Güncelleme Tarihi:
Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarına ve adrese dayalı lise tercihleri 2-13 Temmuz arasında alınıyor. Aileler de doğru tercihte bulunmak için rehber öğretmenlerin görüşlerine başvuruyor. Uğur Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü, tercih sürecinde ailelerin çocuklarına dayatmada bulunmamasını ve seçilecek okulun üniversiteye öğrenci yerleştirme oranına mutlaka bakılmasını önerdi. Güçlü’nün önerileri şöyle:
ERGEN PSİKOLOJİSİNİ DİKKAT ALIN
Ergenlik dönemindeki çocuklarda çeşitli iletişim sorunları yaşanabiliyor. Aileler, çocuklarla tercih sürecinin içinde yer almalı. Ergen psikolojisini bilerek hareket etmek ve onun tercihlerini önemsediğinizi hissettirmek önemli. Bunun için öncelikle olası bir tercih listesi çıkarılabilir ve liste, çeşitli kriterlere göre puanlandırılabilir. Tercih yapılırken öncelikle üniversiteye yerleştirme oranına ve akademik kadrosunun tecrübeli olmasına dikkat edin. Çocuğa uygunluğu, sunulan ders dışı aktiviteleir de değerlendirilebilir.
MUTLAKA BİR UZMANA DANIŞIN
Merkezi sınava girmeyen ve evine yakın lokasyondaki okulları tercih edecek öğrenciler için birçok kriter bulunuyor. Okulların türü, kontenjanı, öğrencilerin ikamet adresleri, öğrencilerin ortaokulları, tercih önceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş kriterleri dikkate alınacak. Adrese dayalı yerleştirmenin avantajı ise evine yakın lokasyondaki okullar tercih edileceği için öğrenci özellikle mega kentlerde enerjisini yollarda tüketmemiş olacak. Sınava giren ve girmeyen öğrencilerin tercihlerini mutlaka uzmanlardan yardım alarak gerçekleştirmelerini öneriyoruz” dedi.