Güncelleme Tarihi:
İstanbul’da ‘Dijital Genç Bakış’ projesi kapsamında dezavantajlı bölgelerde eğitim gören 10’uncu sınıf öğrencilerine dijital fotoğrafçılık ve sosyal medya uzmanlığı konularında eğitim verilecek. İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ), İstanbul Valiliği, Küçükçekmece Kaymakamlığı ve Küçükçekmece Belediyesi işbirliğiyle yürütülen, Küçükçekmece Kaymakamlığı’nca belirlenen iki pilot okulda başlayacak projeyle, özellikle okul terk sorununun yüksek olduğu ve dezavantajlı olarak kabul edilen bölgelerde yaşayan gençlere, aldıkları örgün eğitimin yanı sıra güncel yetkinlik kazanacakları çok yönlü bir eğitim verilmesi hedefleniyor. Proje, 10’uncu sınıf öğrencileri (15 kız ve 15 erkek) ve gönüllü olarak katılmak isteyen aynı okulda görev yapan 6 öğretmenin katılımı ile gerçekleşecek. İKÜ Ataköy Yerleşkesinde düzenlenen protokol imza töreninde İstanbul Valiliği adına konuşan Vali Yardımcısı Ahmet Önal birçok projeyi üniversiteler ve sivil toplum örgütleriyle ortaklaşa gerçekleştirdiklerini belirterek, “Dijital Genç Bakış projesi bir yandan gençlerimizin suça ya da bağımlılığa yönelmesini engellerken, diğer yandan daha yaratıcı etkinliklerle ilgilenmelerine olanak sağlıyor. Bu proje kapsamı, amacı ve uygulama alanlarıyla heyecan verici. Çünkü bu sayede gençlerimiz kendilerini iyi hissedecek ve önemli kazanımlar elde edecekler. İstanbul Kültür Üniversitesi’yle beraber böyle kıymetli bir projeye ortak olduğumuz için çok heyecanlıyız. Biz, İstanbul’da çok önemsediğimiz projeleri öncelikle pilot ilçelerde deniyoruz. Böylece uygulanan projelerin kuvvetli ve zayıf yönlerini tespit ederek daha sonraki aşamada daha fazla okulumuzu ve öğrencimizi kapsayacak şekilde hayata geçiriyoruz. Bu projenin de çok başarılı olacağına yürekten inanıyorum. İstanbul’a faydalı olacak bütün projeleri bekliyor, herkesi el birliğiyle yeni çalışmalar üretmeye davet ediyoruz” dedi.
“ÖĞRENCİLERİN ÖZGÜVENİNİ ARTTIRACAK PROJE TASARLADIK”
“Dijital Genç Bakış” projesinin oluşumu ve hayata geçirilmesi konusunda bilgi veren proje yaratıcılarından İKÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Yengin, “Küçükçekmece Kaymakamlığı ve Küçükçekmece Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediğimiz bu çalışmada pilot bir bölge olarak Küçükçekmece’deki iki tane lise belirlendi. Bu liselerde seçilen öğrenciler ve istekli olan öğretmenlerle birlikte 36 kişilik bir eğitim programı hazırladık. Eğitimler doğrultusunda sosyal medya kullanımı uzmanlığı ve dijital fotoğrafçılık alanlarında sanatı da kullanarak, öğrencilerin farkındalık yaratabilecekleri ve kendilerine olan özgüvenlerini arttırabilecekleri bir proje ortaya koyduk. Projenin hazırlık aşamasında kesinlikle öğrencilerin ilgisinin olduğu konuları ön plana çıkardık. Gençlerin sosyal medyada paylaşım amaçlı kullandıkları fotoğrafçılığı, temel fotoğrafçılık teknikleri doğrultusunda, öğrencilere dersler için verilen fotoğraf makineleriyle birlikte dijital fotoğrafçılığa çevireceğiz. Verdiğimiz eğitimlerle birlikte öğrencilerin yapmış olduğu çekimleri bizim dijital portfolyo sistemimizle birlikte ve kendi atölyelerimizde çalışmalar yaptırarak kayıt altında tutmalarını sağlayacağız. Bu da bizim için önemli bir faktör” şeklinde konuştu.
“DİĞER İLÇELERDE DEVAM ETMESİNİ PLANLIYORUZ”
Doç. Dr. Yengin, “Bu projenin en önemli faktörlerinden birisi de çalışmanın model olmasıdır. Yapmış olduğumuz model çalışmasıyla birlikte geri bildirimleri nitel ve nicel araştırma yöntemleriyle birlikte değerlendirip raporlar hazırlayacağız. Raporlar doğrultusunda almış olduğumuz verilerle birlikte İstanbul’un geriye kalan 38 ilçesinde de bu çalışmanın tekrarlanmasını planlıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.