Güncelleme Tarihi:
Konuyla ilgili olarak şu an Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne atanan dönemin Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli imzalı bir yazı da var. Bu yazıda Şişli ilçesindeki okul idarecilerinin cep telefonu hatlarının 505’li olarak alınması resmi olarak emredilmiş. Fakat yazıda bu hatların giderlerinin nasıl karşılanacağıyla ilgili olarak bir ifade yok. Dönemin Şişli Milli Eğitim Şube Müdürü Selahattin Altun ise hatların kullanımının zorunlu tutulmadığını söylüyor.
AİLE BİRLİĞİ ÖDESİN DEMEDİK
Ultav ve 3 idarecinin daha adının geçtiği soruşturma kapsamında ifade veren dönemin Şişli Milli Eğitim Şube Müdürü Selahattin Altun 15. 01.2013 tarihinde Milli Eğitim müfettişlerine verdiği ifadesinde, “Biz Şişli İlçe Eğitim Milli Müdürlüğü olarak kendi personelimize ödemelerin daha ucuz olduğu için 505’li hatları MEV Koruma derneği adına aldık ve personele tahsis ettik. Bu hatların ödemelerinin sabit kısmı dernek tarafından, sabit ücretten fazla olacak ödemelere ilişkin ödemeli kendilerinin yapacağına dair taahhütname imzalattık. Ben okullarımıza bu kampanyayı anlattım ve okullarımıza da 505’li hat almalarını önerdik ancak bu işlemin Milli Eğitim mevzuatına uygun olarak yapılması gerektiğini de söyledim. Biz hiçbir şekilde okul müdürlerimize bu hattın kullanımını zorunlu tutmadık. Bu hattı alanlara da ödemelerini aile birliği tarafından yapın diye bir şey demedik böyle bir şey dememiz söz konusu olamaz” dedi.
BÖYLE BİR TALİMAT VERİLMEDİ
Konuyla ilgili olarak hurriyet.com.tr’ye konuşan Altun okul aile birliklerinin cep telefonu faturasını ödemeleriyle ilgili bir talimatın Şişli İlçe Milli Eğitim tarafından verilmediğini ifade etti. Altun, “ Biz bu uygulamayı cep telefonu masraflarını azaltmak için yaptık. Ben okul müdürleriyle konuyla ilgili olarak bir toplantı yaptım. Bu toplantıda sabit ücretin MEV Koruma derneği tarafından ödeneceğini söyledik. Konuşma yaptığımız süre içerisinde hem verimlilik hem de iletişim kalitesi arttı. Masraflarda azaldı. Fakat ben masraflar okul aile birliği tarafından ödensin diye bir şey demedim” dedi.
Dönemin İlçe Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli ise konuyla ilgili ,”Söz konusu cep telefonlarının okullara alınmasıyla ilgili olarak bir yazı gönderdim. Fakat paranın okul aile birlikleri tarafından ödenmesine ilişkin bir açıklamada bulunmadım. Şişli’de çalışırken idarecilerime 24 saat boyunca ulaşabilmek adına böyle bir uygulamaya gittik” dedi.
BİZİ BU HATLARI ALMAYA MECBUR TUTTULAR
2013’ün haziran ayında İstanbul Lisesi’nde müdür yardımcılığı yaparken idareciliğinin düşürülmesi sonucunda emekli olan Esin Esen Utav (50) ise Milli Eğitim’in verdiği bir emri uygulamış olduklarından dolayı makamlarından olduklarını söyledi. Ultav, “ 2005 yılından beri bu cep telefonlarını kullanıyoruz. Soruşturma ise 2011 yılında başladı. Senede iki kez zaten okul aile birliği hesapları müfettişler tarafından denetleniyordu. Bir şey olsa burada çıkardı. Kaldı ki Şişli bölgesindeki bütün okullarda cep telefonları bu sistemle ödeniyordu” dedi.
Cep telefonu hattı uygulamasının başından beri yanlış olduğunu ifade eden Ultav, “Bu uygulama yanlıştı. Bizi bu hatları almaya mecbur tutmayacaklardı” diyor.
Esin Ultav 10 Ekim 2011 tarihinde Nişantaşı Nuri Akın Anadolu Lisesi’nden ayrılarak İstanbul Lisesi’ne müdür yardımcısı olarak atandı. Kendisi idareciliğinin düşürülmesiyle birlikte Haziran 2013’te emekli oldu. İşe geri dönmek için dava açan Ultav şu anda emekli oldu fakat önünde emsal bir dava olduğu için davayı kazanması bekleniyor. Fakat kendisi davayı kazanırsa 6 ay içinde mesleğine geri dönebilir. Hurriyet.com.tr’ye bilgi veren İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muharrem Yıldız ise, Cep telefonlarının okul aile birliği tarafından ödenmesi durumunu etik bulmadığını ifade etti.