Liseli kızlara mühendislik tanıtıldı

Güncelleme Tarihi:

Liseli kızlara mühendislik tanıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2019 15:43

Türkiye’de, bilgisayar mühendisliği alanında kadın öğrencilerin oranının yetersiz olması, üniversite ve sektörde faaliyet gösteren bazı firmaları harekete geçirdi. ‘Kızlarımız Bilgisayar Mühendisi Oluyor’ projesiyle, İstanbul ve Kocaeli’de lise öğrencisi 100 kız öğrenciye bölüm tanıtımı yapıldı.

Haberin Devamı

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Intertech ve Accenture firmaları iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte, Türkiye'de bilgisayar mühendisliği bölümü okuyan erkek öğrenci oranının yüzde 80’lerde, kız öğrenci oranının ise yüzde 20’lerde olduğu belirtilerek, oluşan fırsat eşitsizliğine dikkat çekildi. Akademisyen, mühendis ve yönetici isimlerin yer aldığı programda, öğrencilere bilgisayar mühendisliği hakkında bilgi verildi. 

KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK
Lise öğrencileri, program kapsamında İstanbul Teknopark, Intertech Ar-Ge merkezinde ağırlandı. Intertech Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dilek Duman, “Firma olarak elde ettiğimiz başarıların arka planında disiplinli ve ayrıntıya önem veren kadın mühendislerin katkısı büyük. Kadınların iyi mühendis olamayacağı yönündeki haksız tutumu değiştirmek için, kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Accenture Türkiye Lideri Nesrin Keçik ise, bilişim dünyasında kadın çalışanların önemine değinerek, firmalarındaki kadınların, çalışma koşulları hakkında bilgi verdi. Bilim ve teknoloji alanında kadınların söz sahibi olmasıyla, Türkiye’de iyi yetişmiş araştırmacıların ve mühendislerin sayısının artacağını belirten Keçik, tıpkı Intertech gibi kendilerinin de işe alım sürecinde kadınlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını söyledi.

‘SADECE MEZUN OLMAK YETMİYOR’
GTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sinan Akgül ise şöyle konuştu:
“Amerika İş Kurumu tarafından yapılan araştırmalar neticesinde, ‘Geleceğin En Önemli ve Kazançlı Meslekleri’ sıralamasında bilgisayar ve yazılım mühendisliği ilk sırada yer alıyor. Ancak mezuniyet sonunda alınan diploma tek başına yeterli olmuyor. Öğrencilerin her alanda gelişimi takip etmelerini tavsiye ediyorum.”

Programda tecrübelerini aktaran konuşmacılar, bilim ve teknolojinin hızla geliştiği günümüzde, kadınların da bu alanda yoğunlaşması gerektiğini, mühendislik mesleğinin akademik boyutunu, staj ve iş bulma aşamalarında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

BAKMADAN GEÇME!