Liseden elektrik enerjisi atağı

Güncelleme Tarihi:

Liseden elektrik enerjisi atağı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2016 10:44

Çorum İskilip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, okullarına 15 kilovat gücünde güneş enerjisi ile 3,2 kilovatlık rüzgar enerjisinden oluşan yenilenebilir enerji sistemleri kurdu. Şebekeye bağlı olarak kurulan güneş enerjisi sisteminden elde edilen elektrik ise enerji dağıtım şirketi aracılığıyla satılıyor.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İskilip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığının desteğiyle "Alternatif Enerji Sistemleri" adlı Avrupa Birliği projesini tamamladı.     

Rüzgar ve güneş enerjisi eğitimleri üzerine hazırlanan projede, 10 teknik öğretmen, proje ortağı Gazi Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulundan 4 akademisyenden 60 saat teknik İngilizce, 60 saat güneş ve rüzgar enerjisi eğitimi aldıktan sonra 15 gün Almanya'da yenilenebilir enerji uygulamalarını yerinde görüp inceledi.     

Elektrik enerjisi satılıyor     

Proje kapsamında, İskilip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne 15 kilovat gücünde güneş ve 3.2 kilovatlık rüzgar enerjisi sisteminden oluşan yenilenebilir enerji sistemi kuruldu. Şebekeye bağlı olarak kurulan güneş enerjisi sisteminden elde edilen elektrik enerjisinin, yapılan sözleşmeyle enerji dağıtım şirketi aracılığıyla satışına başlandı.     

Haberin Devamı

Üretilen elektriğin, elektrik enerjisi dağıtım sistemine, şebekeye bağlı olarak satışını yapan okul, kullandığı enerji miktarı itibarıyla dağıtım şirketiyle ay sonunda mahsuplaşıyor.     

Aktif olarak çalışan sistemle bu ay bin 919 kilovat saat enerji üretilerek okula yaklaşık 805 liralık bir enerji tasarrufu sağlandı. Yaz aylarına gün ışığından faydalanma süresi artacağından elde edilen enerjinin ve gelirin daha da artması bekleniyor. Elde edilecek enerji ile okulun yıllık enerji ihtiyacının tamamının karşılanması hedeflenirken, bu üretimden yılda 12 bin ile 15 bin lira arasında bir gelir elde edilmesi bekleniyor.     

Yerel teşebbüslere örnek oldu     

Projenin koordinatörlüğünü yürüten okulun Müdür Baş Yardımcısı Bayram Gökbulut, kurulan sistemin çevreye örnek teşkil ettiğini, sistemi inceleyen ve gelir getirdiğini gören yerel teşebbüslerin ise güneş tarlası kurmak için lisans sözleşmesi imzalama aşamasına geldiklerini ifade etti.     

Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda farkındalık oluşturmak için öğrencilere eğitimler verildiğini anlatan Gökbulut, "Bu ve benzeri projeler, hem sürdürülebilir hem ekonomik hem de çevre dostu olarak bölge insanlarına bir ufuk açması bakımından önemini ortaya koydu. Okulumuz, şu ana kadar 10’un üzerinde Avrupa Birliği projesi gerçekleştirerek adeta ilçemizin proje merkezi gibi çalıştı. Okula sağladığı ekonomik katkı ve örneklik teşkil eden özelliğinden dolayı proje büyük takdir topladı." değerlendirmesini yaptı.     

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!