve üç boyutlu manyetik alan şiddeti de ölçümlenebiliyor. Buradan elde edilen veriler, bilimsel araştırma verileriyle karşılaştırılarak kalibrasyon yapılacak” dedi.