Limonata homojen mi yoksa heterojen midir ve neden?

Güncelleme Tarihi:

Limonata homojen mi yoksa heterojen midir ve neden
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2022 18:32

Katı, sıvı ve gaz maddeler karışımları meydana getirmektedir. Günlük hayatta kullanılan pek çok maddenin bir karışım sonucunda meydana geldiği görülmektedir. Karışımlar sonucunda ortaya farklı maddelerin çıkması sağlanmaktadır. Karışımı oluşturan maddeler kendi içinde iki gruba ayrılmaktadır. Peki, limonata homojen mi yoksa heterojen midir ve neden? İşte, limonatanın nasıl bir karışım olduğu hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

Karışımlar sonucu maddelerin kimyasal yapısında değil fiziksel yapılarında değişimler meydana gelmektedir. Bu değişimler sonucu rengi, tadı, kokusu ve görüntüsü farklı olan maddeler ortaya çıkmaktadır.

Limonata Homojen mi Yoksa Heterojen midir ve Neden?

Karışımlar en az iki maddenin bir araya gelmesi sonucu maddelerin fiziksel yapılarında meydana gelen değişimler olarak ifade edilmektedir. Eğer karışımı oluşturan maddelerin her biri eşit olarak karıştırılmış ise bu durum homojen karışım olarak ifade edilir. Limonata da limon suyu ile suyun karışması sonucu meydana geldiği için homojen karışım olarak belirtilmektedir.

Homojen bir karışım olan limonatada su ve limonun suyu bütün ile ayrışmaktadır. Limonata hem homojen bir karışım olmakta hem de bir çözelti olarak değerlendirilmektedir. Limonatada bulunan limon suyu ve şeker çözünen, su ise bir çözelti olarak belirtilmektedir. Çözelti içinde miktarı çok olan çözücü, miktarı az olan ise çözünen olarak adlandırılmaktadır.

Haberin Devamı

Şekerli su, deniz suyu, sirke, maden suyu, gazoz ve kolonya gibi karışımlarda hem homojen karışımlara hem de çözeltiye örnek olarak verilmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!