Güncelleme Tarihi:
'Ziya Öğretmen’le Veli Buluşmaları' kapsamında gerçekleşen toplantının konukları bu kez anneler oldu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Youtube kanalından canlı yayınlanan buluşmada sağlık çalışanı bir veli söz aldı. 8’inci sınıfa giden çocuğu olduğunu dile getiren anne, uzaktan eğitimde ders sürelerinin yüz yüze eğitime göre daha kısa olduğunu, bu sebeple müfredatın sıkıştığını ifade etti. “Sınavlarda sorulacak sorularda bu durum göz önünde bulundurulacak mı?” diye sordu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Ölçme değerlendirmeye ilgili, eğitim psikolojisiyle ilgili danıştığımız bilim insanları var. Onlarla belli dönemlerde toplanıyoruz. Yüzlerce araştırma yaptırdık. Çocuklarımızın durumunu da izliyoruz” dedi. Bakan Selçuk, konuşmasına şöyle devam etti:
'DAHA KISA VE KOLAY SORULAR'
“Bu sene geçen senekine göre daha kısa soruların olduğu ve çocuklarımızın belli konularda daha kolay çözebilecekleri soruları hazırlamak noktasında çalışmalarımız var. Şundan emin oldun çocuklarımızın bir kısmı ısrarla konuların hiç azaltılmaması konusunda beklentiye sahip. Çünkü biz çok çalıştık ve fark belli olsun diyen çocuklarımız ve velilerimiz var.
YÜZ YÜZE EĞİTİM ZAMAN ALIR
Uzaktan eğitimde bir ders 10 dakika sürüyorsa bu yüz yüze eğitimde kırk dakika demektir. Yani yüz yüze eğitim zaman alır. Çocuklar bir şey söyler, silgisini getirir, kalem düşer, dışarı çıkmak ister. Sınıfın içinde kaybedilen zamanlar vardır. Tüm bunları düşündüğümüzde hafta sonunda biliyorsunuz 8’inci sınıflar için soru çözümü ve konu anlatımıyla ilgi özel oturumlarımız var. Hafta içinde ayrı hocalarımız var. Canlı derste kendi hocaları var. Bunun dışında internette başka kaynaklar var. O kadar çok kaynak var ki aslında. Ben bu öğretmenden anlamadım başka öğretmenden dinlemek istiyorum diyebilir ya da pekiştirmek istiyorum diyebilir.
TÜM ÇOCUKLAR AYNI KOŞULLARDA
Hiç endişesini yükseltmesine izin vermeyin. Burada bütün çocuklar aynı koşullarda. Çok acil bir durum olduğunda biz gereken değişime zaten hazırız. Biz dedik oldu diye hiçbir kararımız yok. Şartlar değişirse gereken değişikliği yaparız. Hiç gocunmayız. Eğer kararın gerekçesi ortadan kalktıysa hiç çekinmeden değiştiririz."
ÖĞRENCİLERİMİZİ OKULLARINA KAVUŞTURMA TEMENNİSİNDEYİZ
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) yapılan açıklamaya göre, COVID-19 salgını öncesi velilerle yüz yüze bir araya gelen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmenler ve öğrencilerin ardından salgın nedeniyle velilerle de çevrimiçi ortamda buluşmaya başladı. Bu kapsamda, ‘Ziya Öğretmenle Veli Buluşmaları’nın ilki ‘Annelerle Salgın ve Uzaktan Eğitim Üzerine’ başlığıyla gerçekleştirildi.
Bakan Selçuk, Türkiye'nin dört bir yanından annelerle çevrimiçi bir araya geldiği toplantıda, annelerin salgın sürecinde artan iş yüklerine işaret etti. Annelerin evdeki sayısız işlerinden en çok önemseyip, gönülleriyle yaptıklarının evlatlarıyla ilgili olduğunu belirten Selçuk, şunları söyledi:
"Annelik tam zamanlı bir mesai, ödülü evladın sıcak bir gülümsemesi, gün bittiğinde bir odada sağlıkla uyuması... Bu izah edilmesi, yaşamada anlaşılması mümkün olmayan bir yaşam biçimi. Tam zamanlı olarak anne ve tam zamanlı öğretmen oldunuz. Evdeki onlarca kalem işinize, çalışan annelerimiz için iş yerindeki işlerinize, bir de çocuklarınızın eğitim sürecini yönetmek eklendi. Öğretmenlerimizle çok daha sık iletişim kurdunuz. Derslerin başlama zilini siz çaldınız, teneffüste oyun arkadaşı oldunuz, kuralları hatırlatan idareci de sizdiniz, teknik hizmet veren görevli de.
‘ULUSAL DESTEKLEME PROGRAMI’ İLE UZAKTAN EĞİTİMDEKİ ÖĞRENME KAYIPLARI GİDERİLECEK
İstatiksel verilerin yanı sıra velilerden gelen mektuplar ve mesajlarla öğrenme süreçlerindeki gereksinimleri yakından takip ediyoruz. Uzaktan eğitim sürecinde evlerdeki bu yoğun mesaide, okulöncesinden liseye kadar tüm seviyelerde ihtiyaç duyulan alanlarda basılı ve dijital kaynaklarla ailelerin yanında olmaya çabalıyoruz. Yakında detaylarını kamuoyuyla paylaşacağımız ‘Ulusal Destekleme Programı’ ile uzaktan eğitim döneminde oluşan öğrenme kayıpları giderilecek. Bu program, her bir çocuğumuzun ihtiyacı olan destekleme eğitimini alabilmesine, varsa açığını kapatmasına, yoksa bilgisinin pekişmesine yarayacak.
YÜZ YÜZE EĞİTİM SÜRECİ
Salgının düşük seyrettiği köy ve benzeri seyrek nüfuslu yerleşim yerlerinde, okulların 15 Şubat'ta yüz yüze eğitime geçebilmesi için hazırlıklar standartlara uygun şekilde tamamlandı. 1 Mart'tan itibaren de ilkokullarda ve bu okullar bünyesindeki ana sınıflar ile özel eğitim sınıflarında, haftada iki gün yüz yüze eğitim yapılacak, 8 ve 12’nci sınıflarda ise seyreltilmiş sınıflarda tam zamanlı yüz yüze eğitime başlanacak. Evlatlarımızı, öğretmenlerimizin ve tüm toplumun sağlığını önceleyerek gerektiğinde illerin koşullarına uygun olarak öğrencilerimizi okullarına kavuşturma temennisindeyiz." AA