Güncelleme Tarihi:
Liseli öğrencilere yönelik ‘Üniversite Fuarı’ düzenlendi. Eyüboğlu Koleji ve Fen Lisesi öğrencilerinin katıldığı ‘Eyüboğlu Üniversite Fuarı’nda liselilerle buluşan akademisyen Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, 21’inci yüzyılı yapay zekanın iş alanlarını kapladığı bir dönem olarak tanımladı. Arıboğan, önümüzdeki dönemde psikoloji, sosyoloji gibi insana dayalı mesleklerin büyük önem kazanacağını belirterek gençlere, “Dünyanın 10 ya da 20 yıl sonra nereye gittiğini görebilirseniz, önünüzdeki fırsat ve şansları da iyi değerlendirebilirsiniz” dedi.
“21’inci yüzyılı iyi tanımak zorundasınız”
Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, “21. Yüzyılda Birey Olmak” teması kapsamındaki konuşmasında, “Sizler içine doğduğunuz 21’inci yüzyılı iyi tanımak, dünyanın 10 ya da 20 yıl sonra nereye gittiğini iyi görmek durumundasınız. Bu bakış açısı, sizin önünüzdeki fırsatları ve şansları da artıracaktır. Artık çok daha açık bir toplumun insanlarıyız. İnsan olarak her birimiz; nerede olduğumuzun, ne yediğimizin, ne yaptığımızın bilgisini yoğun bir şekilde merkeze doğru aktaran birtakım donanımların içinde yaşıyoruz. Sadece geçen yıl 1.5 milyar akıllı telefonun satıldığı ve merkeze doğru toplanan bilgiler üzerinden siyasi ve iktisadi dizaynların oluştuğu bir dünyada yaşıyoruz” dedi.
“Yapay zeka bütün iş alanlarını kaplayacak”
İnsanlığın 21’inci yüzyıldaki ilerleyişinin insana dair bilginin çok değerli olduğu bir sürece dönüştüğünü belirten Prof. Dr. Arıboğan bu dönemi aynı zamanda; yapay zekanın, insandan bağımsız akılların, bütün iş alanlarını kapladığı bir dönem olarak da tanımladı ve insanoğlunun bu sürecin bütün aşamalarında meslek kaybederek ilerleyeceğini belirtti.
Prof. Dr. Arıboğan liselilere ayrıca, “Pek çoğunuz henüz icat edilmemiş mesleklerde çalışacaksınız. Size ne olacağınız sorulduğunda, ‘Benim çalışacağım meslek henüz icat olmadı’ diyebilirsiniz” değerlendirmesinde bulundu.
“İnsanlık kendi yarattığı yetenekli robotlarla mücadele edecek”
Yaşadığımız çağı, yeni endüstriyel devrimin yarattığı “robotik çağ” olarak tanımlayan Prof. Dr. Arıboğan, günümüzde uzmanların üzerinde çalıştığı en önemli konulardan birinin de insanların piyasada bulunan çok az miktardaki iş grubu içinden kendisine nasıl iş bulacağı yönünde olduğunu belirtti. İnsanlığa ne olacağı sorusunun sorulduğu bir döneme doğru gidildiğini belirten Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan bu dönemde insanlığın, kendi yarattığı yetenekli robotlarla mücadele edeceğini söyledi.
Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan kendisini dinleyen liseli öğrencilere kariyer önerilerini ise şöyle sıraladı:
• Bütün değişimlerin ne olursa olsun aslında çok büyük fırsatlar yarattığını, riskli ortamlarda akıllıca ve doğru yatırım yapanların çok büyük ivmeler kazandığını unutmayın.
• 21’inci yüzyılda yaşadığımız bu toplumsal değişim, eğitim için de geçerli olacak. Öğrenmek için okul değil; eğitilmek, bir araya gelebilmek, sosyalleşmek ve üretmek için okula dönüşecek her yer. Genel olarak tasarım dünyası hepiniz için inanılmaz ufuklar açacak. Bu süreçte kuvvetli marka tasarımları oluşturabilirsiniz.
• Tasarım alanlarına yöneldiğinizde, 21’inci yüzyılın dünyasında nelerin ön plana çıkacağını gördüğünüzde ve insanı tanıdığınızda önünüzün çok açık olacağını unutmayın.
• Sıradan olmayın, farklılaşın. Güzel bir fikrin bu dönemde karşılığı var.
• Önümüzdeki dönemin meslekleri daha çok insana dayalı meslekler olacak. Psikoloji, sosyoloji ve yan dalları çok önemli alanlar olarak öne çıkacak.
‘Merak etmekten vazgeçmeyin’
Üniversite Fuarı’nın diğer konuşmacısı Acıbadem Üniversitesi Tıp Mühendisliği Mühendislik Fakültesi Dekanı Dr. Ata Akın ise, 2020 yılının yetkinliklerinin; karmaşık problem çözme, eleştirel düşünme, yaratıcılık, insan yönetimi, başkalarıyla eşgüdüm, duygusal zeka, muhakeme ve karar verme, hizmet odaklılık, müzakere ve kavramsal esneklik becerilerini kapsadığını belirtti. Dr. Ata Akın, öğrencilere merak etmekten hiçbir zaman vazgeçmemelerini tavsiye etti. Gelişim için öğrenmenin, öğrenme için de merakın şart olduğunu söyledi.
‘Mutlu olacağınız mesleği anlamalısınız’
Son konuşmacı ise Bilgi Üniversitesi Kurumsal İletişim Sorumlusu Samet Alyu oldu. Alyu, konuşmasında insanın ve dünyanın değişim ve dönüşümüne dikkat çekerek iç huzurun ve mutluluğun önemine değindi. “Hayatınız boyunca neye dokunduğunuza dikkat edin” diyen Samet Alyu, genç liselilere hangi mesleği yaptıklarında mutlu olacaklarını anlamaları yönünde tavsiyede bulundu. Eyüboğlu Koleji ve Eyüboğlu Fen Lisesi öğrencileri, Türkiye’den 30 üniversitenin katıldığı fuarda ilk gün paralel oturumlarda üniversitelerin sunumlarını izledi, ikinci gün ise Eyüboğlu Spor ve Sanat Kompleksindeki üniversite stantlarını gezerek bilgi aldı.