Lisede tutkuların peşinde koşmalı

Güncelleme Tarihi:

Lisede tutkuların peşinde koşmalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2019 09:14

Çocukluğumdan beri fene, matematiğe, mühendisliğe ilgisi olan bir çocuk olarak, tercih ettiğim fen lisesinde, merakım, ısrarcı çalışmalarım ve neler yapabildiğimi paylaşarak, fırsat verilince gençlerin de neler başarabileceğini anlatmak istedim. Bunun hem okullar hem öğrenci hem de veliler bakımından ufuk açıcı bir deneyim olduğuna inanıyorum.

Haberin Devamı

Ben Üsküdar Fen Lisesi öğrencisi Tan Çağatay Acar. Çocukluğumdan beri fene, mekaniğe, mühendisliğe karşı merakım çok fazla. O nedenle de lise tercihimi yaparken özellikle iyi bir fen lisesinde öğrenim görmek istedim. Üç yıldır okulda Robot Kulübü’ndeyim. Yaptığım robotlarla, çeşitli yarışmalara katılarak okulumu temsil ediyorum. Projelerim arasında, mini sumo ve çizgi izleyen robotların dışında yay ve ok, tüftüf silah, kaynak makinesi, osiloskop, amfi gibi şeyler var. Ayrıca iki yıl önce başladığım İHA drone projemi dört ay önce bitirdim. Ancak yaşadığım bir talihsizlik sonucu testler sırasında drone kontrolden çıkıp denize doğru süzüldü ve kayboldu. Bu beni yine de yıldırmadı. Şimdi yeni bir İHA projesi üzerinde çalışmaya başlıyorum.

KUZEY KUTBU’NDA ARAŞTIRMA İSTASYONU
Yeni projelerim arasında Arduino ile kontrol sistemi yaparak evimi akıllı hale getirme fikri var. Muhtemelen siz bu yazımı okuduğunuzda ben okulumdan bir grup öğretmen ve arkadaşım ile Svalbard’da olacağım. Üç yıl önce Bilfen Liseleri olarak 'Kuzey Kutbu'nda ilk Türk Araştırma İstasyonu'nu kurduk. Kuzey Kutbu’nda kurulan ve üzerinde Türk bayrağı olan ilk istasyon olma özelliği taşıyan projeyle; sıcaklık, basınç, ve nem değerlerinin yanında ultraviyole ışını miktarı, infrared ışın miktarı, toplam aydınlatma şiddetli miktarı ve 3 boyutlu olarak manyetik alan şiddeti miktarını ölçümleyebiliyoruz.

Haberin Devamı

Kutup ışıklarının gökyüzünde meydana getirdikleri aydınlanmayı ve bu yolla oluşan aurora miktarını da belirleyebiliyoruz. Üç yıl önce oraya kurulan bu istasyonun içindeki ekipmanların değişim zamanı geldi. Şimdi bu ekipmanları değiştirmek üzere kurulan ekibin içinde yer alıyorum. Lise çağında böylesi bir projenin içinde yer almak, binlerce kilometre uzaklıkta böyle bir deneyimi yaşamak eminim ki ileride bana çok şey katacak.

Lisede tutkuların peşinde koşmalı

LABORATUVARLA ÇALIŞMALARIM HIZ KAZANDI
İleride mekatronik mühendisi olmak istiyorum. Şu an yaptığım işlerin daha gelişmiş halini gelecekte asıl işim olarak yapmak en büyük hayalim. Otonom sistemler yapmak hoşuma gidiyor. 11'inci sınıfın başındayken okulumda açılan Maker Station Laboratuvarı ile çalışmalarım oldukça hız kazandı. İhtiyacım olan çoğu malzemeye ve araca bu laboratuvar sayesinde kolayca ulaşabiliyorum. Okul saatleri dışında ve hafta sonları dahi kullanımımıza açık olan bu laboratuvarda bulunan 3 boyutlu yazıcılar, lazer kesim cihazları, robotik kollar, VR sanal gerçeklik gözlükleri, ahşap ve metal işleme makineleriyle hayallerimdeki tasarımları gerçeğe dönüştürebiliyorum.

Haberin Devamı

Okulumun tanıdığı imkânlar sayesinde kendimi her geçen gün geliştiriyorum. Üstelik hocalarım ve arkadaşlarımda bu sayede projelerime yardım edebiliyor ve ortak projeler üretmeye başlayarak daha büyük çaplı işler yapmayı planlıyoruz. Bu sayede katıldığım yarışmalardaki başarı oranım da giderek artıyor. Diğer öğrenci arkadaşlarıma önerim; tutkuları ve yeteneklerinin peşinden gitme konusunda karalı olsunlar, ona göre okul ve bölüm seçimi yaparak ısrarlı çalışmalarını sürdürsünler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!