Güncelleme Tarihi:
TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmaya ‘Fizik’ bölümünden girdiklerini belirten Doğan, açık havada bulunan tarihi eserlerin rüzgar, yağmur ve kar gibi dış kuvvetlerden etkilendiğini ve bunu engellemek için de projesini hazırladıklarını anlattı. Doğan, şöyle dedi:
"Silisyumun su itici özelliği var. Bu maddeyi yabancı bir firmadan sıvı bir şekilde sipariş ettik. Tarihi eserlerin fiziksel ve kimyasal yapısını dikkate alarak taş, ahşap ve kumaş malzemeleri kullandık. Silisyum dioksit nano cam sıvısını bu malzemelerin üzerine püskürtme yöntemiyle uyguladık Yaptığımız deneyler sonucunda örnek malzemelerin hiçbir şekilde suyu emmediğini ve itici bir kuvvet uygulayarak suyun üzerinden aktığını gördük."
Bunun açık havada bulunan tarihi eserler üzerinde de uygulanabileceğini ifade eden Doğan, silisyum ile yaptığı deneylerin başarılı çıktığini anlatırken, "Özellikle açık havadaki tarihi eserleri dış kuvvetlerden korumak için bu uygulama yapılabilir" diye konuştu. Fizik Öğretmeni Hatice Mutlu danışmanlığında hazırladığı ’Silisyumun Su İtici Özelliğinin Araştırılması ve Tarihi Eserlerin Nano Kaplama ile Korunması’ adlı projenin bu yıl 47’incisi düzenlenen ve 911 öğrencinin katıldığı TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Finali’nde birinci seçildiğini de ekledi.